Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik

Kaczkę dokładnie umyj i oczyść.

Olej wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.

Natrzyj kaczkę na wierzchu i odłóż do lodówki na kilka godzin.

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

Nadziej kaczkę i zepnij za pomocą wykałaczek.

Blaszkę wysmaruj masłem i połóż na nią mięso.

Upiecz kaczkę w piekarniku przez około 2 godziny w 180 st. C.

kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka pieczona z jabłkami
Koszt przygotowania dania
30.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
569 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Kaczka pieczona z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kaczce pieczonej z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobiny trochę cierpliwości.

Będziesz potrzebować kaczkę w całości, jabłka, olej rzepakowy, czosnek, masło i przyprawy. Ja postawiłam na klasyczne, czyli sól i pieprz dodatkowo majeranek i tymianek, które idealnie pasują do delikatnego mięsa.

O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Ja osobiście polecam jabłka, które idealnie nadają się na ten przepis, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, Twoja kaczka faszerowana będzie pyszna.

Zatem, jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkami?

W pierwszej kolejności kaczkę dokładnie umyj i oczyść. Olej wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Następnie natrzyj kaczkę na wierzchu i odłóż do lodówki na kilka godzin, dzięki temu mięso będzie niezwykle aromatyczne. W tym czasie jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Nadziej kaczkę i przełóż do brytfanki. Upiecz kaczkę w piekarniku przez 2 godziny w 180 stopniach.

Warto pamiętać, że czas pieczenia gęsi w piekarniku zależy od jej wielkości i masy. To jest najlepszy sposób na to, aby wiedzieć ile czasu powinniśmy ją przygotowywać.

Mięso z kaczki podobnie jak z kurczaka należy do chudych gatunków, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Faszerowana kaczka to idealny pomysł na wykwintny obiad w gronie rodzinny lub znajomych. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest dobra.

Wartości odżywcze kaczki pieczonej z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
189.77 kcal
569.32 kcal
Białko
13.70 g
41.11 g
Fenyloalanina
0.57 mg
1.71 mg

Węglowodany w kaczce pieczonej z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
2.92 g
8.75 g
Węglowodany przyswajalne
2.43 g
7.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.49 g
1.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
13.32 g
39.97 g
Tłuszcze nasycone
5.50 g
16.49 g
Tłuszcze nienasycone
7.83 g
23.48 g
Tłuszcze jednonasycone
6.01 g
18.03 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.81 g
5.44 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
64.18 mg
192.54 mg

Witaminy w przepisie na kaczkę pieczoną z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.43 mg
1.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
1.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.62 mg
7.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.04 µg (mcg)
51.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kaczkę pieczoną z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
44.36 mg
133.08 mg
Potas
217.38 mg
652.15 mg
Wapń
6.68 mg
20.04 mg
Fosfor
134.59 mg
403.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.81 mg
50.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.29 mg
9.87 mg
Cynk
0.62 mg
1.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.25 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki pieczonej z jabłkami 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaczce pieczonej z jabłkami

Lista alergenów dla kaczki pieczonej z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania kaczki pieczonej z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaczka cała
2000 g
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 1
27.27
Za 2000 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Jabłko
500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Czosnek
20 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
46.50
Jak oceniasz przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób