Pasta alla norma

Opublikowano: 01.04.2023 r., 9:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta alla norma podana na czarnym talerzu.
Pasta alla norma
Pasta alla norma to sycylijski makaron z dodatkiem pomidorów i bakłażana. Danie świetnie sprawdzi się jako obiad. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
403 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Bakłażan (500 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Makaron penne (200 g)
  • Ser owczy (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, bazylia świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, łyżka cedzakowa, ręcznik papierowy

Przepis na pastę alla norma krok po kroku

Bakłażana umyj, pokrój na plastry o grubości około 1 cm, a następnie na paski o długości 1 cm.

Na patelni rozgrzej polowe oleju i smaż na nim bakłażan na złoty kolor.

Usmażone paski z bakłażana odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oliwy.

Czosnek obierz i posiekaj.

Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim czosnek.

Następnie dodaj passatę pomidorową i dopraw do smaku solą. Sos gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie tak, aby był al dente.

Do sosu dodaj paski bakłażana oraz świeże liście bazylii. Sos dobrze wymieszaj.

Następnie do sosu przełóż ugotowany makaron bezpośrednio z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej. Składniki dokładnie wymieszaj.

Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Makaron z sosem ułóż na talerze, posyp go serem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na pastę alla norma
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat pasty alla norma

Pasta alla norma to sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami. Makaron z bakłażanem stanowi doskonały pomysł na obiad bez mięsa dla całej rodziny - przepis możesz wykonać bez sera owczego, otrzymasz wtedy wegetariański makaron. Przepis na pastę alla norma jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: bakłażan, oliwa z oliwek, czosnek, passata pomidorowa, makaron penne, ser owczy, sól oraz bazylia świeża.

A jak zrobić pastę alla norma? Bakłażana umyj, pokrój na plastry o grubości około 1 cm, a następnie na paski o długości 1 cm. Na patelni rozgrzej polowe oleju i smaż na nim bakłażan na złoty kolor. Usmażone paski z bakłażana odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oliwy. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim czosnek. Następnie dodaj passatę pomidorową i dopraw do smaku solą. Sos gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut. Makaron ugotuj w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Do sosu dodaj paski bakłażana oraz świeże liście bazylii. Sos dobrze wymieszaj. Następnie do sosu przełóż ugotowany makaron bezpośrednio z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej. Składniki dokładnie wymieszaj. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki. Makaron z sosem ułóż na talerze, posyp go serem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Dodatkowo jest to warzywo bogate w wiele składników odżywczych (zarówno witamin, jak i składników mineralnych). Znajdziemy w nim spore ilości potasu, wapnia czy magnezu.

Podsumowując pasta alla norma to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe bez mięsa. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych. Przepis na makaron nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, ponieważ jest bardzo prosty. Danie stanowi doskonałe źródło wielu składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Alergeny w paście alla norma

Lista alergenów dla pasty alla norma przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ser owczy

W przepisie na pastę alla norma nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pasty alla norma

na 100g gotowej potrawy

Pasta alla norma to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe bez mięsa. Dodatek bakłażana oraz pomidorów sprawia, że danie zawiera sporo składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
134.47
403.40
Białko (g)
4.80
14.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
17.68
53.05
Węglowodany przyswajalne (g)
15.33
45.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.36
7.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.29
15.88
Tłuszcze nasycone (g)
2.27
6.82
Tłuszcze nienasycone (g)
3.02
9.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.50
7.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.55
Cholesterol (mg)
7.29
21.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
32.63
97.89
Witamina B6 (mg)
0.11
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.16
Witamina C (mg)
4.45
13.35
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ser owczy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.13
3.38
Brak danych dla: ser owczy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.48
70.45
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Ryboflawina (mg)
0.10
0.30
Niacyna (mg)
1.08
3.23
Foliany (µg (mcg))
19.36
58.09
Beta karoten (µg (mcg))
104.80
314.39
Brak danych dla: ser owczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
213.88
641.65
Potas (mg)
280.03
840.09
Wapń (mg)
67.23
201.70
Fosfor (mg)
85.64
256.92
Magnez (mg)
24.23
72.69
Żelazo (mg)
0.95
2.84
Cynk (mg)
0.58
1.75
Miedź (mg)
0.18
0.53
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty alla norma 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty alla norma

Koszt składników
62.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
500 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.89
Za 500 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Passata pomidorowa
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Makaron penne
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Ser owczy
100 g
25.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 100 g
Koszt składników
62.60