Przepis na wątróbkę z cebulą krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia mała, miska

Wątróbkę dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Nakłuj je delikatnie nożem, dzięki czemu pozbędziesz się wody, a wątróbka nie będzie strzelać.

Obtocz kawałki wątróbki w mące pszennej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż wątróbkę do zarumienienia.

Cebule pokrój w pióra i dodaj je do wątróbki.

wątróbka z cebulą
Wątróbka z cebulą
Koszt przygotowania dania
8.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
304 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Wątróbka z cebulą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wątróbce z cebulą

Wątróbka z cebulą to obiad, który zapewne większość z nas kojarzy z dzieciństwem. Dzielimy się na osoby, które kochają wątróbkę i na osoby, które jej nienawidzą. Niezależnie do której grupy należysz, przygotuj wątróbkę według mojego przepisu i przekonaj się jak dobra, może być wątróbka drobiowa. Dzisiaj przedstawię Ci prosty i szybki przepis na wątróbkę z cebulką. Pomimo że będzie smażona, jej mięso będzie kruche i delikatne.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować jedynie wątróbki, cebuli, odrobiny mąki pszennej i olej rzepakowy.

Zatem jak zrobić wątróbkę z cebulą?

W pierwszej kolejności dokładnie ją umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.

Bardzo często osoby, które lubią wątróbkę, nie lubią jej przygotowywać, ponieważ „strzela”.

Jak usmażyć wątróbkę z cebulką? Wątróbka jest pełna wody, dlatego po kontakcie z gorącym olejem zaczyna pryskać, a w kuchni robi się nie przyjemnie. Wystarczy, że nakłujesz ją widelcem i nożem, a następnie ponownie osuszysz. W ten sposób smażenie będzie bardziej przyjemne.

Teraz pozostaje tylko obtoczyć wątróbkę w mące, tak aby cała jej powierzchnia była biała.

Olej rzepakowy mocno rozgrzej na patelni i usmaż wątróbkę. Po chwili dodaj pokrojoną w pióra cebulę i smaż do czasu, gdy mięso będzie gotowe. Zajmie Ci to około 20 minut.

Tak przygotowana wątróbka to dobry pomysł na obiad w rodzinnym gronie.

Możesz podawać ją z puree ziemniaczanym.

Jeśli jesteś smakoszem wątróbki, musisz pamiętać, że należy ona do podrobów, czyli narządów wewnętrznych zwierząt. Oczywiście, są one bezpieczne i jadalne, ale powinniśmy uważać z częstością ich spożycia.

Wątroba zwierząt jest tak samo, jak w przypadku ludzi odpowiedzialna za likwidowanie toksyn z naszego organizmu. Nie powinna być ona spożywana codziennie, a nawet kilka razy w tygodniu. Pozwólmy sobie na nią maksymalne kilka razy w miesiącu. Pomimo tego jest ona dobrym źródłem witaminy B12, folianów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K.

Skoro już wiesz jak przygotować wątróbkę, aby była pyszna, śmiało zaserwuj ją na obiad.

Wartości odżywcze wątróbki z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
202.88 kcal
304.32 kcal
Białko
10.96 g
16.44 g

Węglowodany w wątróbce z cebulą

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
5.32 g
7.98 g
Węglowodany przyswajalne
4.91 g
7.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.41 g
0.61 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
15.04 g
22.56 g
Tłuszcze nasycone
2.29 g
3.43 g
Tłuszcze nienasycone
12.75 g
19.13 g
Tłuszcze jednonasycone
8.71 g
13.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.05 g
6.07 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.04 g
0.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
207.83 mg
311.75 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wątróbkę z cebulą

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.54 mg
0.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
1.10 mg
1.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
6.13 mg
9.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
364.04 µg (mcg)
546.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wątróbkę z cebulą

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
43.84 mg
65.77 mg
Potas
178.33 mg
267.49 mg
Wapń
6.23 mg
9.34 mg
Fosfor
190.39 mg
285.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.15 mg
22.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
5.67 mg
8.50 mg
Cynk
1.69 mg
2.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.31 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki z cebulą 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wątróbce z cebulą

Lista alergenów dla wątróbki z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania wątróbki z cebulą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
500 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na wątróbkę z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób