Patata bravas
- Ziemniaki średnie - 4 średnie sztuki (500 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 2 żabki (10 g)
- Pomidory w puszce (200 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na patata bravas krok po kroku
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
Na połowie rozgrzanego oleju podsmaż cebulę oraz czosnek.
Papryczkę chilli umyj i nakłuj widelcem w kilku miejscach.
Do cebuli z czosnkiem dodaj papryczkę chilli, 2 łyżeczki papryki słodkiej, pomidory z puszki, ćwierć szklanki wody oraz po pół łyżeczki soli, oraz cukru.
Składniki na patelni wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez 20 minut.
Po tym czasie z patelni wyciągnij papryczkę chilli, pozostałe składniki umieść w pojemniku blendera i zblenduj je na gładki krem.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę o boku 2 cm.
Następnie ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, uważając aby się nie rozgotowały.
Ugotowane ziemniaki przecedź i pozostaw do osuszenia.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim ziemniaki.
Ziemniaki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przełóż je na talerze.
Ziemniaki polej sosem pomidorowym i podawaj na ciepło.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat patata bravas
Patata bravas to hiszpańskie ziemniaczki podane z pikantnym sosem przygotowanym na bazie pomidorów. Pyszne, domowe patata bravas to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Szybkie w przygotowaniu ziemniaczki z sosem możesz podać również podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na patata bravas jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, czosnek, pomidory w puszce, olej rzepakowy, sól, papryka słodka, cukier oraz papryczka chilli.
A jak zrobić patata bravas? Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Na połowie rozgrzanego oleju podsmaż cebulę oraz czosnek. Papryczkę chilli umyj i nakłuj widelcem w kilku miejscach. Do cebuli z czosnkiem dodaj papryczkę chilli, 2 łyżeczki papryki słodkiej, pomidory z puszki, ćwierć szklanki wody oraz po pół łyżeczki soli, oraz cukru. Składniki na patelni wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez 20 minut. Po tym czasie z patelni wyciągnij papryczkę chilli, pozostałe składniki umieść w pojemniku blendera i zblenduj je na gładki krem. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Następnie ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, uważając aby się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki przecedź i pozostaw do osuszenia. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim ziemniaki. Ziemniaki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, przełóż je na talerze, polej sosem pomidorowym i podawaj na ciepło.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi najlepsze patata bravas w domu. Pyszne danie świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Papryczkę chilli możesz zamienić na paprykę ostrą.
Alergeny w patata bravas
Lista alergenów dla patata bravas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na patata bravas nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- papryka chilli
Wartości odżywcze patata bravas
Patata bravas to pyszne ziemniaczki z ostrym sosem pomidorowym. Dania powinny unikać osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.