Przepis na pasztet z wątróbek krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, praska do czosnku, miska, foremka aluminiowa do pasztetu

Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz tymianek. Całość smaż około 3-5 minut od czasu do czasu mieszając.

Składniki patelni odsuń na bok i podsmaż oczyszczone wątróbki. Zwiększ ogień i smaż je przez około 3 minuty z każdej strony.

Składniki z patelni przełóż do miski lub pojemnika przeznaczonego do blendowania produktów. Następnie wszystkie składniki zmiksuj na gładki mus.

Masę wlej do foremek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45-50 minut.

Upieczony pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw go do całkowitego wystudzenia.

Pasztet z wątróbek podany jest na desce do krojenia. W oddali leży pieczywo oraz ogórki kiszone.
Pasztet z wątróbek
Koszt przygotowania dania
8.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
171 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
25

Pasztet z wątróbek - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z wątróbek

Domowy pasztet z wątróbek drobiowych pieczony w piekarniku to doskonała propozycja na dodatek do pieczywa. Pasztet świetnie skomponuje się z dodatkiem świeżych warzyw. Jest to doskonała propozycja na włączenie do diety wątróbek, które dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Przepis na pasztet z wątróbek drobiowych jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do ich wykonania niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: wątróbki drobiowe, oliwa z oliwek, cebula oraz przyprawy (sól, pieprz, tymianek, czosnek). Wszystkie produkty są przystępne cenowo, dlatego pasztet z wątróbek stanowi doskonałą alternatywę dla pasztetów wykonywanych z wielu rodzajów mięs.

A więc jak zrobić pasztet z wątróbek drobiowych? Wystarczy, że wszystkie składniki podsmażysz a następnie zblendujesz. Pasztet następnie przelejesz do foremek i upieczesz. Gdy pasztet będzie już pieczony koniecznie pozostaw go do wystygnięcia. Pieczenie nie jest konieczne, ponieważ masę z wątróbek możesz wykorzystać jako pastę do kanapek.

Wątróbka jest doskonałym źródłem białka, witaminy A, niektórych witamin z grupy B oraz żelaza. Żelazo jest składnikiem diety, który wpływa na jakość i ilość czerwonych krwinek. Jego odpowiednią ilość w diecie zapobiega rozwojowi anemii z niedoboru tego składnika odżywczego. Należy jednak uważać, ponieważ wątróbka zawiera bardzo duże ilości witaminy A, która spożywana w nadmiarze może powodować wady rozwojowe płodu (bez obawy - jedzenie wątróbki raz na jakieś czas nie jest niebezpieczne). Dodatkowo w wątróbce występuje selen, który wspiera odporność naszego organizmu oraz jest niezwykle ważny w diecie osób zmagających się z chorobami tarczycy.

Podsumowując pasztet z wątróbek to doskonały zamiennik droższych w wykonaniu pasztetów mięsnych. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik wędlin na kanapki. Dodatkowo wątróbki dostarczą do naszego organizmu wielu cennych składników odżywczych, które dostarczane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Wartości odżywcze pasztetu z wątróbek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
142.89 kcal
171.47 kcal
Białko
13.59 g
16.30 g

Węglowodany w pasztecie z wątróbek

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
2.06 g
2.47 g
Węglowodany przyswajalne
1.79 g
2.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.27 g
0.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
8.61 g
10.33 g
Tłuszcze nasycone
2.60 g
3.12 g
Tłuszcze nienasycone
6.01 g
7.22 g
Tłuszcze jednonasycone
4.47 g
5.36 g
Tłuszcze wielonasycone
1.54 g
1.85 g
Cholesterol
273.81 mg
328.57 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z wątróbek

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
2619.05 µg (mcg)
3142.86 µg (mcg)
Witamina B6
0.69 mg
0.83 mg
Witamina B12
13.17 µg (mcg)
15.81 µg (mcg)
Witamina C
15.38 mg
18.46 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.24 mg
1.49 mg
Retinol
2611.11 µg (mcg)
3133.33 µg (mcg)
Tiamina
0.25 mg
0.30 mg
Ryboflawina
1.42 mg
1.70 mg
Niacyna
7.74 mg
9.29 mg
Foliany
469.68 µg (mcg)
563.62 µg (mcg)
Beta karoten
44.60 µg (mcg)
53.52 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z wątróbek

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
57.08 mg
68.50 mg
Potas
205.76 mg
246.91 mg
Wapń
3.70 mg
4.44 mg
Fosfor
240.32 mg
288.38 mg
Magnez
16.67 mg
20.00 mg
Żelazo
7.19 mg
8.63 mg
Cynk
2.15 mg
2.58 mg
Miedź
0.40 mg
0.47 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z wątróbek 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z wątróbek

Lista alergenów dla pasztetu z wątróbek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasztet z wątróbek

Cena przygotowania pasztetu z wątróbek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
500 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
35.00
Jak oceniasz przepis na pasztet z wątróbek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób