Pasztet z kaczki

Opublikowano: 21.05.2021 r., 18:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet z kaczki podany na pieczywie, który leży na drewnianej, okrągłej desce. Każda kromka ozdobiona jest koperkiem.
Pasztet z kaczki
Pasztet z kaczki to doskonała propozycja na smaczną potrawę wielkanocną. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na ten specjał i zaskocz swoich bliskich.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
428 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kaczka cała (1500 g)
  • Wątróbka drobiowa (300 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Cebula 2 małe sztuki (100 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Kasza manna (50 g)
  • Bulion drobiowy (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek, liść laurowy, oregano, bazylia, czosnek, kostka rosołowa, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, sitko, praska do czosnku, foremka aluminiowa do pasztetu

Przepis na pasztet z kaczki krok po kroku

Kaczkę podziel na mniejsze części, zalej ją wodą i doprowadź ją do wrzenia.

Marchew obierz i pokrój w grube talarki, następnie dodaj ją do wywaru z kaczką. Dodaj również kilka liści laurowych, ziarenek ziela angielskiego oraz jedną kostkę rosołową.

Wywar z kaczką gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.

Następnie odlej 400ml wywaru, resztę odcedź od mięsa kaczki. Z mięsa wyciągnij przyprawy i wyrzuć je do kosza.

Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaj oczyszczoną wątróbkę i podsmaż ją chwilę z obu stron.

Mięso ugotowanej kaczki oddziel od kości.

Mięso kaczki, cebulę, marchew, wątróbkę zmiel w maszynce do mięsa na małych oczkach. Czynność powtórz jeszcze raz.

Do masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, jajka oraz wywar. Dopraw do smaku bazylią, oregano i majerankiem.

Masę przełóż do aluminiowych foremek do pieczenia pasztetu (blaszki możesz wysmarować olejem i obsypać bułką tartą). Wierzch pasztetu posmaruj olejem.

Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45-50 minut.

Po upieczeniu pasztet pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na pasztet z kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z kaczki

Prosty pasztet z kaczki to doskonała propozycja na smaczny dodatek do pieczywa. Francuski pasztet domowej roboty z pieczonej kaczki doskonale smakuje z przetworami z żurawiny. Jest to doskonała propozycja na pyszny, wielkanocny pasztet z kaczki. Przepis na pasztet z kaczki jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużych umiejętności kulinarnych. Do jego wykonania niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: kaczka cała, wątróbki drobiowe, marchew, cebula, olej rzepakowy, jajka, kasza manna, bulion drobiowy oraz przyprawy (majeranek, liść laurowy, oregano, bazylia, czosnek, kostka rosołowa i ziarenka pieprzu).

A więc jak zrobić pasztet z kaczki, który będzie kremowy i bardzo dobry? Wystarczy, że ugotujesz kaczkę z dodatkiem warzyw i przypraw. Następnie ugotowane mięso z kaczki oddziel od kości. Cebulę i wątróbkę podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie wszystkie składniki zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do masy z mięsa dodaj czosnek, kaszę, jajko oraz niewielką ilość wywaru z kaczki. Blaszki wysmaruj masłem i obsyp bułką tarką - do przygotowanych blaszek przelej masę pasztetu i piecz ją w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu pasztet pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Podawaj go z pieczywem oraz przetworami z żurawiny.

Mięso kaczki jest mięsem dość tłustym, dlatego osoby odchudzające się nie powinny zbyt często po nie sięgać. Dodatkowo jest to mięso ciężkostrawne, dlatego jeśli masz problemy z układem pokarmowym niestety powinieneś całkowicie wykluczyć ten produkt z diety. W mięsie kaczki znajdziemy spore ilość białka, fosforu, żelaza, potasu czy witamin z grupy B, należy jednak pamietać, że występują tu również spore ilości cholesterolu.

Podsumowując pasztet z kaczki to doskonała propozycja na wielkanocną potrawę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Potrawa posiada niski indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność śmiało mogą włączyć go do swojej diety. Potrawa nie posiada żadnych produktów mlecznych, dlatego świetnie sprawdzi się również na diecie bezmlecznej.

Alergeny w pasztecie z kaczki

Lista alergenów dla pasztetu z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • kostka rosołowa
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
    • kostka rosołowa
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa

Wartości odżywcze pasztetu z kaczki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
158.61
428.26
Białko (g)
12.54
33.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
2.55
6.89
Węglowodany przyswajalne (g)
2.21
5.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
10.57
28.54
Tłuszcze nasycone (g)
4.10
11.06
Tłuszcze nienasycone (g)
6.47
17.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.80
12.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.67
4.52
Cholesterol (mg)
104.07
281.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina B6 (mg)
0.41
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
2.23
6.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.50
14.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.39
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.05
8.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
81.95
221.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
106.15
286.60
Potas (mg)
204.14
551.18
Wapń (mg)
10.23
27.63
Fosfor (mg)
142.83
385.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.97
43.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.42
9.24
Cynk (mg)
0.84
2.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z kaczki 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z kaczki

Koszt składników
71.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaczka cała
1500 g
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 1
20.45
Za 1500 g
Wątróbka drobiowa
300 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kasza manna
50 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Bulion drobiowy
400 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 g
Koszt składników
71.50