Souvlaki

Opublikowano: 23.08.2021 r., 14:38 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Souvlaki podane na drewnianej desce z miseczką sosu
Souvlaki
Souvlaki to danie pochodzące z kuchni greckiej. Lekkie, świeże, orzeźwiające i przepyszne greckie szaszłyki są wyśmienitą propozycją na obiad, kolację czy grilla.
Przygotowanie 40 min
Grillowanie 15 min
248 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 sztuki (400 g)
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek (60 ml)
  • Sok z cytryny 4 łyżki (48 ml)
  • Czosnek 3 ząbki (18 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa, praska do czosnku, miska, patyczki do szaszłyków

Przepis na souvlaki krok po kroku

Do miski wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodaj 1 łyżeczkę oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso pokrój w równej wielkości kostkę, około 1 cm.

Mięso przełóż do marynaty i pozostaw na 30 minut.

Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.

Po 30 minutach nabij mięso na patyczki.

Rozgrzej patelnię i smaż souvlaki po 3-4 minuty z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na souvlaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat souvlaki

Souvlaki to greckie danie, które przygotowywane jest z kawałków, marynowanego mięsa, nabijanego na szpikulce i przygotowywanego na ruszcie. Najczęściej do przygotowania dania wykorzystywany jest kurczak, jednak w Grecji przygotowywane są także z wieprzowiny, na przykład karkówki.

Souvlaki drobiowe to mięsne, greckie szaszłyki. Najważniejszą częścią przygotowania tego dania jest marynowanie mięsa. Marynata składa się z soku z cytryny, oliwy, czosnku, tymianku, oregano i soli. Przyprawa souvlaki zawiera znacznie więcej przypraw i ziół, które w tym daniu są zbędne, lepiej przygotować samodzielnie szybką i dobrą marynatę. Minimalny czas marynowania powinien wynosić 30 minut, jednak im dłużej mięso jest marynowane, tym zyskuje lepsze walory smakowe. Przepis na souvlaki jest łatwy w wykonaniu, wystarczy parę składników aby stworzyć pyszne danie. Souvlaki wykorzystasz w różny sposób. Możesz przygotować je na obiad z sałatką grecką, sosem tzatziki i chlebkami pita, tak samo podane możesz podać na kolację. Greckie szaszłyki sprawdzą się także jako lekka propozycja grillowa, a także jako jedna z przekąsek na greckim talerzu przystawek mezes. W meze souvlaki skomponują się idealnie z chlebkami pita, sosem tzatziki, oliwkami, fetą czy nadziewanymi papryczkami. Souvlaki są wygodne do podania ponieważ przygotowuje się je na szpikulcach, dzięki czemu każdy może wziąć wygodnie porcję mięsa. Souvlaki możesz podać osobno ze wszystkimi dodatkami i każdy będzie mógł skomponować sobie sam danie lub możesz przygotować w picie z sosem, warzywami i ewentualnie pieczonymi ziemniakami czy frytkami i tak podać już gotowe danie. Warto wypróbować przepis na greckie souvlaki ponieważ danie jest łatwe w przygotowaniu, pyszne, lekkie i orzeźwiające. A jak zrobić greckie souvlaki dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie wytłumaczony jest każdy etap przygotowania potrawy.

Souvlaki to bardzo smaczne i proste danie kuchni greckiej. Dzięki wielu możliwościom propozycji podania możesz przygotować je na wiele sposobów i wiele okazji. Smak dania jest na tyle delikatny a zarazem wyjątkowy i oryginalny, że zasmakuje dzieciom i osobom dorosłym.

Alergeny w souvlaki

Lista alergenów dla souvlaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na souvlaki

Wartości odżywcze souvlaki

na 100g gotowej potrawy

Souvlaki to fantastyczne, lekki danie kuchni greckiej. Przygotowane jest z chudej piersi z kurczaka. Z dodatkiem sałatki greckiej, sosu tzatziki i chlebków pita będą fantastycznym, zdrowym posiłkiem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
199.20
249.00
Białko (g)
17.36
21.70
Fenyloalanina (mg)
0.72
0.90
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
1.76
2.20
Węglowodany przyswajalne (g)
1.66
2.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.10
0.12
Sacharoza (cukier) (g)
0.04
0.05
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.09
0.11
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.10
0.13
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
13.44
16.80
Tłuszcze nasycone (g)
3.06
3.82
Tłuszcze nienasycone (g)
10.38
12.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.85
11.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.53
1.91
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.51
69.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
6.84
8.56
Witamina B6 (mg)
0.66
0.83
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.20
Witamina C (mg)
4.60
5.75
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.07
2.59
Retinol (µg (mcg))
6.84
8.56
Tiamina (mg)
0.08
0.10
Ryboflawina (mg)
0.14
0.18
Niacyna (mg)
7.33
9.17
Foliany (µg (mcg))
8.77
10.96
Beta karoten (µg (mcg))
0.26
0.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
35.12
43.90
Potas (mg)
277.23
346.54
Wapń (mg)
10.66
13.32
Fosfor (mg)
167.94
209.93
Magnez (mg)
22.70
28.37
Żelazo (mg)
0.41
0.51
Cynk (mg)
0.56
0.70
Miedź (mg)
0.04
0.05
Mangan (mg)
0.07
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny souvlaki 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania souvlaki

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Oliwa z oliwek
60 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Sok z cytryny
48 ml
4 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.40
Za 48 ml
Czosnek
18 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 18 g
Koszt składników
42.00