Przepis na kaszankę z grilla krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
  • Kiszka kaszana jęczmienna 500 g 5 szt
  • Cebula 250 g 2,5 szt
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, mielony czosnek
To będzie niezbędne
folia aluminiowa, grill elektryczny

Z foli aluminiowej powycinaj 5 średnich kwadratów.

Każdą kaszankę umieścić w innym kwadracie z folii aluminiowej.

Każdą kaszankę ponacinaj wzdłuż i posyp ją solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki.

Cebule umyj i posiekaj w piórka. Udekoruj każdą kaszanką sporą ilością cebuli.

Każdą kaszankę pozawijaj szczelnie folią i umieść na ruszcie. Grilluj przez około 15 minut.

Często zadawane pytania

Pokrojona grillowana kaszanka ułożona na białym eleganckim talerzyku, udekorowana karmelizowaną cebulką.
kaszanka z grilla
Koszt przygotowania dania
9.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
399 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
26

Kaszanka z grilla - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kaszance z grilla

Kaszanka z grilla jest jednym z najpopularniejszych dań przygotowywanych na ruszcie. Ze względu na wyjątkowy smak ma wielu zwolenników, którzy nie wyobrażają sobie grillowania bez niej. Dlatego w sezonie letnim bardzo szybko znika z półek sklepowych. Tradycyjnie wyrabiana jest z kaszy i podrobów, dlatego jest bardzo sycąca i odżywcza, a także zawiera wiele składników mineralnych. Głównym jest żelazo, którego niedobór jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia organizmu. Oprócz tego w kaszance znajduje się zwykle kasza gryczana lub jęczmienna, dzięki czemu ma ona mnóstwo błonnika. Osoby na diecie bezglutenowej powinny wybierać te z kaszą gryczaną w składzie. Ten przepis na kaszankę z grilla jest bardzo łatwy, a przy tym naprawdę smaczny i wnosi trochę świeżości w danie, które znają już wszyscy.

​Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić wspaniałą kaszankę z grilla i z czym ją podać, to ta receptura będzie dla ciebie idealną inspiracją. Dzięki niemu dowiesz się jak przygotować kaszankę na grilla tak, by była pyszna, aromatyczna i chrupiąca. Znajdziesz również odpowiedź na pytanie jak długo grillować kaszankę, tak by nie była zbyt sucha i nie stała się gorzkawa.

Najlepiej przygotować ją w folii aluminiowej, dzięki czemu zachowa swój niepowtarzalny smak. A syrop z karmelizowanej cebuli nie wypłynie, tylko wsiąknie głęboko w kaszankę i dopełni wspaniałą kompozycję smakową. Tak przygotowana kaszanka to najlepsza propozycja na pyszną kolację z rusztu, czy wspaniały posiłek w gronie bliskich. Na pewno zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy nie przepadają za tym produktem. To również świetny pomysł na szybką przekąskę z grilla.

Kaszanka najlepiej smakuje z cebulą, która pod wpływem wysokiej temperatury staje się słodka i chrupiąca. Ta słodycz idealnie komponuje się z ostrym czosnkiem i łagodnym majerankiem.

Kaszanka jest bardzo popularnym wyborem wśród produktów na grilla. To ze względu na swój niepowtarzalny głęboki aromat, a także wyborny smak. Świetnie wchłania wszelkie aromaty, dlatego nie potrzebuje dużego dodatku przypraw.

Wartości odżywcze kaszanki z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
Białko
10.10 g
15.15 g

Węglowodany w kaszance z grilla

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
3.97 g
5.96 g
Węglowodany przyswajalne
3.41 g
5.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.57 g
0.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
23.03 g
34.55 g
Tłuszcze nasycone
10.12 g
15.18 g
Tłuszcze nienasycone
12.92 g
19.38 g
Tłuszcze jednonasycone
10.60 g
15.90 g
Tłuszcze wielonasycone
2.31 g
3.47 g
Cholesterol
80.00 mg
120.00 mg

Witaminy w przepisie na kaszankę z grilla

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.67 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Witamina C
2.47 mg
3.70 mg
Witamina D
0.87 µg (mcg)
1.30 µg (mcg)
Witamina E
0.09 mg
0.14 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.14 mg
Niacyna
0.84 mg
1.26 mg
Foliany
9.67 µg (mcg)
14.50 µg (mcg)
Beta karoten
0.33 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kaszankę z grilla

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
454.67 mg
682.00 mg
Potas
74.00 mg
111.00 mg
Wapń
11.67 mg
17.50 mg
Fosfor
24.33 mg
36.50 mg
Magnez
8.67 mg
13.00 mg
Żelazo
4.34 mg
6.50 mg
Cynk
0.92 mg
1.39 mg
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszanki z grilla 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaszance z grilla

Lista alergenów dla kaszanki z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kiszka kaszana jęczmienna

Cena przygotowania kaszanki z grilla

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiszka kaszana jęczmienna
500 g
5 szt
7.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 500 g
Cebula
250 g
2,5 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Koszt składników
17.00
Jak oceniasz przepis na kaszankę z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób