Przepis na filet z kaczki krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, ocet winny
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, miska, ręcznik papierowy

Filet z kaczki opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i warstwę skóry natnij nożem w kratkę.

W misce wymieszaj miód, trzy łyżki octu, trzy łyżki sosu sojowego oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Do miski włóż filety z kaczki, dokładnie wymieszaj mięso w marynacie i pozostaw na kilka godzin w lodówce.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kaczkę stroną ze skórą przez około 8 minut.

Mięso z drugiej strony obsmaż przez 5 minut.

Filety z kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej pozostałą marynatę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

Gotową kaczkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Filet z kaczki podany na czarnym talerzu.
Filet z kaczki
Koszt przygotowania dania
30.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
814 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
58

Filet z kaczki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o filecie z kaczki

Filet z kaczki to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszny, soczysty filet doskonale smakuje z dodatkiem upieczonych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na filet z kaczki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty: pierś z kaczki, miód, czosnek, olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet winny. Do doprawienia kaczki możesz wykorzystać dowolne przyprawy.

Jak zrobić filet z kaczki w piekarniku? Filet z kaczki opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i warstwę skóry natnij nożem w kratkę. W misce wymieszaj miód, trzy łyżki octu, trzy łyżki sosu sojowego oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do miski włóż filety z kaczki, dokładnie wymieszaj mięso w marynacie i pozostaw na kilka godzin w lodówce. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kaczkę stroną ze skórą przez około 8 minut. Mięso z drugiej strony obsmaż przez 5 minut. Filety z kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej pozostałą marynatę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Gotową kaczkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mięso kaczki jest mięsem dość tłustym, dlatego osoby odchudzające się nie powinny zbyt często po nie sięgać. Dodatkowo jest to mięso ciężkostrawne, dlatego, jeśli masz problemy z układem pokarmowym, niestety powinieneś całkowicie wykluczyć ten produkt z diety. W mięsie kaczki znajdziemy spore ilości białka, fosforu, żelaza, potasu czy witamin z grupy B, należy jednak pamiętać, że występują tu również spore ilości cholesterolu.

Podsumowując smaczny filet z kaczki świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Soczysty filet jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Filet z kaczki świetnie komponuje się z żurawiną, dlatego do jego podania możesz przygotować sos żurawinowy. Doskonałym dodatkiem do mięsa będą pieczone lub gotowane ziemniaki oraz surówki przygotowane na bazie świeżych, sezonowych warzyw.

Wartości odżywcze filetu z kaczki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
246.80 kcal
814.43 kcal
Białko
15.24 g
50.31 g
Fenyloalanina
0.64 mg
2.10 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany w filecie z kaczki

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
6.45 g
21.29 g
Węglowodany przyswajalne
6.41 g
21.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.04 g
0.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
17.57 g
57.99 g
Tłuszcze nasycone
5.86 g
19.32 g
Tłuszcze nienasycone
11.72 g
38.67 g
Tłuszcze jednonasycone
8.78 g
28.98 g
Tłuszcze wielonasycone
2.93 g
9.68 g
Cholesterol
69.57 mg
229.57 mg

Witaminy w przepisie na filet z kaczki

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina B6
0.48 mg
1.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.57 µg (mcg)
1.87 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.01 mg
16.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
1.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.91 mg
9.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
18.45 µg (mcg)
60.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na filet z kaczki

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
49.23 mg
162.47 mg
Potas
226.10 mg
746.13 mg
Wapń
7.41 mg
24.44 mg
Fosfor
148.59 mg
490.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.90 mg
59.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.67 mg
12.12 mg
Cynk
0.70 mg
2.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.28 mg
0.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny filetu z kaczki 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w filecie z kaczki

Lista alergenów dla filetu z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na filet z kaczki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania filetu z kaczki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki ze skórą
600 g
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
27.75
Za 600 g
Miód
50 g
3 łyżki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
62.00
Jak oceniasz przepis na filet z kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób