Przepis na kaczkę po chińsku krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Pierś z kurczaka pokrój w paski i przełóż do miski.

Dopraw do smaku i obtocz w mące.

Olej rozgrzej na patelni, usmaż kawałki mięsa do momentu zarumienienia. Odłóż mięso na talerz.

Na patelni podsmaż pokrojone w słupki warzywa i dodaj kaczkę.

Dodaj 1/2 szklanki wody i gotuj do miękkości warzyw.

Wlej sos sojowy i starty imbir.

Danie podawaj z ugotowanym ryżem.

kaczka po chińsku
Kaczka po chińsku
Koszt przygotowania dania
33.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
248 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Kaczka po chińsku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kaczce po chińsku

Kaczka po chińsku to połączenie niezwykle delikatnego mięsa z dużą porcją świeżych warzyw.

Od teraz nie musisz wychodzić do restauracji, aby doznać orientalnych smaków, wystarczy, że poznasz mój szybki i prosty w przygotowaniu przepis na kaczkę po chińsku.

To danie bardzo smaczne, ale nie wymagające w przygotowaniu, dlatego serdecznie zachęcam Cię do spróbowania.

Danie chińskie z kaczką powstaje z kilku podstawowych składników. Postaw na mięso dobrej jakości i duże ilości warzyw, najlepiej sprawdzi się tutaj marchew, pietruszka, cebula, papryka dowolnego koloru. Ja postawiłam na czerwoną, słodką, wyrazistą paprykę.

Kaczka należy do drobiu, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Zatem, jak zrobić kaczkę po chińsku?

W pierwszej kolejności pierś z kurczaka pokrój w paski i przełóż do miski. Dopraw do smaku i obtocz w mące. Następnie olej rozgrzej na patelni, usmaż kawałki mięsa do momentu zarumienienia. Odłóż mięso na talerz.

Na patelni podsmaż pokrojone w słupki warzywa i dodaj kaczkę. Dodaj 1/2 szklanki wody i gotuj do miękkości warzyw. Wlej sos sojowy i starty imbir. Danie podawaj z ugotowanym ryżem.

Przyprawy te mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym.

Jeśli chcesz przygotować danie na ostro postaw na dodatek posiekanej papryczki chilli.

Nasza pyszna kaczka po chińsku po kilku chwilach jest dobra do spożycia. Danie najlepiej smakuje z ryżem, który idealnie komponuje się z kruchym mięsem i warzywami. Postaw na ryż biały basmati lub ryż jaśminowy.

Będzie to dobry pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny. Zaopatrz się w składniki i przygotuj kaczkę na obiad, przekonaj się, jaka jest smaczna.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, zatem przygotuj smaczny obiad dla całej Twojej rodziny.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze kaczki po chińsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
124.00 kcal
248.01 kcal
Białko
10.76 g
21.52 g

Węglowodany w kaczce po chińsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
11.37 g
22.74 g
Węglowodany przyswajalne
10.44 g
20.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.93 g
1.86 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
3.93 g
7.87 g
Tłuszcze nasycone
1.49 g
2.97 g
Tłuszcze nienasycone
2.45 g
4.90 g
Tłuszcze jednonasycone
1.68 g
3.35 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.77 g
1.55 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
33.33 mg
66.67 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kaczkę po chińsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
126.30 µg (mcg)
252.61 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.37 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.66 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
30.56 mg
61.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
6.93 µg (mcg)
13.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.59 mg
5.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
40.25 µg (mcg)
80.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kaczkę po chińsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
176.25 mg
352.49 mg
Potas
237.98 mg
475.96 mg
Wapń
11.36 mg
22.73 mg
Fosfor
110.39 mg
220.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.68 mg
41.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.74 mg
5.48 mg
Cynk
0.56 mg
1.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki po chińsku 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaczce po chińsku

Lista alergenów dla kaczki po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • Mąka pszenna typ 500
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania kaczki po chińsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki bez skóry
500 g
2 piersi
42.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
26.25
Za 500 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Imbir korzeń
20 g
1 kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Koszt składników
73.50
Jak oceniasz przepis na kaczkę po chińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób