Pasztet z soczewicy zielonej

Opublikowano: 18.01.2022 r., 8:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Upieczony pasztet z soczewicy zielonej podany w blaszce do pieczenia.
Pasztet z soczewicy zielonej
Pasztet z soczewicy zielonej to doskonały pomysł na bezmięsny dodatek do chleba. Pieczony pasztet z soczewicy jest pyszny i bardzo zdrowy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
232 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Soczewica zielona (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka keksowa, malakser

Przepis na pasztet z soczewicy zielonej krok po kroku

Soczewicę umieść w garnku, wlej wodę, dodaj łyżkę soli i ugotuj do miękkości.

Wystudzoną soczewicę umieść w malakserze, dodaj cebulę, czosnek i rozdrobnij.

Przełóż masę do miski.

Wbij jajka, dodaj mąkę orkiszową, sól, pieprz, curry i paprykę ostrą, wymieszaj.

Blaszkę keksową wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę na pasztet.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni c piekarniku przez 45-50 minut.

Wystudzony pasztet podawaj do razowego chleba z dodatkiem świeżych warzyw.

Jak oceniasz przepis na pasztet z soczewicy zielonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z soczewicy zielonej

Pasztet z soczewicy zielonej to prosty i smaczny pomysł na dodatek do kanapek. Pasztet można przechowywać w lodówce przez około tydzień. Przepis na pasztet z soczewicy zielonej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia pasztetu bez mięsa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, cebula, mąka orkiszowa, czosnek, curry, papryka ostra, jajka, sól, pieprz.

Jak zrobić pasztet z soczewicy zielonej? Soczewicę umieść w garnku, wlej wodę, dodaj łyżkę soli i ugotuj do miękkości. Wystudzoną soczewicę umieść w malakserze, dodaj cebulę, czosnek i rozdrobnij. Przełóż masę do miski. Wbij jajka, dodaj mąkę orkiszową, sól, pieprz, curry i paprykę ostrą, wymieszaj. Blaszkę keksową wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę na pasztet. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Wystudzony pasztet podawaj do razowego chleba z dodatkiem świeżych warzyw.

Soczewica zielona to warzywo strączkowe, które zawiera bardzo dużą ilość białka roślinnego. Białko roślinne nie jest białkiem pełnowartościowym, aby jego wchłanianie było bardziej efektowne, należy je łączyć z produktami skrobiowymi takimi jak chleb, ryż czy ziemniaki. Rośliny strączkowe są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Soczewica może być wykorzystywana jako składnik zup, sosów, kotletów oraz zapiekanek warzywnych. Soczewica nie zawiera dużej ilości kalorii, jest więc świetnym produktem w diecie redukcyjnej. Soczewica jest bardzo delikatna w smaku, pamiętaj więc o dobrym doprawieniu potraw, które z niej przygotowujesz. Wyróżnia się dwa rodzaje soczewicy- czerwoną i zieloną, różnią się one smakiem, kolorem oraz zawartością składników odżywczych.

Podsumowując pyszny wegetariański pasztet świetnie sprawdzi się jako zdrowa pasta na chleb. Pieczony pasztet w wersji wege możesz wzbogacić dodatkiem ziemniaków lub selera. Dobry pasztet możesz przechowywać w lodówce do tygodnia. Niestety nie nadaje się do mrożenia, więc przygotuj mniejszą porcję, która zdążysz zjeść.

Alergeny w pasztecie z soczewicy zielonej

Lista alergenów dla pasztetu z soczewicy zielonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa

Wartości odżywcze pasztetu z soczewicy zielonej

na 100g gotowej potrawy

Pasztet z soczewicy zielonej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Soczewica zawiera także bardzo dużą ilość białka roślinnego, które powinno występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
232.08
232.08
Białko (g)
14.54
14.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
36.73
36.73
Węglowodany przyswajalne (g)
30.32
30.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.41
6.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
3.46
3.46
Tłuszcze nasycone (g)
1.48
1.48
Tłuszcze nienasycone (g)
1.98
1.98
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.10
1.10
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
0.88
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
94.07
94.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
41.49
41.49
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.23
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.29
2.29
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
0.51
Retinol (µg (mcg))
40.46
40.46
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.57
0.57
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
86.60
86.60
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.30
12.30
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
39.24
39.24
Potas (mg)
298.80
298.80
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.69
41.69
Fosfor (mg)
158.11
158.11
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.68
25.68
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.61
3.61
Cynk (mg)
1.61
1.61
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.48
0.48
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z soczewicy zielonej 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z soczewicy zielonej

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka orkiszowa
150 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Koszt składników
20.50