Peremech
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na peremech krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę ciepłej wody.
W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
Wbij jajka i zagnieć ciasto. Delikatnie dodawaj olej i wodę. Ugnieć ciasto.
Po zagniataniu ciasta przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut.
Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj mięso mielone i smaż przez 10 minut.
Podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj na placki.
Na środku każdego placka dodaj odrobinę farszu i zagnij boki jak do tradycyjnych pierogów, tak aby farsz nie wyleciał.
Na patelni lub w garnku rozgrzej olej i usmaż permech z każdej strony po 2-3 minuty.
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat peremech
Peremech to tradycyjne rosyjskie pierogi z mięsem mielonym i cebulą. Głownie używamy tutaj mięso wołowe lub wieprzowe. Koniecznie poznaj mój przepis na peremech i przygotuj te domowe, tradycyjne pierogi z mięsem.
Będzie to idealny pomysł na pyszne danie dla całej rodziny.
Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować takich składników jak:
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo składniki do nadzienia:
- 300 g mięsa mielonego (wołowina, wieprzowina lub mieszanka obu)
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka oleju roślinnego
Zatem, jak zrobić peremech?
Dodatkowo przygotuj szklankę ciepłej wody. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Wbij jajka i zagnieć ciasto. Delikatnie dodawaj olej i wodę. Ugnieć ciasto. Po zagniataniu ciasta przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut. Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone i smaż przez 10 minut. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj na placki. Na środku każdego placka dodaj odrobinę farszu i zagnij boki jak do tradycyjnych pierogów, tak aby farsz nie wyleciał. Na patelni lub w garnku rozgrzej olej i usmaż permech z każdej strony po 2-3 minuty.
Nasze pyszne peremech kuchni tatarskiej z przaśnego lub zakwaszonego ciasta są dobre do spożycia, dlatego koniecznie zapamiętaj ten przepis i przygotuj go w swoim domu.
Alergeny w peremech
Lista alergenów dla peremech przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze peremech
Peremech możesz przygotować z dowolnym nadzieniem, jednak te tradycyjne zawsze powstają z mięsem.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.