Kaczka pieczona faszerowana

Opublikowano: 20.02.2023 r., 10:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaczka nadziewana na talerzu
Kaczka pieczona faszerowana
Kaczka pieczona faszerowana to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Faszerowana kaczka sprawdzi się jako danie od święta. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczne danie.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 90 min
594 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kaczka cała (1500 g)
  • Chałka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Suszona żurawina (40 g)
  • Pomarańcza - 1 duża sztuka (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, rękaw do pieczenia

Przepis na kaczka pieczona faszerowana krok po kroku

Do miski wsyp 5 łyżek soli, wlej wodę.

Umieść kaczkę w misce.

Odstaw na około 12 godzin do lodówki.

Wyjmij kaczkę w marynaty i osusz.

Natrzyj kaczkę przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem.

Chałkę namocz w wodzie.

Odciśnij nadmiar wody i rozdrobnij.

Do chałki dodaj żurawinę, jajka oraz sól i pieprz.

Kaczkę nadziej farszem.

Pomarańcz pokrój na ćwiartki.

Do kaczki włóż liście laurowe i ziele angielskie.

Ćwiartki pomarańczy umieść w naczyniu żaroodpornym dookoła kaczki.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.

Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na kaczka pieczona faszerowana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kaczki pieczonej faszerowanej

Kaczka pieczona faszerowana to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsza kaczka świetnie sprawdzi się podana podczas bardziej uroczystych kolacji. Kaczka świetnie pasuje na święta. Pieczona w całości kaczka jest bardzo soczysta i aromatyczna. Przepis na faszerowaną kaczkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kaczka, chałka, jajka, żurawina, pomarańcza, majeranek, sól, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie.

Jak upiec kaczkę faszerowaną? Do miski wsyp 5 łyżek soli, wlej wodę. Umieść kaczkę w misce. Odstaw na około 12 godzin do lodówki. Wyjmij kaczkę w marynaty i osusz. Natrzyj kaczkę przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Chałkę namocz w wodzie. Odciśnij nadmiar wody i rozdrobnij. Do chałki dodaj żurawinę, jajka oraz sól i pieprz. Kaczkę nadziej farszem. Pomarańcz pokrój na ćwiartki. Do kaczki włóż liście laurowe i ziele angielskie. Ćwiartki pomarańczy umieść w naczyniu żaroodpornym do okoła kaczki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut.

Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Mięso kaczki to staropolski przysmak. Jest ono zasobne w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu, są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli korzystnie wpływające na nasz układ sercowo-naczyniowy. Żurawina jest źródłem witaminy A witaminy C oraz witamin z grupy B. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Żurawina wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Lecznicze właściwości żurawiny są znane od dawna. Owoce dzięki zawartości substancji bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych są stosowane na problemy z pęcherzem moczowym, przeziębienia, a także problemy reumatyczne.

Podsumowując: smaczna kaczka pieczona w piekarniku w całości jest idealna jako danie podczas uroczystych okazji. Pyszna kaczka świetnie sprawdzi się także jako dodatek do sałatki lub podana z puree ziemniaczanym. Kaczka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez dwa dni.

Alergeny w kaczce pieczonej faszerowanej

Lista alergenów dla kaczki pieczonej faszerowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • chałka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • chałka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • chałka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kaczki pieczonej faszerowanej

na 100g gotowej potrawy

Kaczka pieczona faszerowana to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa jest bardzo odżywcza i świetnie sprawdzi się także dla dzieci. Danie zawiera średnią ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
198.21
594.63
Białko (g)
13.70
41.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
8.67
26.01
Węglowodany przyswajalne (g)
8.24
24.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
1.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
11.76
35.29
Tłuszcze nasycone (g)
4.94
14.83
Tłuszcze nienasycone (g)
6.82
20.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.94
14.83
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.52
4.55
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
74.85
224.54
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.39
1.16
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.50
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.91
29.73
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.78
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.65
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.39
7.16
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.43
58.28
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
53.87
161.61
Potas (mg)
205.27
615.82
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.52
37.56
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
129.16
387.49
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.04
48.11
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.01
9.04
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.62
1.85
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.68
Brak danych dla: chałka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki pieczonej faszerowanej 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaczki pieczonej faszerowanej

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaczka cała
1500 g
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 1
20.45
Za 1500 g
Chałka
200 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Suszona żurawina
40 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 40 g
Pomarańcza
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 300 g
Koszt składników
53.00