Peremech

Opublikowano: 27.06.2023 r., 19:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone tatarskie placki mięsne
Peremech
Peremech to nic niego jak popularne bułki z mięsnym farszem. Będzie to dobry pomysł na przekąskę w ciągu dnia, a nawet na śniadanie. Dlatego koniecznie poznaj ten przepis.
Przygotowanie 40 min
Smażenie 10 min
88 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Mięso mielone wieprzowe (300 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na peremech krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę ciepłej wody.

W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.

Wbij jajka i zagnieć ciasto. Delikatnie dodawaj olej i wodę. Ugnieć ciasto.

Po zagniataniu ciasta przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut.

Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso mielone i smaż przez 10 minut.

Podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj na placki.

Na środku każdego placka dodaj odrobinę farszu i zagnij boki jak do tradycyjnych pierogów, tak aby farsz nie wyleciał.

Na patelni lub w garnku rozgrzej olej i usmaż permech z każdej strony po 2-3 minuty.

Jak oceniasz przepis na peremech
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat peremech

Peremech to tradycyjne rosyjskie pierogi z mięsem mielonym i cebulą. Głownie używamy tutaj mięso wołowe lub wieprzowe. Koniecznie poznaj mój przepis na peremech i przygotuj te domowe, tradycyjne pierogi z mięsem.

Będzie to idealny pomysł na pyszne danie dla całej rodziny.

Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować takich składników jak:

- 500 g mąki

- 250 ml ciepłej wody

- 1 jajko

- 1 łyżka oleju roślinnego

- 1 łyżeczka soli

Dodatkowo składniki do nadzienia:

- 300 g mięsa mielonego (wołowina, wieprzowina lub mieszanka obu)

- 1 duża cebula, drobno posiekana

- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

- 1 łyżka oleju roślinnego

Zatem, jak zrobić peremech?

Dodatkowo przygotuj szklankę ciepłej wody. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Wbij jajka i zagnieć ciasto. Delikatnie dodawaj olej i wodę. Ugnieć ciasto. Po zagniataniu ciasta przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut. Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone i smaż przez 10 minut. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj na placki. Na środku każdego placka dodaj odrobinę farszu i zagnij boki jak do tradycyjnych pierogów, tak aby farsz nie wyleciał. Na patelni lub w garnku rozgrzej olej i usmaż permech z każdej strony po 2-3 minuty.

Nasze pyszne peremech kuchni tatarskiej z przaśnego lub zakwaszonego ciasta są dobre do spożycia, dlatego koniecznie zapamiętaj ten przepis i przygotuj go w swoim domu.

Alergeny w peremech

Lista alergenów dla peremech przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze peremech

na 100g gotowej potrawy

Peremech możesz przygotować z dowolnym nadzieniem, jednak te tradycyjne zawsze powstają z mięsem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
296.20
88.86
Białko (g)
13.28
3.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
38.28
11.48
Węglowodany przyswajalne (g)
38.08
11.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
9.87
2.96
Tłuszcze nasycone (g)
4.21
1.26
Tłuszcze nienasycone (g)
5.66
1.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.71
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.68
1.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
79.71
23.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
27.09
8.13
Potas (mg)
178.48
53.54
Wapń (mg)
21.21
6.36
Fosfor (mg)
131.80
39.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.95
7.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.22
0.97
Cynk (mg)
1.31
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny peremech 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania peremech

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
30.00