Przepis na wątróbka drobiowa z jabłkiem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, papryka ostra, cynamon, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Wątróbkę umyj i oczyść z błonek.

Umieść ją w misce, wlej mleko i pozostaw na 20 minut.

Obierz jabłka ze skórki i wyczyść z gniazd nasiennych, pokrój je w kostkę.

Obierz cebule z łupiny i posiekaj w pióra.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę.

Wątróbki odsącz z nadmiaru mleka i oprósz mąką.

Umieść je na patelni i smaż przez 3-4 minuty.

Wlej 200 ml wody, dodaj jabłka, dopraw solą i pieprzem oraz papryką ostrą, cynamonem i majerankiem.

Duś całość przez 15-20 minut.

Posyp posiekanym koprem.

Podawaj ze świeżym pieczywem lub kaszą jęczmienną.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem podana na żeliwnej patelni.
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
Koszt przygotowania dania
12.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
571 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
66

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wątróbce drobiowej z jabłkiem

Wątróbka drobiowa z jabłkiem to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Jeśli lubisz połączenie smaków słonego ze słodkim wątróbka z jabłkiem jest zdecydowanie dla Ciebie. Szybka do zrobienia wątróbka może służyć też jako przystawka podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na wątróbkę drobiową z jabłkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, cebula, jabłko, olej rzepakowy, mleko, mąka ziemniaczana, koper, sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, ziele angielskie.

Jak zrobić wątróbkę drobiową z jabłkiem? Wątróbkę umyj i oczyść z błonek. Umieść ją w misce, wlej mleko i pozostaw na 20 minut. Obierz jabłka ze skórki i wyczyść z gniazd nasiennych, pokrój je w kostkę. Obierz cebule z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę. Wątróbki odsącz z nadmiaru mleka i oprósz mąką. Umieść je na patelni i smaż przez 3-4 minuty. Wlej wodę, dodaj jabłka, dopraw solą i pieprzem oraz papryką ostrą, cynamonem i majerankiem. Duś całość przez 15-20 minut. Posyp posiekanym koprem. Podawaj ze świeżym pieczywem lub kaszą jęczmienną.

Wątróbka drobiowa to bardzo dobre źródło białka zwierzęcego. Białko odgrywa szczególnie ważną rolę w procesach regeneracyjnych naszego organizmu. Jest niezbędne do syntezy enzymów i hormonów białkowych. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pyszna wątróbka drobiowa z jabłkiem jest dobra na obiad dla całej rodziny. Wątróbka powinna być zawsze kupowana w zaufanym sklepie mięsnym, abyśmy mieli pewność co do jej świeżości. Wątróbka jest bardzo dobrym pomysłem na tani obiad. Prosty przepis na wątróbkę przygotujesz w niespełna 30 minut.

Wartości odżywcze wątróbki drobiowej z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kalorie)
175.92 kcal
571.75 kcal
Białko
6.45 g
20.95 g

Węglowodany w wątróbce drobiowej z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany
9.32 g
30.30 g
Węglowodany przyswajalne
8.33 g
27.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
3.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz
12.46 g
40.49 g
Tłuszcze nasycone
1.96 g
6.36 g
Tłuszcze nienasycone
10.50 g
34.13 g
Tłuszcze jednonasycone
7.30 g
23.72 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.21 g
10.42 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.02 g
0.07 g
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Cholesterol
108.62 mg
353.00 mg

Witaminy w przepisie na wątróbka drobiowa z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A
1022.49 µg (mcg)
3323.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.34 mg
1.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
5.22 µg (mcg)
16.96 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.73 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.27 mg
0.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1018.67 µg (mcg)
3310.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.59 mg
1.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.23 mg
10.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
185.67 µg (mcg)
603.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
23.31 µg (mcg)
75.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wątróbka drobiowa z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód
33.44 mg
108.67 mg
Potas
193.23 mg
628.00 mg
Wapń
33.18 mg
107.83 mg
Fosfor
126.97 mg
412.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.08 mg
45.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.89 mg
9.40 mg
Cynk
0.97 mg
3.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki drobiowej z jabłkiem 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wątróbce drobiowej z jabłkiem

Lista alergenów dla wątróbki drobiowej z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania wątróbki drobiowej z jabłkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
600 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jabłko
350 g
2 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.97
Za 350 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mleko 3,2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na wątróbka drobiowa z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób