Pasztet strasburski

Opublikowano: 08.06.2022 r., 8:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet strasburski podany na pieczywie.
Pasztet strasburski
Pasztet strasburski to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do chleba dla całej rodziny. Pyszny pasztet z podrobów ma bardzo kremową konsystencję. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
342 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Wątróbka drobiowa (400 g)
  • Wątróbka z gęsi (300 g)
  • Chałka (120 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Słonina wieprzowa (100 g)
  • Mleko 3,2% niepełna szklanka (200 ml)
  • Pieczarki 10 średnich sztuk (400 g)
  • Whisky niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blaszka do pieczenia, maszynka do mielenia

Przepis na pasztet strasburski krok po kroku

Wątróbkę oczyść z błon i namocz w mleku.

Odsącz wątróbkę z mleka po około 30 minutach.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Pieczarki pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i podsmaż.

Na patelnie dodaj wątróbkę i podsmaż przez 5-6 minut.

Wlej whisky, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Duś pod przykryciem przez 20 minut.

W mleku po moczeniu wątróbki namocz chałkę.

Wątróbki zmiel w maszynce do mięsa.

Dodaj do nich chałkę oraz mleko.

Zmiel także słoninę i wymieszaj całość.

Przełóż masę do foremki i piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Pasztet wystudź i przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na pasztet strasburski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat pasztetu strasburskiego

Pasztet strasburski to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pasztet można podać jako smarowidło na kanapki lub samodzielnie smażony na maśle. Pasztet jest bardzo kremowy i aromatyczny. Przepis na pasztet strasburski jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pasztetu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, wątróbka z gęsi, chałka, cebula, masło, mleko, słonina, pieczarki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, whisky.

Jak zrobić pasztet strasburski? Wątróbkę oczyść z błon i namocz w mleku. Odsącz wątróbkę z mleka po około 30 minutach. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i podsmaż. Na patelnie dodaj wątróbkę i podsmaż przez 5-6 minut. Wlej whisky, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś pod przykryciem przez 20 minut. W mleku po moczeniu wątróbki namocz chałkę. Wątróbki zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do nich chałkę oraz mleko. Zmiel także słoninę i wymieszaj całość. Przełóż masę do foremki i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Pasztet wystudź i przechowuj w lodówce.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując pyszny pasztet to idealny pomysł na tradycyjny Francuski dodatek do pieczywa. Pasztet do kanapek jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Foie gras, bo tak nazywa się pasztet, przygotowuje się z wątróbek kaczych i gęsich. Pasztet jest jednym z droższych wyrobów francuskich, gdyż do jego wykonania używa się specjalnie hodowanych ptaków. Składniki na pasztet muszą być jak najlepszej jakości. Najlepszy pasztet przygotujesz także z wątróbek drobiowych.

Alergeny w pasztecie strasburskim

Lista alergenów dla pasztetu strasburskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • chałka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • chałka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • chałka
    • Masło
    • Mleko 3,2%

W przepisie na pasztet strasburski nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pasztetu strasburskiego

na 100g gotowej potrawy

Pasztet strasburski to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pasztet jest kaloryczny i świetnie sprawdzi się jako przekąska dla osób chcących nabrać masy ciała. Pasztet zawiera dużą ilość składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
171.28
342.55
Białko (g)
7.45
14.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.09
14.17
Węglowodany przyswajalne (g)
6.64
13.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
1.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.35
22.71
Tłuszcze nasycone (g)
6.25
12.49
Tłuszcze nienasycone (g)
5.11
10.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.83
7.66
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.05
2.09
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
161.34
322.67
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
2073.17
4146.34
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.65
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
11.38
22.75
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.73
11.46
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.47
Brak danych dla: wątróbka z gęsi, chałka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
0.59
Brak danych dla: wątróbka z gęsi, chałka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2070.45
4140.89
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.35
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.58
1.17
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.64
7.28
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
232.38
464.75
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.75
39.50
Brak danych dla: wątróbka z gęsi, chałka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
45.54
91.09
Potas (mg)
180.50
360.99
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.56
47.12
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
130.30
260.59
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.88
23.76
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
6.44
12.89
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.17
2.33
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
1.29
2.57
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu strasburskiego 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu strasburskiego

Koszt składników
209.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
400 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 400 g
Wątróbka z gęsi
300 g
125.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
53.57
Za 300 g
Chałka
120 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 120 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Słonina wieprzowa
100 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Pieczarki
400 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Whisky
100 ml
niepełne pół szklanki
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 100 ml
Koszt składników
209.50