Patata bravas

Opublikowano: 27.05.2023 r., 0:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kostki ziemniaków z pikantnym sosem.
Patata bravas
Patata bravas to pyszne danie wywodzące się z kuchni hiszpańskiej. Pod nazwą kryją się smażone ziemniaczki z ostrym sosem pomidorowym. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Blendowanie 30 min
297 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Ziemniaki średnie - 4 średnie sztuki (500 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek - 2 żabki (10 g)
  • Pomidory w puszce (200 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, cukier, papryka chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, sitko, pojemnik blendera

Przepis na patata bravas krok po kroku

Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.

Na połowie rozgrzanego oleju podsmaż cebulę oraz czosnek.

Papryczkę chilli umyj i nakłuj widelcem w kilku miejscach.

Do cebuli z czosnkiem dodaj papryczkę chilli, 2 łyżeczki papryki słodkiej, pomidory z puszki, ćwierć szklanki wody oraz po pół łyżeczki soli, oraz cukru.

Składniki na patelni wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez 20 minut.

Po tym czasie z patelni wyciągnij papryczkę chilli, pozostałe składniki umieść w pojemniku blendera i zblenduj je na gładki krem.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę o boku 2 cm.

Następnie ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, uważając aby się nie rozgotowały.

Ugotowane ziemniaki przecedź i pozostaw do osuszenia.

Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim ziemniaki.

Ziemniaki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przełóż je na talerze.

Ziemniaki polej sosem pomidorowym i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na patata bravas
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat patata bravas

Patata bravas to hiszpańskie ziemniaczki podane z pikantnym sosem przygotowanym na bazie pomidorów. Pyszne, domowe patata bravas to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Szybkie w przygotowaniu ziemniaczki z sosem możesz podać również podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na patata bravas jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, czosnek, pomidory w puszce, olej rzepakowy, sól, papryka słodka, cukier oraz papryczka chilli.

A jak zrobić patata bravas? Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Na połowie rozgrzanego oleju podsmaż cebulę oraz czosnek. Papryczkę chilli umyj i nakłuj widelcem w kilku miejscach. Do cebuli z czosnkiem dodaj papryczkę chilli, 2 łyżeczki papryki słodkiej, pomidory z puszki, ćwierć szklanki wody oraz po pół łyżeczki soli, oraz cukru. Składniki na patelni wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez 20 minut. Po tym czasie z patelni wyciągnij papryczkę chilli, pozostałe składniki umieść w pojemniku blendera i zblenduj je na gładki krem. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Następnie ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, uważając aby się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki przecedź i pozostaw do osuszenia. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim ziemniaki. Ziemniaki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, przełóż je na talerze, polej sosem pomidorowym i podawaj na ciepło.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi najlepsze patata bravas w domu. Pyszne danie świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Papryczkę chilli możesz zamienić na paprykę ostrą.

Alergeny w patata bravas

Lista alergenów dla patata bravas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na patata bravas nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • papryka chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze patata bravas

na 100g gotowej potrawy

Patata bravas to pyszne ziemniaczki z ostrym sosem pomidorowym. Dania powinny unikać osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
85.12
297.90
Białko (g)
1.89
6.60
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
14.11
49.39
Węglowodany przyswajalne (g)
12.14
42.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.97
6.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
2.71
9.47
Tłuszcze nasycone (g)
0.26
0.89
Tłuszcze nienasycone (g)
2.45
8.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.70
5.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
2.63
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
2.82
9.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.86
55.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.33
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.01
3.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.21
49.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
33.85
118.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
52.01
182.04
Potas (mg)
362.06
1267.22
Wapń (mg)
20.21
70.72
Fosfor (mg)
48.56
169.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.83
72.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.89
3.11
Cynk (mg)
0.29
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny patata bravas 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania patata bravas

Koszt składników
17.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
500 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 żabki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidory w puszce
200 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
17.30