Przepis na pasztet z wątróbek krok po kroku

Składniki
  • Wątróbka drobiowa 500 g
  • Oliwa z oliwek 30 ml
  • Cebula 100 g 2 małe sztuki
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, praska do czosnku, miska, foremka aluminiowa do pasztetu

Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz tymianek. Całość smaż około 3-5 minut od czasu do czasu mieszając.

Składniki patelni odsuń na bok i podsmaż oczyszczone wątróbki. Zwiększ ogień i smaż je przez około 3 minuty z każdej strony.

Składniki z patelni przełóż do miski lub pojemnika przeznaczonego do blendowania produktów. Następnie wszystkie składniki zmiksuj na gładki mus.

Masę wlej do foremek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45-50 minut.

Upieczony pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw go do całkowitego wystudzenia.

Pasztet z wątróbek podany jest na desce do krojenia. W oddali leży pieczywo oraz ogórki kiszone.
Pasztet z wątróbek
Koszt przygotowania dania
8.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
171 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
25

Pasztet z wątróbek - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecie z wątróbek

Domowy pasztet z wątróbek drobiowych pieczony w piekarniku to doskonała propozycja na dodatek do pieczywa. Pasztet świetnie skomponuje się z dodatkiem świeżych warzyw. Jest to doskonała propozycja na włączenie do diety wątróbek, które dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Przepis na pasztet z wątróbek drobiowych jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do ich wykonania niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: wątróbki drobiowe, oliwa z oliwek, cebula oraz przyprawy (sól, pieprz, tymianek, czosnek). Wszystkie produkty są przystępne cenowo, dlatego pasztet z wątróbek stanowi doskonałą alternatywę dla pasztetów wykonywanych z wielu rodzajów mięs.

A więc jak zrobić pasztet z wątróbek drobiowych? Wystarczy, że wszystkie składniki podsmażysz a następnie zblendujesz. Pasztet następnie przelejesz do foremek i upieczesz. Gdy pasztet będzie już pieczony koniecznie pozostaw go do wystygnięcia. Pieczenie nie jest konieczne, ponieważ masę z wątróbek możesz wykorzystać jako pastę do kanapek.

Wątróbka jest doskonałym źródłem białka, witaminy A, niektórych witamin z grupy B oraz żelaza. Żelazo jest składnikiem diety, który wpływa na jakość i ilość czerwonych krwinek. Jego odpowiednią ilość w diecie zapobiega rozwojowi anemii z niedoboru tego składnika odżywczego. Należy jednak uważać, ponieważ wątróbka zawiera bardzo duże ilości witaminy A, która spożywana w nadmiarze może powodować wady rozwojowe płodu (bez obawy - jedzenie wątróbki raz na jakieś czas nie jest niebezpieczne). Dodatkowo w wątróbce występuje selen, który wspiera odporność naszego organizmu oraz jest niezwykle ważny w diecie osób zmagających się z chorobami tarczycy.

Podsumowując pasztet z wątróbek to doskonały zamiennik droższych w wykonaniu pasztetów mięsnych. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik wędlin na kanapki. Dodatkowo wątróbki dostarczą do naszego organizmu wielu cennych składników odżywczych, które dostarczane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Wartości odżywcze pasztetu z wątróbek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (120g)
Energia (kalorie)
142.89 kcal
171.47 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (120g)
Tłuszcz
8.61 g
10.33 g
Tłuszcze nasycone
2.60 g
3.12 g
Tłuszcze nienasycone
6.01 g
7.22 g
Tłuszcze jednonasycone
4.47 g
5.36 g
Tłuszcze wielonasycone
1.54 g
1.85 g

Witaminy w przepisie na pasztet z wątróbek

Na 100g
Na porcję (120g)
Witamina E
1.24 mg
1.49 mg

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z wątróbek

Na 100g
Na porcję (120g)
Sód
57.08 mg
68.50 mg
Potas
205.76 mg
246.91 mg
Żelazo
7.19 mg
8.63 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z wątróbek 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z wątróbek

Lista alergenów dla pasztetu z wątróbek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, tymianek, czosnek.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasztet z wątróbek

Cena przygotowania pasztetu z wątróbek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
500 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
35.00
Łączny koszt
8.17
Jak oceniasz przepis na pasztet z wątróbek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób