Parowańce
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na parowańce krok po kroku
Przygotuj rozczyn: do miseczki wlej pół szklanki mleka, 2 łyżki mąki, dodaj cukier, drożdże i wymieszaj. Następnie pozostaw do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli, wybij jajka, wlej pozostałe mleko oraz rozczyn. Składniki dokładnie wymieszaj.
Masę na parowańce posyp po wierzchu mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Dłonie oprósz mąką, urywaj po kawałku wyrośniętego ciasta i formuj z niego kulę. Każdy parowaniec posyp mąką.
W dużym garnku zagotuj wodę.
Na garnek nałóż sitko i układaj na nim po dwa parowańce (garnek przykryj pokrywką lub miską, tak, aby nie przygnieść bułeczek).
Parowańce gotuje na parze (woda w garnku powinna cały czas wrzeć) przez około 7 minut.
Po tym czasie parowańce wyciągnij i podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat parowańców
Parowańce to doskonały pomysł na dodatek na obiad, na śniadanie lub na kolację. Parowańce można przygotować również z dodatkiem owoców na słodko. Smaczne bułeczki na parze doskonale smakują jako dodatek do gulaszu. Sprawdzony przepis na parowańce jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania bułeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, drożdże, cukier, mleko spożywcze oraz sól. Produkty te dostępne są w przystępnych cenach w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić parowańce? Przygotuj rozczyn: do miseczki wlej pół szklanki mleka, 2 łyżki mąki, dodaj cukier, drożdże i wymieszaj. Następnie pozostaw do wyrośnięcia. Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli, wybij jajka, wlej pozostałe mleko oraz rozczyn. Składniki dokładnie wymieszaj. Masę na parowańce posyp po wierzchu mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Dłonie oprósz mąką, urywaj po kawałku wyrośniętego ciasta i formuj z niego kulę. Każdy parowaniec posyp mąką. W dużym garnku zagotuj wodę. Na garnek nałóż sitko i układaj na nim po dwa parowańce (garnek przykryj pokrywką lub miską, tak, aby nie przygnieść bułeczek). Parowańce gotuje na parze (woda w garnku powinna cały czas wrzeć) przez około 7 minut.
Potrawy z wykorzystaniem jajek są doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Jajka są bowiem źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne składniki mineralne do których możemy zaliczyć wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk.
Podsumowując najlepsze parowańce to doskonały dodatek do wielu potraw. Doskonale smakują zarówno na słono jak i na słodko. Ciasto na parowańce przygotowuje się z zaczynu drożdżowego oraz mąki, jajek, mleka i odrobiny soli. Parowańce są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło.
Alergeny w parowańcach
Lista alergenów dla parowańców przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze parowańców
Parowańce to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu dań. Parowańce są dobrym źródłem węglowodanów.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
-
mąka pszenna,
jajka,
cukier,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.