Kaczka w jabłkach

Opublikowano: 05.11.2023 r., 12:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaczka w jabłkach podana nia białym półmisku.
Kaczka w jabłkach
Kaczka w jabłkach to doskonała propozycja na pyszne danie serwowane podczas imprez okolicznościowych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i zaskocz swoich gości.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 135 min
752 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Kaczka cała (2000 g)
  • Czosnek - 6 ząbków (30 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Jabłko - 3 średnie sztuki (450 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, praska do czosnku, folia spożywcza, wykałaczki, brytfanna, lodówka

Przepis na kaczkę w jabłkach krok po kroku

Kaczkę umyj i osusz.

Do miski wlej olej. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki majeranku, 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki tymianku oraz pół łyżeczki pieprzu.

Do miski z marynatą włóż kaczkę i natrzyj ją z zewnątrz oraz od środka.

Miskę z kaczką przykryj folią spożywczą i wstawił do lodówki na noc.

Kaczkę wyciągnij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.

Jabłka obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie posyp je 1 łyżką majeranku.

Kaczkę nadziej jabłkami i szczelnie zepnij wykałaczkami.

Tak przygotowaną kaczkę przełóż na brytfannę z rusztem.

Kaczkę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i kaczkę piecz przez 120 minut (w czasie pieczenia kaczkę polej kilka razy wytopionym tłuszczem).

Upieczoną kaczkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw na 15 minut, aby mięso pozostało soczyste.

Gotową kaczkę podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kaczkę w jabłkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat kaczki w jabłkach

Kaczka w jabłkach to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Kaczka faszerowana pieczona w całości świetnie sprawdzi się również jako potrawa serwowana podczas wielu uroczystości. Warto podać ją z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz z surówką z buraczków. Przepis na kaczkę w jabłkach jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: kaczka cała, czosnek, olej rzepakowy, jabłka, sól, pieprz, majeranek oraz tymianek.

A jak upiec kaczkę z jabłkami w piekarniku? Kaczkę umyj i osusz. Do miski wlej olej. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki majeranku, 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki tymianku oraz pół łyżeczki pieprzu. Do miski z marynatą włóż kaczkę i natrzyj ją z zewnątrz oraz od środka. Miskę z kaczką przykryj folią spożywczą i wstawił do lodówki na noc. Jabłka obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie posyp je 1 łyżką majeranku. Kaczkę nadziej jabłkami i szczelnie zepnij wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczkę przełóż na brytfannę z rusztem. Kaczkę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i kaczkę piecz przez 120 minut (w czasie pieczenia kaczkę polej kilka razy wytopionym tłuszczem). Upieczoną kaczkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw na 15 minut, aby mięso pozostało soczyste.

Mięso kaczki to staropolski przysmak. Jest to mięso dość tłuste i zawiera spore ilości cholesterolu. Mięso kaczki zasobne jest w witaminy z grupy B, sód, magnez, cynk, żelazo, potas, wapń i fosfor. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.

Podsumowując pyszna, nadziewana kaczka świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub potrawa serwowana podczas uroczystości rodzinnych. Warto podać ją z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz z buraczkami. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kaczce w jabłkach

Lista alergenów dla kaczki w jabłkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kaczkę w jabłkach

Wartości odżywcze kaczki w jabłkach

na 100g gotowej potrawy

Kaczka w jabłkach to propozycja na świąteczne danie. Kaczkę z jabłkami warto przygotować na imprezy okolicznościowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
188.05
752.19
Białko (g)
14.05
56.19
Fenyloalanina (mg)
0.59
2.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
2.85
11.38
Węglowodany przyswajalne (g)
2.39
9.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
1.83
Sacharoza (cukier) (g)
0.37
1.49
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.34
1.35
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.10
4.39
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
12.99
51.97
Tłuszcze nasycone (g)
5.19
20.76
Tłuszcze nienasycone (g)
7.80
31.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.97
23.87
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.83
7.34
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
64.00
256.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6 (mg)
0.45
1.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.52
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.68
10.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.38
69.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
45.36
181.46
Potas (mg)
222.01
888.05
Wapń (mg)
7.25
29.01
Fosfor (mg)
138.04
552.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.20
68.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.37
13.49
Cynk (mg)
0.64
2.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.26
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.04
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki w jabłkach 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaczki w jabłkach

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaczka cała
2000 g
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 1
27.27
Za 2000 g
Czosnek
30 g
6 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jabłko
450 g
3 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.25
Za 450 g
Koszt składników
41.50