Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami krok po kroku
- Kaczka cała 2000 g
- Masło 20 g 2 łyżki
- Jabłko 500 g
- Czosnek 20 g 3 ząbki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
Kaczkę dokładnie umyj i oczyść.
Olej wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
Natrzyj kaczkę na wierzchu i odłóż do lodówki na kilka godzin.
Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
Nadziej kaczkę i zepnij za pomocą wykałaczek.
Blaszkę wysmaruj masłem i połóż na nią mięso.
Upiecz kaczkę w piekarniku przez około 2 godziny w 180 st. C.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Kaczka pieczona z jabłkami - cechy przepisu
Więcej o kaczce pieczonej z jabłkami
Kaczka pieczona z jabłkami to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobiny trochę cierpliwości.
Będziesz potrzebować kaczkę w całości, jabłka, olej rzepakowy, czosnek, masło i przyprawy. Ja postawiłam na klasyczne, czyli sól i pieprz dodatkowo majeranek i tymianek, które idealnie pasują do delikatnego mięsa.
O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Ja osobiście polecam jabłka, które idealnie nadają się na ten przepis, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, Twoja kaczka faszerowana będzie pyszna.
Zatem, jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkami?
W pierwszej kolejności kaczkę dokładnie umyj i oczyść. Olej wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Następnie natrzyj kaczkę na wierzchu i odłóż do lodówki na kilka godzin, dzięki temu mięso będzie niezwykle aromatyczne. W tym czasie jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Nadziej kaczkę i przełóż do brytfanki. Upiecz kaczkę w piekarniku przez 2 godziny w 180 stopniach.
Warto pamiętać, że czas pieczenia gęsi w piekarniku zależy od jej wielkości i masy. To jest najlepszy sposób na to, aby wiedzieć ile czasu powinniśmy ją przygotowywać.
Mięso z kaczki podobnie jak z kurczaka należy do chudych gatunków, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Faszerowana kaczka to idealny pomysł na wykwintny obiad w gronie rodzinny lub znajomych. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest dobra.
Wartości odżywcze kaczki pieczonej z jabłkami
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w kaczce pieczonej z jabłkami
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na kaczkę pieczoną z jabłkami
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na kaczkę pieczoną z jabłkami
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kaczce pieczonej z jabłkami
Lista alergenów dla kaczki pieczonej z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło