Pesto czerwone
- Suszone pomidory (100 g)
- Orzeszki pinii (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Ser parmezan - starty (50 g)
- Oliwa z oliwek - możesz użyć oleju z suszonych pomidorów (100 ml)
Przepis na pesto czerwone krok po kroku
Orzeszki pinii podpraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
W pojemniku blendera umieść pomidory suszone, orzeszki pinii, obrany czosnek, parmezan, oliwę z oliwek oraz szczyptę płatków chilli.
Składniki zblenduj na gładką masę przy pomocy blendera.
Pesto czerwone dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Pesto czerwone podawaj jako dodatek do potraw.
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Pesto pietruszkowe
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto z rzodkiewki
-
Pesto
Więcej informacji na temat pesto czerwonego
Pesto czerwone to dobry pomysł na smaczny dodatek do potraw. Domowe i szybkie w przygotowaniu pesto z pomidorów suszonych jest bardzo aromatyczne i doskonale sprawdzi się jako marynata do mięs lub dodatek do sosów, które możesz podać z dodatkiem makaronu. Pesto czerwone możesz dodać także jako sos sałatkowy. Przepis na pesto czerwone jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pesto potrzebne będą następujące składniki: suszone pomidory, orzeszki pinii, czosnek, parmezan, oliwa z oliwek, sól, pieprz oraz płatki chilli.
A jak zrobić pesto czerwone? Orzeszki pinii podpraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. W pojemniku blendera umieść pomidory suszone, orzeszki pinii, obrany czosnek, parmezan, oliwę z oliwek oraz szczyptę płatków chilli. Składniki zblenduj na gładką masę przy pomocy blendera. Pesto czerwone dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Pesto czerwone podawaj jako dodatek do potraw.
Pomidory suszone są bardzo popularne na całym świecie i szeroko wykorzystywane w kuchni. Pomidory suszone są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Zawierają naturalny przeciwutleniacz, któremu zawdzięczają kolor. Likopen jest jednym z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, nie traci swoich właściwości nawet po obróbce termicznej. Parmezan jest serem włoskiego pochodzenia. Parmezan jest bardzo dobrym źródłem białka. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Świetnie podkręci smak pesto z suszonych pomidorów.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczne pesto z suszonych pomidorów. Łatwe pesto nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne go jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych - jeśli nie możesz znaleźć orzeszków pinii to nic straconego, możesz wykorzystać inne orzechy (np. orzechy włoskie). Najlepsze pesto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Niewykorzystane pesto przechowuj w lodówce.
Alergeny w pesto czerwonym
Lista alergenów dla pesto czerwonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzeszki pinii
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
W przepisie na pesto czerwone nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli
Wartości odżywcze pesto czerwonego
Pesto czerwone to doskonały dodatek do potraw. Pesto przygotowywane na bazie pomidorów suszonych zawiera sporo likopenu.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.