Przepis na wątróbkę drobiową w sosie krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Wątróbkę oczyść i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i podsmażaj 3 minuty.

Wlej bulion i duś wątróbkę pod przykryciem do miękkości.

Na końcu dodaj odrobinę mąki tak, aby sos się zagęścił.

Wątróbkę podawaj z kaszą lub ziemniaczanym puree.

wątróbka drobiowa w sosie
Wątróbka drobiowa w sosie
Koszt przygotowania dania
11.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
197 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Wątróbka drobiowa w sosie - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wątróbce drobiowej w sosie

Wątróbka drobiowa w sosie to obiad, który zapewne większość z nas kojarzy z dzieciństwem. Dzielimy się na osoby, które kochają wątróbkę i na osoby, które jej nienawidzą. Niezależnie do której grupy należysz, przygotuj wątróbkę według mojego przepisu i przekonaj się, jak dobra może być wątróbka drobiowa. Dzisiaj przedstawię Ci prosty i szybki przepis na wątróbkę. Pomimo że będzie smażona, jej mięso będzie kruche i delikatne.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować jedynie wątróbki, cebuli, odrobiny mąki pszennej i olej rzepakowy.

Zatem, jak zrobić wątróbki drobiowe w sosie?

W pierwszej kolejności dokładnie ją umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.

Bardzo często osoby, które lubią wątróbkę, nie lubią jej przygotowywać, ponieważ „strzela”.

Jak usmażyć wątróbkę z cebulką? Wątróbka jest pełna wody, dlatego po kontakcie z gorącym olejem zaczyna pryskać, a w kuchni robi się nie przyjemnie. Wystarczy, że nakłujesz ją widelcem i nożem, a następnie ponownie osuszysz. W ten sposób smażenie będzie bardziej przyjemne.

Teraz pozostaje tylko obtoczyć wątróbkę w mące, tak aby cała jej powierzchnia była biała.

Olej rzepakowy mocno rozgrzej na patelni i usmaż wątróbkę. Po chwili dodaj pokrojoną w pióra cebulę i smaż do czasu, gdy mięso będzie gotowe. Po chwili wlej bulion i dodaj mąkę, w ten sposób powstanie smaczny sos z wątróbki drobiowej. Zajmie Ci to około 20 minut.

Tak przygotowana wątróbka to dobry pomysł na obiad w rodzinnym gronie.

Możesz podawać ją z puree ziemniaczanym.

Jeśli jesteś smakoszem wątróbki, musisz pamiętać, że należy ona do podrobów, czyli narządów wewnętrznych zwierząt. Oczywiście, są one bezpieczne i jadalne, ale powinniśmy uważać z częstością ich spożycia.

Wątroba zwierząt jest tak samo, jak w przypadku ludzi odpowiedzialna za likwidowanie toksyn z naszego organizmu. Nie powinna być ona spożywana codziennie, a nawet kilka razy w tygodniu. Pozwólmy sobie na nią maksymalne kilka razy w miesiącu. Pomimo tego jest ona dobrym źródłem witaminy B12, folianów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K.

Skoro już wiesz jak przygotować wątróbkę, aby była pyszna, śmiało zaserwuj ją na obiad.

Wartości odżywcze wątróbki drobiowej w sosie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
98.87 kcal
197.75 kcal
Białko
9.13 g
18.27 g

Węglowodany w wątróbce drobiowej w sosie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.69 g
7.38 g
Węglowodany przyswajalne
3.47 g
6.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.22 g
0.43 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
5.05 g
10.11 g
Tłuszcze nasycone
1.40 g
2.79 g
Tłuszcze nienasycone
3.66 g
7.32 g
Tłuszcze jednonasycone
2.31 g
4.62 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.35 g
2.70 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
174.68 mg
349.37 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wątróbkę drobiową w sosie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.45 mg
0.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.92 mg
1.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.14 mg
10.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
303.80 µg (mcg)
607.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wątróbkę drobiową w sosie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
130.20 mg
260.41 mg
Potas
144.16 mg
288.33 mg
Wapń
4.34 mg
8.68 mg
Fosfor
158.14 mg
316.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.11 mg
24.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.74 mg
9.48 mg
Cynk
1.41 mg
2.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.26 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki drobiowej w sosie 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wątróbce drobiowej w sosie

Lista alergenów dla wątróbki drobiowej w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania wątróbki drobiowej w sosie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
400 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na wątróbkę drobiową w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób