Kasztany jadalne - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w jadalnych kasztanach oraz jakie alergie mogą powodować.
Kasztany jadalne - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
Kasztany jadalne 54 24
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego jadalnych kasztanów

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak kasztany jadalne indeks glikemiczny wynosi 54, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z jadalnymi kasztanami
Orzechy arachidowe, Orzechy nerkowca, Orzechy włoskie, Orzechy

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla jadalnych kasztanów

Kasztany jadalne
Kategoria produktu Owoce
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 54
(niski)

Przepisy z jadalnymi kasztanami

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto