Pasztet wieprzowo-drobiowy

Opublikowano: 01.04.2023 r., 9:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet na desce do krojenia.
Pasztet wieprzowo-drobiowy
Pasztet wieprzowo-drobiowy to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kanapek. Pasztet warto podać z dodatkiem świeżych warzyw. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 150 min
159 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wieprzowa (300 g)
  • Udko kurczaka bez skóry (250 g)
  • Wątróbka drobiowa (150 g)
  • Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Pietruszka - 1 mała sztuka (100 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Bulion drobiowy - z gotowania mięsa (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, miska, patelnia, maszynka do mielenia, blaszka do pieczenia 21x11 cm

Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy krok po kroku

Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i umyj.

Do garnka włóż łopatkę wieprzową, udka z kurczaka, warzywa, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego, liść laurowy oraz łyżeczkę soli.

Zawartość garnka zalej wodą tak, aby wszystkie produkty były przykryte.

Mięso i warzywa gotuj na małej mocy palnika pod przykryciem przez 90 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj wątróbkę drobiową.

Z wywaru wyciągnij mięso oraz warzywa i odstaw do przestygnięcia.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Następnie dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Cebulę smaż do momentu, aż się zarumieni.

Mięso z udka obierz z kości. Mięso z łopatki, wątróbkę oraz warzywa pokrój na mniejsze kawałki.

Wcześniej przygotowane mięso oraz warzywa (również z podsmażoną cebulką) zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Następnie do masy dodaj łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku.

Żółtko oddziel od białka.

Do masy na pasztet dodaj żółtko oraz bulion, składniki dokładnie wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy na pasztet i delikatnie wymieszaj.

Masę przełóż do foremki i wyrównaj.

Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut.

Upieczony pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Gotowy pasztet podawaj z dodatkiem pieczywa oraz warzyw.

Jak oceniasz przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat pasztetu wieprzowo-drobiowego

Pasztet wieprzowo-drobiowy to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kanapek. Tradycyjny, domowy pasztet warto podać na pełnoziarnistym pieczywie z dodatkiem świeżych lub kiszonych warzyw. Pasztet możesz podać także z dodatkiem musztardy lub ćwikły. Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pasztetu potrzebne będą następujące produkty: łopatka wieprzowa, udka z kurczaka, wątróbka drobiowa, marchew, pietruszka, seler, cebula, bulion drobiowy, jajko, olej rzepakowy oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa oraz pieprz w ziarnach).

A jak zrobić pasztet wieprzowo-drobiowy? Do garnka włóż łopatkę wieprzową, udka z kurczaka, warzywa, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego, liść laurowy oraz łyżeczkę soli. Zawartość garnka zalej wodą. Mięso i warzywa gotuj na małej mocy palnika pod przykryciem przez 90 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj wątróbkę drobiową. Z wywaru wyciągnij mięso oraz warzywa i odstaw do przestygnięcia. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Następnie dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Cebulę smaż do momentu, aż się zarumieni. Mięso z udka obierz z kości. Mięso z łopatki, wątróbkę oraz warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Wcześniej przygotowane mięso oraz warzywa zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Masę dopraw do smaku. Do masy na pasztet dodaj żółtko oraz bulion, składniki dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy na pasztet i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do foremki i wyrównaj. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut.

Łopatka wieprzowa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Dodatkowo w łopatce znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan.

Podsumowując pasztet stanowi dobry dodatek do kanapek. Produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w pasztecie wieprzowo-drobiowym

Lista alergenów dla pasztetu wieprzowo-drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pasztetu wieprzowo-drobiowego

na 100g gotowej potrawy

Pasztet wieprzowo-drobiowy to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Dodatek wątróbki do pasztetu wzbogaca go w wiele cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
138.35
159.11
Białko (g)
11.58
13.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
3.69
4.24
Węglowodany przyswajalne (g)
2.77
3.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
1.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
8.34
9.59
Tłuszcze nasycone (g)
3.08
3.55
Tłuszcze nienasycone (g)
5.26
6.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.82
4.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.44
1.65
Cholesterol (mg)
80.90
93.04
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
538.00
618.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
2.47
2.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.32
6.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.53
0.61
Witamina E (mg)
0.44
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
430.13
494.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.38
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.64
4.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
88.67
101.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1064.89
1224.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
82.60
94.99
Potas (mg)
256.08
294.49
Wapń (mg)
18.83
21.66
Fosfor (mg)
148.76
171.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.80
20.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.79
2.06
Cynk (mg)
1.57
1.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu wieprzowo-drobiowego 34
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu wieprzowo-drobiowego

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
300 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
7.29
Za 300 g
Udko kurczaka bez skóry
250 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Wątróbka drobiowa
150 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Marchewka
150 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
100 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bulion drobiowy
50 g
z gotowania mięsa
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
74.00