Przepis na wątróbka wieprzowa z cebulą krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Wątróbkę umieść w misce, wlej mleko i odstaw na godzinę.

Wątróbkę oczyść z błonek.

Pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż wątróbkę, aż będzie złota.

Zdejmij ją z patelni.

Dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę.

Dodaj wątróbkę, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką, wymieszaj.

Wątróbkę podawaj z pieczywem żytnim lub gotowanymi ziemniakami.

Wątróbka wieprzowa z cebulą podana na patelni.
Wątróbka wieprzowa z cebulą
Koszt przygotowania dania
86.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
737 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Wątróbka wieprzowa z cebulą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wątróbce wieprzowej z cebulą

Wątróbka wieprzowa z cebulą to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wątróbka nie powinna gościć na naszym talerzu zbyt często ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Przepis na wątróbkę z cebulą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia wątróbki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka wieprzowa, cebula, masło klarowane, mleko, sól, pieprz, ostra papryka, mąka pszenna.

Jak zrobić wątróbkę wieprzową z cebulą? Wątróbkę umieść w misce, wlej mleko i odstaw na godzinę. Wątróbkę oczyść z błonek. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż wątróbkę, aż będzie złota. Zdejmij ją z patelni. Dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę. Dodaj wątróbkę, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką, wymieszaj. Wątróbkę podawaj z pieczywem żytnim lub gotowanymi ziemniakami.

Wątróbka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera go bardzo zbliżoną ilość do mięsa. Wątróbka jest tania i bardzo łatwo dostępna. Ma ona specyficzny metaliczny posmak, który powoduje, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Wątróbka zawiera bardzo dużą ilość witaminy A oraz witaminy B12. Jest także bogata w żelazo, miedź i selen. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Selen jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla prawidłowej pracy naszej tarczycy. Dzięki obecności selenu tarczyca spełnia swoje funkcje wydzielnicze. Wątróbka nie zawiera dużej ilości kwasów tłuszczowych, lecz zawiera dużo cholesterolu.

Podsumowując smażona na maśle wątróbka jest dobra na obiad dla całej rodziny. Wątroba wieprzowa jest bardziej wyrazista w smaku niż drobiowa. Wątróbka powinna zostać spożyta od razu po przygotowaniu. Pozostałą po obiedzie część wątróbki z cebulą można zmielić i dodać do pasztetu. Wątróbkę można przygotować także z dodatkiem owoców takich jak jabłka, wiśnie i maliny.

Wartości odżywcze wątróbki wieprzowej z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kalorie)
204.77 kcal
737.17 kcal
Białko
8.68 g
31.25 g

Węglowodany w wątróbce wieprzowej z cebulą

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany
10.67 g
38.41 g
Węglowodany przyswajalne
10.15 g
36.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.52 g
1.87 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz
14.06 g
50.63 g
Tłuszcze nasycone
9.46 g
34.06 g
Tłuszcze nienasycone
4.60 g
16.57 g
Tłuszcze jednonasycone
3.82 g
13.77 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.78 g
2.81 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
130.55 mg
469.98 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wątróbka wieprzowa z cebulą

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A
2090.00 µg (mcg)
7524.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
0.95 mg
Witamina B12
8.03 µg (mcg)
28.90 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
9.97 mg
35.89 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
2087.87 µg (mcg)
7516.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.69 mg
Ryboflawina
0.99 mg
3.56 mg
Niacyna
5.28 mg
19.01 mg
Foliany
82.80 µg (mcg)
298.10 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wątróbka wieprzowa z cebulą

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód
35.20 mg
126.70 mg
Potas
166.63 mg
599.88 mg
Wapń
34.37 mg
123.72 mg
Fosfor
126.07 mg
453.86 mg
Magnez
13.80 mg
49.67 mg
Żelazo
7.64 mg
27.51 mg
Cynk
1.97 mg
7.11 mg
Miedź
0.24 mg
0.85 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki wieprzowej z cebulą 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wątróbce wieprzowej z cebulą

Lista alergenów dla wątróbki wieprzowej z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania wątróbki wieprzowej z cebulą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka wieprzowa
500 g
15.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
75.00
Za 500 g
Cebula
500 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło klarowane
200 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Mąka pszenna typ 500
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Koszt składników
94.50
Jak oceniasz przepis na wątróbka wieprzowa z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób