Pasta z soczewicy zielonej

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z soczewicy zielonej podana w słoiczku.
Pasta z soczewicy zielonej
Pasta z soczewicy zielonej to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Pasta z soczewicy świetnie sprawdzi się także jako przekąska. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Blendowanie 30 min
147 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Soczewica zielona (150 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Suszone pomidory (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, pojemnik blendera

Przepis na pasta z soczewicy zielonej krok po kroku

Soczewicę umieść w garnku i gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.

Odcedź soczewicę i wystudź.

Do wystudzonej soczewicy dodaj ząbki czosnku cebulę, papryczkę chilli oraz suszone pomidory.

Wlej olej rzepakowy i dopraw całość solą i pieprzem.

Rozdrobnij do powstania gładkiej pasty.

Pastę przełóż do miseczki.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na pasta z soczewicy zielonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat pasty z soczewicy zielonej

Pasta z soczewicy zielonej to bardzo dobry pomysł na dodatek do chleba. Wegetariańska pasta ma kremową konsystencję i jest bardzo smaczna. Najlepsza pasta do kanapek powinna być aromatyczna, gdyż soczewica ma dość neutralny smak. Przepis na pastę z soczewicy zielonej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, cebula, olej rzepakowy, czosnek, papryczka chilli, suszone pomidory, sól, pieprz.

Jak zrobić pastę z soczewicy zielonej? Soczewicę umieść w garnku i gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Odcedź soczewicę i wystudź. Do wystudzonej soczewicy dodaj ząbki czosnku, papryczkę chilli oraz suszone pomidory. Wlej olej rzepakowy i dopraw całość solą i pieprzem. Rozdrobnij do powstania gładkiej pasty. Pastę przełóż do miseczki. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe. Dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie, są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Wyróżnia się 3 rodzaje soczewicy, które różnią się nie tylko smakiem, ale także kolorem.

Podsumowując: smaczna pasta do kanapek Pyszna pasta może zostać wykorzystana na wiele różnych sposobów. Można dodawać ją do pieczywa lub stworzyć na jej bazie dip do warzyw świeżych, lub pieczonych. Pasta jest dobra do spożycia do razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Pastę można wzbogacić także dodatkiem warzyw, jakich jak marchewka czy pieczona papryka. Pastę można przygotować także z soczewicy czerwonej lub brązowej. Pasta świetnie sprawdzi się dodana do zapiekanek warzywnych.

Alergeny w paście z soczewicy zielonej

Lista alergenów dla pasty z soczewicy zielonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasta z soczewicy zielonej

Wartości odżywcze pasty z soczewicy zielonej

na 100g gotowej potrawy

Pasta z soczewicy zielonej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pasta nie zawiera glutenu i sprawdzi się dla osób chorujących na celiakię. Pasta zawiera małą ilość cholesterolu i sprawdzi się świetnie dla osób z nadciśnieniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
295.76
147.88
Białko (g)
13.33
6.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
39.96
19.98
Węglowodany przyswajalne (g)
32.67
16.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.29
3.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
10.56
5.28
Tłuszcze nasycone (g)
1.10
0.55
Tłuszcze nienasycone (g)
9.45
4.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.30
3.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.15
1.57
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
8.03
4.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.95
4.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.09
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
108.79
54.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
95.61
47.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
20.61
10.30
Potas (mg)
867.12
433.56
Wapń (mg)
45.45
22.73
Fosfor (mg)
196.36
98.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
59.24
29.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.80
2.40
Cynk (mg)
1.99
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.82
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z soczewicy zielonej 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z soczewicy zielonej

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
150 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.31
Za 150 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Suszone pomidory
50 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 50 g
Koszt składników
21.50