Parillas
- Antrykot wołowy bez kości (1000 g)
- Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
- Kiełbasa chorizo (1000 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Piwo ciemne - 1 butelka (500 ml)
Przepis na parillas krok po kroku
W misce umieść paprykę ostrą i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej piwo, dopraw solą i pieprzem, dodaj olej i wymieszaj.
Do marynaty włóż udka z kurczaka i pozostaw na 2 godziny.
Rozgrzej grill i ułóż na nim stek wołowy, kiełbaski chorizo oraz udka z kurczaka.
Grilluj mięso przez około 40 minut.
Kiełbaski gotowe będą znacznie szybciej.
Stek wołowy możesz przygotować w wersji średnio wysmażonej wtedy powinieneś go grillować przez około 15 minut na jednej stronie.
Udka z kurczaka powinny się srumienić a skórka powinna być chrupiąca.
-
Szaszłyk na grill
-
Szaszłyki na grilla
-
Souvlaki
-
Szaszłyki z kurczaka
-
Karkówka z grilla
-
Kiełbasa z grilla
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Pieczarki z grilla
-
Pstrag z grilla
-
Żeberka z grilla
-
Szparagi z grilla
-
Kaszanka z grilla
-
Krewetki z grilla
-
Bakłażan z grilla
-
Skrzydełka z grilla
-
Schab z grilla
-
Dania z grilla
Więcej informacji na temat parillas
Parillas to słowo odnoszące się do grilla samego w sobie, czyli urządzenia do grillowania mięsa oraz samego sposobu jego przyrządzania, czyli wolnego grillowania najczęściej steków wołowych lub kiełbasek chorizo, często grilluje się także piersi z kurczaka. Przepis na parrilla jest bardzo prost, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia mięsa na grillu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: stek wołowy, kiełbasa chorizo, udka z kurczaka, papryka ostra, czosnek, piwo ciemne, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić parrillas? W misce umieść paprykę ostrą i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej piwo, dopraw solą i pieprzem, dodaj olej i wymieszaj. Do marynaty włóż udka z kurczaka i pozostaw na 2 godziny. Rozgrzej grill i ułóż na nim stek wołowy, kiełbaski chorizo oraz udka z kurczaka. Grilluj mięso przez około 40 minut. Kiełbaski gotowe będą znacznie szybciej. Stek wołowy możesz przygotować w wersji średnio wysmażonej wtedy powinieneś go grillować przez około 15 minut na jednej stronie.
Grillowane mięso podawaj w towarzystwie sosu chimichurri lub barbecue. Dodatkiem do mięsa powinien być także świeży chleb lub pieczone ziemniaki oraz sałatka ze świeżych warzyw. Argentyńczycy przygotowują grilla samodzielnie w domu, a bardzo często korzystają z restauracji zwanych steak house. Tam na dużych metalowych grilla opalanych drzewem przygotowywane są różnego rodzaju mięsa i jego przetwory. Grill jest swojego rodzaju rytuałem dla Argentyńczyków.
Grillowane mięso jest bardzo zdrowym posiłkiem zawierający mniejszą ilość tłuszczu niż mięso przed obróbką termiczną. Powolne grillowanie pozwala wytopić się dla tłuszczu, który dodatkowo nadaje smaku i aromatu kawałkowi mięsa.
Podsumowując tradycyjny grill w Argentynie to bardzo ważna cześć życia. Argentyna jest krajem, w którym spożywa się bardzo dużo mięsa przygotowanego na ogniu. Parrillas jest zmodyfikowanym rodzajem asado, które polega na grillowaniu całej tuszy wołowej lub wieprzowej.
Alergeny w parillas
Lista alergenów dla parillas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo ciemne
Wartości odżywcze parillas
Parillas to danie zawierające dużo białka zwierzęcego. Jest doskonałą propozycją na letnie wieczory. danie zawiera małą ilość tłuszczu, gdyż zawarty w mięsie tłuszcz wytapia się podczas grillowania.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.