Przepis na kaczka pieczona faszerowana krok po kroku
- Kaczka cała 1500 g
- Chałka 200 g
- Jajko 2 szt.
- Suszona żurawina 40 g
- Pomarańcza 300 g 1 duża sztuka
Do miski wsyp 5 łyżek soli, wlej wodę.
Umieść kaczkę w misce.
Odstaw na około 12 godzin do lodówki.
Wyjmij kaczkę w marynaty i osusz.
Natrzyj kaczkę przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem.
Chałkę namocz w wodzie.
Odciśnij nadmiar wody i rozdrobnij.
Do chałki dodaj żurawinę, jajka oraz sól i pieprz.
Kaczkę nadziej farszem.
Pomarańcz pokrój na ćwiartki.
Do kaczki włóż liście laurowe i ziele angielskie.
Ćwiartki pomarańczy umieść w naczyniu żaroodpornym dookoła kaczki.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.
Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.
-
Schab pieczony w rękawie
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Szynka pieczona w rękawie
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Karkówka w rękawie
-
Żeberka pieczone w rękawie
-
Kurczak pieczony w rękawie
-
Udziec z indyka pieczony w rękawie
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Udka pieczone w rękawie
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Żeberka po koreańsku
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Schab pieczony w rękawie z warzywami
-
Perliczka pieczona w rękawie
-
Pierś z kaczki pieczona w rękawie
-
Polędwiczka wieprzowa w rękawie
-
Dania pieczone w rękawie

(liczba kalorii)
Kaczka pieczona faszerowana - cechy przepisu
Więcej o kaczce pieczonej faszerowanej
Kaczka pieczona faszerowana to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsza kaczka świetnie sprawdzi się podana podczas bardziej uroczystych kolacji. Kaczka świetnie pasuje na święta. Pieczona w całości kaczka jest bardzo soczysta i aromatyczna. Przepis na faszerowaną kaczkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kaczka, chałka, jajka, żurawina, pomarańcza, majeranek, sól, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie.
Jak upiec kaczkę faszerowaną? Do miski wsyp 5 łyżek soli, wlej wodę. Umieść kaczkę w misce. Odstaw na około 12 godzin do lodówki. Wyjmij kaczkę w marynaty i osusz. Natrzyj kaczkę przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Chałkę namocz w wodzie. Odciśnij nadmiar wody i rozdrobnij. Do chałki dodaj żurawinę, jajka oraz sól i pieprz. Kaczkę nadziej farszem. Pomarańcz pokrój na ćwiartki. Do kaczki włóż liście laurowe i ziele angielskie. Ćwiartki pomarańczy umieść w naczyniu żaroodpornym do okoła kaczki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut.
Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.
Mięso kaczki to staropolski przysmak. Jest ono zasobne w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu, są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli korzystnie wpływające na nasz układ sercowo-naczyniowy. Żurawina jest źródłem witaminy A witaminy C oraz witamin z grupy B. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Żurawina wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Lecznicze właściwości żurawiny są znane od dawna. Owoce dzięki zawartości substancji bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych są stosowane na problemy z pęcherzem moczowym, przeziębienia, a także problemy reumatyczne.
Podsumowując: smaczna kaczka pieczona w piekarniku w całości jest idealna jako danie podczas uroczystych okazji. Pyszna kaczka świetnie sprawdzi się także jako dodatek do sałatki lub podana z puree ziemniaczanym. Kaczka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez dwa dni.
Wartości odżywcze kaczki pieczonej faszerowanej
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w kaczce pieczonej faszerowanej
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na kaczka pieczona faszerowana
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na kaczka pieczona faszerowana
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kaczce pieczonej faszerowanej
Lista alergenów dla kaczki pieczonej faszerowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- chałka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- chałka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- chałka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko