Przepis na pieczone piersi z kaczki krok po kroku
- Piersi z kaczki ze skórą 500 g 5 sztuk
- Miód 50 g 5 łyżek
- Ocet winny 30 ml 3 łyżki
- Sos sojowy 20 ml 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Olej rzepakowy 40 ml 4 łyżki
- Ziemniaki późne 400 g
Ziemniaki pokrój w słupki i wymieszaj z odrobiną oleju.
Wysyp ziemniaki na papier do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
Miód wymieszaj z octem winnym, sosem sojowym.
Mięso z kaczki natnij na skórze i natrzyj marynatą.
Włóż w worek do pieczenia, dodaj posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez czosnek.
Odstaw mięso do lodówki na 3 godziny, a następnie upiecz w piecu z ziemniakami w 180 st. C przez 40-50 minut.

(liczba kalorii)
Pieczone piersi z kaczki - cechy przepisu
Więcej o pieczonych piersiach z kaczki
Pieczone piersi z kaczki to pyszne i soczyste mięso, które przygotujesz sam w Twoim domu i nie zajmie Ci to dużo czasu. Mój dzisiejszy przepis na pieczone piersi z kaczki w piekarniku przedstawiam Ci z domowymi frytkami.
Do przygotowania tego dania, potrzebne Ci będą: piersi z kaczki, cebula, czosnek, miód, ocet winny i sos sojowy, dodatkowo ziemniaki i olej rzepakowy.
Mięso z kaczki to drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95. Domowe frytki z ziemniaków możesz piec razem z kaczką, dlatego będzie to duża oszczędność czasu.
Dokładnie jak zrobić pieczone piersi z kaczki opisuję nieco niżej, dlatego koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, że są najlepsze w smaku. Będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Danie nie dosyć, że jest pyszne to do tego bardzo efektowne.
Wartości odżywcze pieczone piersi z kaczki
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w pieczonych piersiach z kaczki
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na pieczone piersi z kaczki
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na pieczone piersi z kaczki
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pieczonych piersiach z kaczki
Lista alergenów dla pieczone piersi z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy