Pierś z kaczki pieczona

Opublikowano: 10.04.2022 r., 18:04 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierś z kaczki pieczona z warzywami
Pierś z kaczki pieczona
Pieczona pierś z kaczki to doskonała propozycja na świąteczny obiad. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj jej koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Obsmażanie 30 min
273 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
1
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi z kaczki ze skórą (500 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, patelnia

Przepis na pierś z kaczki pieczoną krok po kroku

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie skórę delikatnie nacinamy wzdłuż oraz przekładamy je do miski. Doprawiamy je i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim mięso z obu stron na rumiany kolor. Zaczynamy od skóry tak, aby wytopił się tłuszcz.

Podsmażoną pierś z kaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pieczemy ją w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. c.

Jak oceniasz przepis na pierś z kaczki pieczoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,4% osób

Więcej informacji na temat piersi z kaczki pieczonej

Pyszna pierś z kaczki pieczona to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Pierś z kaczki marynowana w przyprawach pieczona w piekarniku jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Pyszne danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pieczoną pierś z kaczki? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie skórę delikatnie nacinamy wzdłuż oraz przekładamy je do miski. Doprawiamy mięso i odstawiamy do lodówki na całą noc. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim mięso z obu stron na rumiany kolor. Zaczynamy od skóry tak, aby wytopił się tłuszcz. Podsmażoną pierś z kaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ją w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na pieczoną pierś z kaczki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z rozmarynu, który posiada wiele wartości odżywczych. Znamy go głównie jako przyprawę, natomiast pozyskiwany z niego olejek ma szerokie zastosowanie w medycynie. Przede wszystkim olejek z rozmarynu wpływa bakterio-, wiruso- i grzybobójczo. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe oraz wzmacnia naszą odporność. Rozmaryn polecany jest także dla osób chorujących na cukrzycę, co potwierdza wiele badań naukowych. Dowiedziono, że olejek z rozmarynu wpływa na zwiększenie produkcji insuliny, dzięki czemu obniża się poziom cukru we krwi. Rozmaryn poprawia również pracę układu trawiennego, uśmierza ból żołądka oraz przyśpiesza redukcję masy ciała. Ponadto chroni nasze serce oraz dba o prawidłowy wzrok.

Pyszny świąteczny filet z kaczki odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Smaczny posiłek na pewno idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Alergeny w piersi z kaczki pieczonej

Lista alergenów dla piersi z kaczki pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki pieczoną

Wartości odżywcze piersi z kaczki pieczonej

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
237.50
273.12
Białko (g)
16.73
19.24
Fenyloalanina (mg)
0.69
0.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
18.46
21.23
Tłuszcze nasycone (g)
6.40
7.36
Tłuszcze nienasycone (g)
12.06
13.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.08
10.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.98
3.43
Cholesterol (mg)
76.92
88.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
53.85
61.92
Potas (mg)
239.42
275.34
Wapń (mg)
4.81
5.53
Żelazo (mg)
4.00
4.60
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kaczki pieczonej 1
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kaczki pieczonej

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki ze skórą
500 g
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
23.12
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
44.00