Kaczka pieczona z jabłkiem

Opublikowano: 11.06.2023 r., 12:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaczka pieczona z jabłkiem podana na białym półmisku.
Kaczka pieczona z jabłkiem
Kaczka pieczona z jabłkiem to doskonała propozycja na elegancki obiad. Kaczkę warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz z buraczkami. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Marynowanie 120 min
550 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kaczka cała (2000 g)
  • Czosnek - 6 ząbków (30 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Jabłko - 3 średnie sztuki (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, ręcznik papierowy, wykałaczki, brytfanna

Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem krok po kroku

Kaczkę umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.

Czosnek obierz i posiekaj na drobne kawałki.

Do miski wlej olej, dodaj czosnek, 2 łyżeczki majeranku oraz soli, pół łyżeczki tymianku oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.

Marynatą z przypraw natrzyj kaczkę w środku i na zewnątrz.

Mięso wstaw do lodówki na noc.

Na godzinę przed planowanym pieczeniem kaczkę wyciągnij z lodówki.

Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki i wymieszaj z dwoma łyżeczkami majeranku.

Jabłka włóż do wnętrza kaczki i szczelnie zamknij ją przy pomocy wykałaczek.

Mięso z kaczki ułóż na brytfannie z rusztem.

Kaczkę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejsz do 180 st. C i mięso piecz 120 minut (na 15 minut przed końcem pieczenia temperaturę ponownie zwiększ do 200 st. C).

W czasie pieczenia mięso z kaczki polej kilka razy wytopionym tłuszczem.

Upieczoną kaczkę wyciągnij z piekarnika i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie mięso podziel i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat kaczki pieczonej z jabłkiem

Kaczka pieczona z jabłkiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Kaczka faszerowana jabłkami świetnie sprawdzi się podana jako elegancki obiad podczas ważnych uroczystości. Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: kaczka cała, czosnek, olej rzepakowy, jabłka, sól, pieprz, majeranek oraz tymianek.

A jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkiem? Kaczkę umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Czosnek obierz i posiekaj na drobne kawałki. Do miski wlej olej, dodaj czosnek, 2 łyżeczki majeranku oraz soli, pół łyżeczki tymianku oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj. Marynatą z przypraw natrzyj kaczkę w środku i na zewnątrz. Mięso wstaw do lodówki na noc. Na godzinę przed planowanym pieczeniem kaczkę wyciągnij z lodówki. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki i wymieszaj z dwoma łyżeczkami majeranku. Jabłka włóż do wnętrza kaczki i szczelnie zamknij ją przy pomocy wykałaczek. Mięso z kaczki ułóż na brytfannie z rusztem. Kaczkę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejsz do 180°C i mięso piecz 120 minut (na 15 minut przed końcem pieczenia temperaturę ponownie zwiększ do 200°C). Upieczoną kaczkę wyciągnij z piekarnika i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie mięso podziel i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mięso kaczki to staropolski przysmak. Jest ono zasobne w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu, są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli korzystnie wpływające na nasz układ sercowo-naczyniowy. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.

Podsumowując najlepsza nadziewana kaczka pieczona to doskonały pomysł na elegancki obiad. Marynata może składać się z dowolnych przypraw, jednak warto wykorzystać tymianek, cząber lub jałowiec. Czas pieczenia kaczki uzależniony jest od jej wielkości – średnio 1 kg mięsa trzeba piec przez około godzinę.

Alergeny w kaczce pieczonej z jabłkiem

Lista alergenów dla kaczki pieczonej z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kaczkę pieczoną z jabłkiem

Wartości odżywcze kaczki pieczonej z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Kaczka pieczona z jabłkiem doskonała propozycja na pyszny obiad. Dobrze upieczone mięso kaczki jest bardzo aromatyczne oraz soczyste.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
183.33
550.00
Białko (g)
13.22
39.65
Fenyloalanina (mg)
0.55
1.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.44
10.32
Węglowodany przyswajalne (g)
2.88
8.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.70
Sacharoza (cukier) (g)
0.47
1.40
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.42
1.27
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.38
4.13
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
12.60
37.79
Tłuszcze nasycone (g)
4.91
14.74
Tłuszcze nienasycone (g)
7.68
23.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.86
17.57
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.83
5.48
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.15
180.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.42
1.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
1.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.52
7.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.50
49.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
42.75
128.24
Potas (mg)
214.30
642.89
Wapń (mg)
7.15
21.46
Fosfor (mg)
130.30
390.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.45
49.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.18
9.53
Cynk (mg)
0.60
1.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki pieczonej z jabłkiem 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaczki pieczonej z jabłkiem

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaczka cała
2000 g
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 1
27.27
Za 2000 g
Czosnek
30 g
6 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jabłko
600 g
3 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.67
Za 600 g
Koszt składników
42.00