Przepis na kaczkę nadziewaną jabłkami krok po kroku
- Kaczka cała 2000 g
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
- Masło 20 g 1 łyżka
- Jabłko 360 g 2 szt
W rondelku podgrzej masło, by się roztopiło. Wlej je do miseczki i zmieszaj z oliwą i przyprawami.
Kaczkę umyj i natrzyj ziołową pastą. Pozostałą część wlej do środka kaczki.
Jabłka umyj, pokrój w dość dużą kostkę i dodaj do środka kaczki.
Kaczkę zabezpiecz wykałaczkami, by farsz z niej nie wypadł.
Kaczkę włóż do brytfanny i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny.
Często zadawane pytania
-
Strogonow
-
Chili con carne
-
Placek po węgiersku
-
Papryka faszerowana
-
Gulasz wołowy
-
Spaghetti bolognese
-
Leczo z cukinii
-
Kurczak curry
-
Frytki z batatów
-
Pizza z patelni
-
Gazpacho
-
Pierś z kaczki
-
Musaka
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Szakszuka klasyczna
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ceviche
-
Kolacje dla dwojga

(liczba kalorii)
Kaczka nadziewana jabłkami - cechy przepisu
Więcej o kaczce nadziewanej jabłkami
Kaczka nadziewana jabłkami to świetny pomysł na wykwintny posiłek, który pozwoli na oczarowanie wszystkich gości. Choć wykonanie tego dania wydaje się być niezwykle trudne i pracochłonne, wcale tak nie jest. Ta kaczka nadziewana jabłkami będzie idealną opcją na uroczysty świąteczny obiad dla całej rodziny, zwłaszcza dla miłośników tradycyjnej kuchni. Pięknie prezentuje się na stole.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kaczkę nadziewaną jabłkami, która będzie wyjątkowo łatwa w przygotowaniu, a do tego pyszna, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego naprawdę wspaniała potrawa, która zachwyca każdego, kto jej spróbuje. To naprawdę łatwy sposób na przygotowanie imponującego i dekoracyjnego dania.
Przepis na kaczkę faszerowaną jabłkami jest bardzo łatwy, choć może się wydawać zupełnie odwrotnie. Jednak już w kilka minut można przygotować ją do pieczenia. Pieczenie jest najdłuższym procesem, jednak warto poświęcić odrobinę czasu, by zaserwować swoim bliskim tak pyszną potrawę. Najlepiej do pieczenia kaczki nada się brytfanna, ale można użyć również dużego naczynia żaroodpornego.
Kaczka najlepiej wygląda i smakuje pieczona, dzięki temu jej mięso jest niezwykle delikatne i soczyste, a smak jest po prostu wspaniały. Idealnie komponuje się ona ze słodkimi owocami ze względu na wspaniały, łagodny smak. W tym przepisie połączona została z jabłkami. Warto wybierać naprawdę słodkie rodzaje owoców. Można użyć ich odrobinę więcej i część poukładać w naczyniu żaroodpornym. Świetnie będą smakowały upieczone i podane z żurawiną jako dodatek do kaczki.
Kaczka z piekarnika jest dość łatwa i nie trzeba do jej wykonania specjalnych umiejętności. Wystarczy odrobina cierpliwości podczas oczekiwania na upieczenie się mięsa.
Jeśli zastanawiasz się jak upiec kaczkę z jabłkami ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę i pozwoli ci przygotować mięso w sposób wprost idealny. Kaczka z tej receptury wychodzi niezwykle miękka i delikatna, a przy tym bardzo pyszna. To idealne danie na wszelkiego rodzaju uroczystości rodzinne.
Wartości odżywcze kaczki nadziewanej jabłkami
Energia i białka
(301g)
Węglowodany w kaczce nadziewanej jabłkami
(301g)
Tłuszcze
(301g)
Witaminy w przepisie na kaczkę nadziewaną jabłkami
(301g)
Składniki mineralne w przepisie na kaczkę nadziewaną jabłkami
(301g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kaczce nadziewanej jabłkami
Lista alergenów dla kaczki nadziewanej jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło