Pieczarki faszerowane w panierce
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (700 g)
- Jajko (2 szt.)
- Ser parmezan (80 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (120 ml)
Przepis na pieczarki faszerowane w panierce krok po kroku
Pieczarki dokładnie oczyść, umyj i osusz.
Następnie odetnij trzonki i wydłub miąższ przy pomocy łyżki.
Trzonki pieczarek zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż na nim tarte grzyby oraz cebulę. Na koniec farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do farszu grzybowego dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj.
Do miski wsyp mąkę, po pół łyżeczki przypraw i wybij jajka. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
Do talerza przesyp bułkę tartą.
Na patelni rozgrzej pozostały olej.
Kapelusze pieczarek nadziej farszem, następnie obtocz w cieście z każdej strony oraz na koniec w bułce tartej.
Pieczarki smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu, zaczynając od strony z farszem do uzyskania rumianego koloru.
Pieczarki faszerowane w panierce podawaj na ciepło.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat pieczarek faszerowanych w panierce
Pieczarki faszerowane w panierce to doskonały pomysł na smaczną przystawkę serwowaną podczas imprez. Pyszne pieczarki nadziewane farszem serowo-grzybowym warto podać z dodatkiem sosów. Przepis na pieczarki faszerowane w panierce jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przekąski potrzebne będą następujące produkty spożywcze: duże pieczarki, jajka, parmezan, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka oraz czosnek granulowany.
A jak zrobić pieczarki faszerowane w panierce? Pieczarki dokładnie oczyść, umyj i osusz. Następnie odetnij trzonki i wydłub miąższ przy pomocy łyżki. Trzonki pieczarek zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż na nim tarte grzyby oraz cebulę. Na koniec farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do farszu grzybowego dodaj tarty parmezan i dokładnie wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, po pół łyżeczki przypraw i wybij jajka. Składniki dokładnie wymieszaj. Kapelusze pieczarek nadziej farszem, następnie obtocz w cieście z każdej strony oraz na koniec w bułce tartej. Pieczarki smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu, zaczynając od strony z farszem do uzyskania rumianego koloru.
Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Podsumowując najlepsze pieczarki faszerowane to doskonała propozycja na przystawkę. Smaczne pieczarki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać je z dodatkiem sosów. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w pieczarkach faszerowanych w panierce
Lista alergenów dla pieczarek faszerowanych w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pieczarek faszerowanych w panierce
Pieczarki faszerowane w panierce to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Grzyby stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania potraw.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.