Pierś z kaczki smażona

Opublikowano: 07.03.2024 r., 8:59 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pierś z kaczki smażona
Pierś z kaczki smażona
Poznaj przepis na pyszną pierś z kaczki smażoną, chrupiącą na zewnątrz i różową w środku.
Przygotowanie 20 min
506 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Piersi z kaczki ze skórą (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na pierś z kaczki smażoną krok po kroku

Piersi z kaczki umyj zimną wodą, osusz i sprawdź, czy w skórze nie zostały pozostałości piór.

Skórę natnij nożem kratkę uważając aby nie przeciąć mięsa pod skórą.

Kaczkę dopraw solą i pieprzem.

Mięso ułóż skórą do dołu na patelni i ustaw palnik na maksymalną moc.

Smaż ok. 7 minut skórą do dołu, w międzyczasie nieznacznie obniżając moc palnika

Odwróć mięso na drugą stronę i smaż ok. 4-5 minut.

Zdejmij z patelni i odstaw na ok. 5 minut, a następnie pokrój w plastry.

Jak oceniasz przepis na pierś z kaczki smażoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat piersi z kaczki smażonej

Jak zrobić pierś z kaczki smażoną na obiad? Poznaj nasz przepis, dzięki któremu przygotujesz wykwintne, domowe danie na każdą okazję. Najlepsza pierś z kaczki smażona to idealny pomysł dla wszystkich miłośników tego mięsa. Dzięki krótkiemu, ale intensywnemu smażeniu na patelni jest pyszna, soczysta, miękka, chrupiąca na zewnątrz i różowa w środku. To danie dla osób, które lubią kiedy mięso nie jest idealnie wypieczone i delikatnie krwiste w środku. Przepis na pierś z kaczki smażoną jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Składniki, które będą Ci potrzebne to wyłącznie piersi z kaczki, sól oraz pieprz. Oczywiście przepis możesz dowolnie modyfikować. Wiele osób preferuje kaczki smażone w sosie pomarańczowym lub z jabłkami. Dlatego nie bój się eksperymentować w kuchni i przygotuj mięso według swoich preferencji. Kluczowy jest czas smażenia. Mięso ułożone na patelni skórą do dołu należy smażyć około 7 minut, a po przewróceniu na drugą stronę bez skóry ok. 4-5 minut. Dzięki temu mięso będzie zarumienione, ale delikatne i różowe w środku. Najczęściej poleca się wyłożyć mięso na nierozgrzaną patelnię i włączyć palnik, kiedy mięso będzie już na patelni. Pierś z kaczki smażona jest dobra na każdą okazję. Możesz podawać ją jako składnik sałatek lub kanapek, w towarzystwie ziemniaków gotowanych lub puree i surówek na przykład z buraków czy czerwonej kapusty. W każdej z tych wersji będzie naprawdę pyszna. Pierś z kaczki to mięso bogate w białko, witaminy z grupy B i żelazo, dlatego warto uwzględniać ją w swojej diecie.

Alergeny w piersi z kaczki smażonej

Lista alergenów dla piersi z kaczki smażonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki smażoną

Wartości odżywcze piersi z kaczki smażonej

na 100g gotowej potrawy

Pierś z kaczki to mięso bogate w białko, witaminy z grupy B i żelazo, dlatego warto uwzględniać ją w swojej diecie. Jeśli jesteś w ciąży, pamiętaj jednak, że mięso nie może być surowe w środku, aby nie ryzykować zakażeniami mikrobiologicznymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
211.00
506.40
Białko (g)
17.40
41.76
Fenyloalanina (mg)
0.72
1.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
15.20
36.48
Tłuszcze nasycone (g)
6.38
15.31
Tłuszcze nienasycone (g)
8.82
21.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.80
16.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.02
4.85
Cholesterol (mg)
80.00
192.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina B6 (mg)
0.53
1.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.65
1.56
Witamina C (mg)
5.20
12.48
Tiamina (mg)
0.35
0.84
Ryboflawina (mg)
0.27
0.65
Niacyna (mg)
3.32
7.97
Foliany (µg (mcg))
21.00
50.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
56.00
134.40
Potas (mg)
249.00
597.60
Wapń (mg)
5.00
12.00
Fosfor (mg)
168.00
403.20
Magnez (mg)
20.00
48.00
Żelazo (mg)
4.16
9.98
Cynk (mg)
0.77
1.85
Miedź (mg)
0.31
0.74
Mangan (mg)
0.02
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kaczki smażonej 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kaczki smażonej

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki ze skórą
250 g
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
11.56
Za 250 g
Koszt składników
37.00