Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Opublikowano: 25.01.2022 r., 8:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wątróbka drobiowa z jabłkiem podana na żeliwnej patelni.
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
Wątróbka drobiowa z jabłkiem to doskonały pomysł na szybki do zrobienia obiad dla całej rodziny. Wątróbka drobiowa jest bardzo delikatna i nie wymaga długiego gotowania.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 25 min
571 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Wątróbka drobiowa (600 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Jabłko - 2 średnie sztuki (350 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
  • Mleko 3,2% (400 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, papryka ostra, cynamon, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na wątróbka drobiowa z jabłkiem krok po kroku

Wątróbkę umyj i oczyść z błonek.

Umieść ją w misce, wlej mleko i pozostaw na 20 minut.

Obierz jabłka ze skórki i wyczyść z gniazd nasiennych, pokrój je w kostkę.

Obierz cebule z łupiny i posiekaj w pióra.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę.

Wątróbki odsącz z nadmiaru mleka i oprósz mąką.

Umieść je na patelni i smaż przez 3-4 minuty.

Wlej 200 ml wody, dodaj jabłka, dopraw solą i pieprzem oraz papryką ostrą, cynamonem i majerankiem.

Duś całość przez 15-20 minut.

Posyp posiekanym koprem.

Podawaj ze świeżym pieczywem lub kaszą jęczmienną.

Jak oceniasz przepis na wątróbka drobiowa z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat wątróbki drobiowej z jabłkiem

Wątróbka drobiowa z jabłkiem to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Jeśli lubisz połączenie smaków słonego ze słodkim wątróbka z jabłkiem jest zdecydowanie dla Ciebie. Szybka do zrobienia wątróbka może służyć też jako przystawka podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na wątróbkę drobiową z jabłkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, cebula, jabłko, olej rzepakowy, mleko, mąka ziemniaczana, koper, sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, ziele angielskie.

Jak zrobić wątróbkę drobiową z jabłkiem? Wątróbkę umyj i oczyść z błonek. Umieść ją w misce, wlej mleko i pozostaw na 20 minut. Obierz jabłka ze skórki i wyczyść z gniazd nasiennych, pokrój je w kostkę. Obierz cebule z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę. Wątróbki odsącz z nadmiaru mleka i oprósz mąką. Umieść je na patelni i smaż przez 3-4 minuty. Wlej wodę, dodaj jabłka, dopraw solą i pieprzem oraz papryką ostrą, cynamonem i majerankiem. Duś całość przez 15-20 minut. Posyp posiekanym koprem. Podawaj ze świeżym pieczywem lub kaszą jęczmienną.

Wątróbka drobiowa to bardzo dobre źródło białka zwierzęcego. Białko odgrywa szczególnie ważną rolę w procesach regeneracyjnych naszego organizmu. Jest niezbędne do syntezy enzymów i hormonów białkowych. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pyszna wątróbka drobiowa z jabłkiem jest dobra na obiad dla całej rodziny. Wątróbka powinna być zawsze kupowana w zaufanym sklepie mięsnym, abyśmy mieli pewność co do jej świeżości. Wątróbka jest bardzo dobrym pomysłem na tani obiad. Prosty przepis na wątróbkę przygotujesz w niespełna 30 minut.

Alergeny w wątróbce drobiowej z jabłkiem

Lista alergenów dla wątróbki drobiowej z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze wątróbki drobiowej z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Wątróbka drobiowa z jabłkiem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Danie jest świetnym źródłem składników mineralnych i witamin. Zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego i pektyn zawartych w jabłkach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
175.92
571.75
Białko (g)
6.45
20.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
9.32
30.30
Węglowodany przyswajalne (g)
8.33
27.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
3.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
12.46
40.49
Tłuszcze nasycone (g)
1.96
6.36
Tłuszcze nienasycone (g)
10.50
34.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.30
23.72
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.21
10.42
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.07
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
108.62
353.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
1022.49
3323.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
5.22
16.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.73
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1018.67
3310.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.59
1.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.23
10.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
185.67
603.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.31
75.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
33.44
108.67
Potas (mg)
193.23
628.00
Wapń (mg)
33.18
107.83
Fosfor (mg)
126.97
412.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.08
45.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.89
9.40
Cynk (mg)
0.97
3.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki drobiowej z jabłkiem 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wątróbki drobiowej z jabłkiem

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
600 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jabłko
350 g
2 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.97
Za 350 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mleko 3,2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Koszt składników
30.50