Przepis na wątróbkę smażoną krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, kminek ziarna
To będzie niezbędne
patelnia duża, duża miska

Wątróbkę dokładnie oczyść z błonek i resztek żółci. Przepłucz pod bieżącą, zimną wodą.

Ułóż wątróbkę w misce. Dodaj mleko, łyżeczkę kminku, 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego. Odstaw najlepiej na noc do lodówki.

Następnego dnia oczyść cebulę i pokrój w cienkie piórka, a jabłka w plasterki.

Na patelnię wlej połowę oleju i przesmaż na nim cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj jabłko i smaż razem. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do innego naczynia.

Wątróbkę osusz ręcznikiem papierowym.

W głębokim talerzu wymieszaj mąkę z połową łyżeczki soli. Obtocz w niej wątróbkę.

Na patelni rozgrzej mocno pozostały olej. Obsmaż na nim wątróbkę przez około 2 minuty, aż się zrumieni.

Dodaj cebulę z jabłkiem, dopraw majerankiem i wymieszaj.

Podawaj z dowolnymi dodatkami.

Wątróbka smażona na białym talerzu
Wątróbka smażona
Koszt przygotowania dania
12.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
178 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
15

Wątróbka smażona - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wątróbce smażonej

Wątróbka smażona to danie, które jedni kochają, a inni nienawidzą. Mam nadzieję, że ten przepis przekona do wątróbki nawet jej najbardziej zatwardziałych przeciwników. Przekonaj się sam, jak jest pyszna.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić smażoną wątróbkę z kurczaka z cebulą i jabłkiem to już pokazuje mój sprawdzony przepis. Taka wątróbka drobiowa to świetne rozwiązanie na obiad.

Przede wszystkim wątróbkę dokładnie oczyść z błonek i resztek żółci. Przepłucz pod bieżącą, zimną wodą. Ułóż wątróbkę w misce. Dodaj mleko, łyżeczkę kminku, 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego. Odstaw najlepiej na noc do lodówki. Następnego dnia oczyść cebulę i pokrój w cienkie piórka, a jabłka w plasterki. Na patelnię wlej połowę oleju i przesmaż na nim cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj jabłko i smaż razem. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do innego naczynia. Wątróbkę osusz ręcznikiem papierowym. W głębokim talerzu wymieszaj mąkę z połową łyżeczki soli. Obtocz w niej wątróbkę. Na patelni rozgrzej mocno pozostały olej. Obsmaż na nim wątróbkę przez około 2 minuty, aż się zrumieni. Dodaj cebulę z jabłkiem, dopraw majerankiem i wymieszaj.

Jeśli chcesz by przepis na wątróbkę smażoną był na pewno udany pamiętaj by nie solić surowej wątróbki. Dodatek soli przed smażeniem spowoduje, że będzie twarda. Wątróbkę należy również smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym oleju, tak by była ładnie zrumieniona, ale wciąż miękka w środku. Tak przygotowana wątróbka jest najlepsza z dodatkiem puree z ziemniaków. Ale równie dobra będzie np. z pieczywem.

Wątróbka to bardzo bogate źródło wartości odżywczych. Przede wszystkim doceniana jest za wysoką zawartość witaminy A, a także witamin z grupy B oraz żelaza przy niewielkiej kaloryczności. Wraz z 100 g wątróbki drobiowej dostarczymy od 120 do 140 kcal, a taka jej ilość zapewnia aż ponad 220% zapotrzebowania na witaminę A. Ta witamina odgrywa znaczącą wpływ na proces widzenia, wzmacnia układ odpornościowy, przyspiesza proces gojenia ran czy pobudza szpik do produkcji czerwonych krwinek.

Wartości odżywcze wątróbki smażonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
119.14 kcal
178.71 kcal
Białko
8.21 g
12.32 g

Węglowodany w wątróbce smażonej

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
9.10 g
13.65 g
Węglowodany przyswajalne
8.32 g
12.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.79 g
1.18 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
5.38 g
8.07 g
Tłuszcze nasycone
1.58 g
2.37 g
Tłuszcze nienasycone
3.80 g
5.70 g
Cholesterol
139.71 mg
209.57 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wątróbkę smażoną

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.38 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.77 mg
1.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.28 mg
6.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
246.53 µg (mcg)
369.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wątróbkę smażoną

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
35.08 mg
52.62 mg
Potas
165.56 mg
248.34 mg
Wapń
23.73 mg
35.59 mg
Fosfor
146.63 mg
219.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.90 mg
20.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.94 mg
5.92 mg
Cynk
1.22 mg
1.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.22 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki smażonej 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wątróbce smażonej

Lista alergenów dla wątróbki smażonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na wątróbkę smażoną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kminek ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania wątróbki smażonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
700 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
9.33
Za 700 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jabłko
360 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Mąka pszenna typ 500
90 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na wątróbkę smażoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób