Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska, miseczka

Przepis na wątróbkę z cebulką krok po kroku

Wątróbkę umyj i oczyść ze wszystkich błonek.

Wątróbkę pokrój na równe kawałki.

Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki oleju i dodaj pokrojoną w piórka cebulę.

Cebulę podduś na małym ogniu aż będzie miękka.

Cebulę przełóż do miseczki.

Na tą samą patelnię dodaj pozostały olej.

Wątróbkę obtocz w mące i smaż około 10 minut.

Do wątróbki dodaj cebulę, sporą szczyptę soli, pieprzu oraz papryki słodkiej.

Wątróbka z cebulką podana w żeliwnym naczyniu na papierze do pieczenia, obok porwany tost z chleba
Wątróbka z cebulką - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - wątróbka z cebulką

W skrócie
Kalorii w porcji
284 kcal
Wielkość
jednej porcji
215 g
Indeks glikemiczny
43

Wartości odżywcze wątróbki z cebulką

na 100g gotowej potrawy

Wątróbka to bardzo zdrowe danie, które powinno się pojawiać regularnie w naszej diecie. Ważne aby była to wątróbka pochodząca od zwierząt hodowanych naturalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
132.55
284.99
Białko (g)
10.63
22.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
6.18
13.28
Węglowodany przyswajalne (g)
5.59
12.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
1.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
7.04
15.13
Tłuszcze nasycone (g)
1.68
3.62
Tłuszcze nienasycone (g)
5.35
11.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.47
7.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.89
4.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
199.19
428.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina B6 (mg)
0.54
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
1.05
2.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.89
12.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
351.10
754.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
42.48
91.34
Potas (mg)
187.77
403.71
Wapń (mg)
8.63
18.55
Fosfor (mg)
185.82
399.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.68
33.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
5.46
11.73
Cynk (mg)
1.64
3.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.30
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki z cebulką 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wątróbce z cebulką

Lista alergenów dla wątróbki z cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Więcej informacji na temat wątróbki z cebulką

Wątróbka z cebulką to danie się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. Swoją popularność zawdzięczała przede wszystkim niskiej cenie, tak jak pozostałe podroby. Wątróbka drobiowa zwiera najwięcej związków odżywczych ze wszystkich wątróbek. Jej smak jest również najbardziej łagodny ze wszystkich. Wątróbka z kurczaka jest bogatym źródłem żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego, dzięki temu jest bardzo pomocna w leczeniu anemii. Wątróbka zawiera bardzo dużo witaminy A w postaci retinolu, zawiera również alfa i beta-karoten, dzięki czemu wzmacnia wzrok, zapobiega „kurzej ślepocie”, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Witamina A wzmacnia odporność i bierze udział w prawidłowym wzroście komórek. Wysoka zawartość witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pomagają we właściwej reakcji na stres i poprawiają kondycję psychiczną. W wątróbce zawarte są również witaminy D, E i K. Wszystkie te witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, włącznie z witaminą A. Witamina D jest niezbędna w leczeniu infekcji, wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu depresji, jest niezbędna w przebiegu chorób autoimmunologicznych. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga wzmacniać odporność oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, opóźnia procesy starzenia się i dba o dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. Witamina K ma działanie przeciwzakrzepowe oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Wątróbkę z dużym umiarem powinny spożywać kobiety z ciąży ze względu na wysoką zawartość witaminy A, ponieważ jest toksyczna dla rozwijającego się płodu.

Przepis na wątróbkę z cebulką jest łatwy w wykonaniu. Dobra wątróbka z cebulką będzie świetnym obiadem, który warto przygotować chociaż raz na jakiś czas. Jak przygotować wątróbkę z cebulką, jak usmażyć wątróbkę drobiową a przede wszystkim jak dobrze zrobić dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pyszna wątróbka z cebulką może przekonać do siebie osoby nielubiące tej potrawy, a na pewno zasmakuje osobom, które ją lubią.

Szacunkowy koszt przygotowania wątróbki z cebulką

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
500 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Cebula
300 g
3 większe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka pszenna typ 550
30 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Koszt składników
25.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na wątróbkę z cebulką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób