Przepis na wątróbkę z cebulką krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska, miseczka

Wątróbkę umyj i oczyść ze wszystkich błonek.

Wątróbkę pokrój na równe kawałki.

Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki oleju i dodaj pokrojoną w piórka cebulę.

Cebulę podduś na małym ogniu aż będzie miękka.

Cebulę przełóż do miseczki.

Na tą samą patelnię dodaj pozostały olej.

Wątróbkę obtocz w mące i smaż około 10 minut.

Do wątróbki dodaj cebulę, sporą szczyptę soli, pieprzu oraz papryki słodkiej.

Wątróbka z cebulką podana w żeliwnym naczyniu na papierze do pieczenia, obok porwany tost z chleba
Wątróbka z cebulką
Koszt przygotowania dania
7.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
284 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
43

Wątróbka z cebulką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wątróbce z cebulką

Wątróbka z cebulką to danie się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. Swoją popularność zawdzięczała przede wszystkim niskiej cenie, tak jak pozostałe podroby. Wątróbka drobiowa zwiera najwięcej związków odżywczych ze wszystkich wątróbek. Jej smak jest również najbardziej łagodny ze wszystkich. Wątróbka z kurczaka jest bogatym źródłem żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego, dzięki temu jest bardzo pomocna w leczeniu anemii. Wątróbka zawiera bardzo dużo witaminy A w postaci retinolu, zawiera również alfa i beta-karoten, dzięki czemu wzmacnia wzrok, zapobiega „kurzej ślepocie”, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Witamina A wzmacnia odporność i bierze udział w prawidłowym wzroście komórek. Wysoka zawartość witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pomagają we właściwej reakcji na stres i poprawiają kondycję psychiczną. W wątróbce zawarte są również witaminy D, E i K. Wszystkie te witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, włącznie z witaminą A. Witamina D jest niezbędna w leczeniu infekcji, wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu depresji, jest niezbędna w przebiegu chorób autoimmunologicznych. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga wzmacniać odporność oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, opóźnia procesy starzenia się i dba o dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. Witamina K ma działanie przeciwzakrzepowe oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Wątróbkę z dużym umiarem powinny spożywać kobiety z ciąży ze względu na wysoką zawartość witaminy A, ponieważ jest toksyczna dla rozwijającego się płodu.

Przepis na wątróbkę z cebulką jest łatwy w wykonaniu. Dobra wątróbka z cebulką będzie świetnym obiadem, który warto przygotować chociaż raz na jakiś czas. Jak przygotować wątróbkę z cebulką, jak usmażyć wątróbkę drobiową a przede wszystkim jak dobrze zrobić dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pyszna wątróbka z cebulką może przekonać do siebie osoby nielubiące tej potrawy, a na pewno zasmakuje osobom, które ją lubią.

Wartości odżywcze wątróbki z cebulką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kalorie)
132.55 kcal
284.99 kcal
Białko
10.63 g
22.86 g

Węglowodany w wątróbce z cebulką

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany
6.18 g
13.28 g
Węglowodany przyswajalne
5.59 g
12.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.59 g
1.27 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz
7.04 g
15.13 g
Tłuszcze nasycone
1.68 g
3.62 g
Tłuszcze nienasycone
5.35 g
11.51 g
Tłuszcze jednonasycone
3.47 g
7.46 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.89 g
4.05 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.04 g
0.09 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
199.19 mg
428.26 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wątróbkę z cebulką

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina B6
0.54 mg
1.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
1.05 mg
2.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.89 mg
12.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
351.10 µg (mcg)
754.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wątróbkę z cebulką

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód
42.48 mg
91.34 mg
Potas
187.77 mg
403.71 mg
Wapń
8.63 mg
18.55 mg
Fosfor
185.82 mg
399.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.68 mg
33.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
5.46 mg
11.73 mg
Cynk
1.64 mg
3.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.30 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki z cebulką 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wątróbce z cebulką

Lista alergenów dla wątróbki z cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania wątróbki z cebulką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
500 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Cebula
300 g
3 większe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka pszenna typ 550
30 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na wątróbkę z cebulką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób