Przepis na pasztet z wątróbki krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, tymianek, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, blender, foremka keksówka, papier do pieczenia

Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim posiekaną w drobną kostkę obraną cebulę.

Wątróbkę umyj i oczyść z żyłek. Pokrój ją w małą kostkę. Dodaj na patelnię.

Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj do wątróbki. Całość zalej szklanką wody i duś przez 15 minut.

Wlej ocet i dodaj przyprawy. Pieprz i sól do smaku, pozostałe przyprawy po pół łyżeczki.

Wszystkie składniki ostudź i zblenduj na gładką masę.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej masę mięsną.

Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Pasztet z wątróbki podany na drewnianej desce.
pasztet z wątróbki
Koszt przygotowania dania
16.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
229 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
0

Pasztet z wątróbki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z wątróbki

Pasztet z wątróbki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Jego głównym składnikiem są wątroby, dzięki temu ma wyjątkowy smak i aromat.

Przepis na pasztet z wątróbki to doskonała opcja dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na ciekawe smarowidło do kanapek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pasztet z wątróbki, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę łatwy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Wspaniale smakuje pasztet zarówno drobiowy, jak i wieprzowy. Choć bez problemu można go znaleźć w każdym sklepie, to najlepszy jest ten domowy. To dlatego, że od podstaw jest przygotowywany własnoręcznie. Nie ma w nim konserwantów ani cukru. Można też dostosować ilość soli do własnych potrzeb. Dzięki temu będzie dobrym wyborem nawet dla osób na diecie o zmniejszonej ilości sodu. Pasztet najlepiej przygotowywać w przeważającej ilości z drobiu. Dzięki temu lepiej wpływa on na zdrowie. Mięso drobiowe ma dużo mniejszy udział tłuszczów nasyconych, dzięki czemu lepiej wpływa na pracę układu krwionośnego. Pasztet jest pieczony w piekarniku, dzięki temu jest naprawdę zdrowy i bardzo delikatny. Nie ma w nim nadmiaru tłuszczu, nie powstają również niebezpieczne dla zdrowia substancje. Pasztet piecze się dość długo, jednak wystarczy tylko odrobina cierpliwości, by cieszyć się fantastycznym dodatkiem. Ten pasztet ma wspaniały charakter. Dodaje się do niego sporo przypraw, w tym dużo ziół. Dzięki temu jest bardzo smaczny i pozytywnie wpływa na trawienie. To najlepszy wybór dla osób, które kochają mięsne dodatki, jednak znudziły się im szynki i kiełbasy. W dodatku wszystkie składniki, które są potrzebne do jego przygotowania, są łatwo dostępne w każdym większym sklepie. W dodatku wątróbka, która jest jego bazowym składnikiem, jest świetnym źródłem witamin. Dostarcza naprawdę sporo witaminy A, która jest konieczna dla zdrowia skóry i oczu. To dobre źródło żelaza, które jest konieczne do przeprowadzenia około 300 reakcji w organizmie, dlatego tak istotna jest jego właściwa podaż z dietą.

Wartości odżywcze pasztetu z wątróbki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(159g)
Energia (kalorie)
144.36 kcal
229.53 kcal
Białko
10.97 g
17.44 g

Węglowodany w pasztecie z wątróbki

Na 100g
Na porcję
(159g)
Węglowodany
3.47 g
5.51 g
Węglowodany przyswajalne
2.74 g
4.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.72 g
1.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(159g)
Tłuszcz
9.45 g
15.02 g
Tłuszcze nasycone
5.74 g
9.13 g
Tłuszcze nienasycone
3.71 g
5.90 g
Tłuszcze jednonasycone
2.63 g
4.18 g
Tłuszcze wielonasycone
1.08 g
1.71 g
Tłuszcze trans
0.04 g
0.07 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol
233.33 mg
371.00 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z wątróbki

Na 100g
Na porcję
(159g)
Witamina A
2183.18 µg (mcg)
3471.25 µg (mcg)
Witamina B6
0.57 mg
0.90 mg
Witamina B12
10.43 µg (mcg)
16.58 µg (mcg)
Witamina C
13.67 mg
21.74 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.76 mg
1.21 mg
Retinol
2116.94 µg (mcg)
3365.94 µg (mcg)
Tiamina
0.21 mg
0.34 mg
Ryboflawina
1.13 mg
1.80 mg
Niacyna
6.26 mg
9.96 mg
Foliany
376.59 µg (mcg)
598.78 µg (mcg)
Beta karoten
632.43 µg (mcg)
1005.57 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z wątróbki

Na 100g
Na porcję
(159g)
Sód
56.11 mg
89.21 mg
Potas
220.46 mg
350.53 mg
Wapń
10.55 mg
16.77 mg
Fosfor
203.13 mg
322.98 mg
Magnez
16.65 mg
26.47 mg
Żelazo
5.76 mg
9.15 mg
Cynk
1.77 mg
2.81 mg
Miedź
0.33 mg
0.52 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z wątróbki 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z wątróbki

Lista alergenów dla pasztetu z wątróbki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania pasztetu z wątróbki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
800 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
10.67
Za 800 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Ocet winny
45 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.08
Za 45 ml
Koszt składników
38.00
Jak oceniasz przepis na pasztet z wątróbki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób