Przepis na pierś z kaczki pieczoną w rękawie krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, miska, rękaw do pieczenia, patelnia

Mięso dokładnie myjemy. Skórę piersi delikatnie nacinamy, a następnie przekładamy je do miski. Zasypujemy je przyprawami i odstawiamy na całą noc do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Z obu stron obsmażamy mięso na złoty kolor.

Na koniec zarumienione mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia i szczelnie go zamykamy.

Pierś z kaczki pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 st. C.

Pierś z kaczki pieczona w rękawie na desce
Pierś z kaczki pieczona w rękawie
Koszt przygotowania dania
23.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
273 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
1

Pierś z kaczki pieczona w rękawie - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piersi z kaczki pieczonej w rękawie

Pyszna pierś z kaczki pieczona w rękawie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Pierś z kaczki marynowana w przyprawach jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pierś z kaczki pieczoną w rękawie? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy. Skórę piersi delikatnie nacinamy, a następnie przekładamy je do miski. Zasypujemy mięso z kaczki przyprawami i odstawiamy na całą noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej. Z obu stron obsmażamy mięso na złoty kolor. Na koniec zarumienione mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia i szczelnie go zamykamy. Pierś z kaczki trzymamy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na pierś z kaczki pieczoną w rękawie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czosnku, który posiada wiele wartości odżywczych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.

Soczysta pierś upieczona w piekarniku odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny obiad na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze piersi z kaczki pieczonej w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kalorie)
237.50 kcal
273.12 kcal
Białko
16.73 g
19.24 g
Fenyloalanina
0.69 mg
0.80 mg

Węglowodany w piersi z kaczki pieczonej w rękawie

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany
0.00 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz
18.46 g
21.23 g
Tłuszcze nasycone
6.40 g
7.36 g
Tłuszcze nienasycone
12.06 g
13.87 g
Tłuszcze jednonasycone
9.08 g
10.44 g
Tłuszcze wielonasycone
2.98 g
3.43 g
Cholesterol
76.92 mg
88.46 mg

Składniki mineralne w przepisie na pierś z kaczki pieczoną w rękawie

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód
53.85 mg
61.92 mg
Potas
239.42 mg
275.34 mg
Wapń
4.81 mg
5.53 mg
Żelazo
4.00 mg
4.60 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kaczki pieczonej w rękawie 1
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kaczki pieczonej w rękawie

Lista alergenów dla piersi z kaczki pieczonej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki pieczoną w rękawie

Cena przygotowania piersi z kaczki pieczonej w rękawie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki ze skórą
500 g
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
23.12
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na pierś z kaczki pieczoną w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób