Pasztet z wątróbki
- Wątróbka drobiowa (800 g)
- Cebula (100 g)
- Masło (100 g)
- Marchewka (90 g)
- Pietruszka (80 g)
- Seler korzeniowy (60 g)
- Ocet winny (45 ml)
Przepis na pasztet z wątróbki krok po kroku
Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim posiekaną w drobną kostkę obraną cebulę.
Wątróbkę umyj i oczyść z żyłek. Pokrój ją w małą kostkę. Dodaj na patelnię.
Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj do wątróbki. Całość zalej szklanką wody i duś przez 15 minut.
Wlej ocet i dodaj przyprawy. Pieprz i sól do smaku, pozostałe przyprawy po pół łyżeczki.
Wszystkie składniki ostudź i zblenduj na gładką masę.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej masę mięsną.
Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
-
Wątróbka drobiowa
-
Pasztet strasburski
-
Wątróbka z cebulą
-
Wątróbka z cebulką
-
Wątróbka z jabłkami
-
Wątróbka wieprzowa
-
Wątróbka drobiowa z cebulą
-
Wątróbka z indyka
-
Pasztet z wątróbek
-
Pasztet drobiowo-wieprzowy
-
Wątróbka z kurczaka
-
Wątróbka wieprzowa z cebulą
-
Wątrobianka
-
Wątróbka drobiowa w sosie
-
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
-
Wątróbka smażona
-
Pate z wątróbki
-
Sałatka z wątróbką
-
Wątróbka
Więcej informacji na temat pasztetu z wątróbki
Pasztet z wątróbki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Jego głównym składnikiem są wątroby, dzięki temu ma wyjątkowy smak i aromat.
Przepis na pasztet z wątróbki to doskonała opcja dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na ciekawe smarowidło do kanapek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pasztet z wątróbki, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę łatwy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Wspaniale smakuje pasztet zarówno drobiowy, jak i wieprzowy. Choć bez problemu można go znaleźć w każdym sklepie, to najlepszy jest ten domowy. To dlatego, że od podstaw jest przygotowywany własnoręcznie. Nie ma w nim konserwantów ani cukru. Można też dostosować ilość soli do własnych potrzeb. Dzięki temu będzie dobrym wyborem nawet dla osób na diecie o zmniejszonej ilości sodu. Pasztet najlepiej przygotowywać w przeważającej ilości z drobiu. Dzięki temu lepiej wpływa on na zdrowie. Mięso drobiowe ma dużo mniejszy udział tłuszczów nasyconych, dzięki czemu lepiej wpływa na pracę układu krwionośnego. Pasztet jest pieczony w piekarniku, dzięki temu jest naprawdę zdrowy i bardzo delikatny. Nie ma w nim nadmiaru tłuszczu, nie powstają również niebezpieczne dla zdrowia substancje. Pasztet piecze się dość długo, jednak wystarczy tylko odrobina cierpliwości, by cieszyć się fantastycznym dodatkiem. Ten pasztet ma wspaniały charakter. Dodaje się do niego sporo przypraw, w tym dużo ziół. Dzięki temu jest bardzo smaczny i pozytywnie wpływa na trawienie. To najlepszy wybór dla osób, które kochają mięsne dodatki, jednak znudziły się im szynki i kiełbasy. W dodatku wszystkie składniki, które są potrzebne do jego przygotowania, są łatwo dostępne w każdym większym sklepie. W dodatku wątróbka, która jest jego bazowym składnikiem, jest świetnym źródłem witamin. Dostarcza naprawdę sporo witaminy A, która jest konieczna dla zdrowia skóry i oczu. To dobre źródło żelaza, które jest konieczne do przeprowadzenia około 300 reakcji w organizmie, dlatego tak istotna jest jego właściwa podaż z dietą.
Alergeny w pasztecie z wątróbki
Lista alergenów dla pasztetu z wątróbki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze pasztetu z wątróbki
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(159g)
Węglowodany
(159g)
Tłuszcze
(159g)
Witaminy
(159g)
Składniki mineralne
(159g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.