Przepis na karkówkę z grilla krok po kroku

Składniki
  • Karkówka wieprzowa 1000 g
  • Olej rzepakowy 70 ml 7 łyżek
  • Ocet winny 10 ml 1 łyżka
  • Czosnek 15 g 3 ząbki czosnku
  • Musztarda 10 g 1 łyżka
  • Ketchup 15 g 1 łyżka (ketchup łagodny)
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka ostra
To będzie niezbędne
grill, szczypce do grilla

W miseczce umieść olej, ocet, ketchup i musztardę. Następnie dodaj 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, 1 łyżeczkę mielonego kminku i starty na tarce czosnek. Całość wymieszaj.

Karkówkę opłucz i osusz. Jeśli masz ją w jednym kawałku, podziel na plastry. Nieco rozbij mięso tłuczkiem.

Mięso obtocz w soli.

Karkówkę przełóż do pojemnika i zalej marynatą. Wymieszaj, aby każdy kawałek był w niej obtoczony.

Zamknij pojemnik i schowaj do lodówki. Pozostaw tam na kilka godzin.

Dobrze rozgrzej grill. Mięso często obracaj. Powinno być gotowe w ciągu 10-15 min.

Karkówka z grilla umieszczona jest na ruszcie.
Karkówka z grilla
Koszt przygotowania dania
25.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
490 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
31

Karkówka z grilla - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o karkówce z grilla

Karkówka z grilla jest wręcz obowiązkowa w czasie grillowania. Mięso można obrabiać na kilka sposobów. Ważne jest to, aby karkówki nie piec zbyt długo, ponieważ wtedy zrobi się sucha. To mięso grilluje się szybko, ale tego procesu nie należy jeszcze bardziej przyśpieszać. Kawałki mięsa na grilla nie powinny być ani za chude, ani za grube. Mięso możesz rozbić tłuczkiem, ale nie należy robić tego zbyt mocno.

Jak przyrządzić karczek z grilla domowego, aby był soczysty? Jeżeli nie chcesz zrobić gumowatej ani suchej karkówki, musisz pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Mięso powinno marynować się w lodówce nie krócej niż 1 h (najlepiej całą noc). Lepiej jest piec je nieco dłużej, ale w niższej temperaturze niż bardzo szybko, ale w wysokiej, bo nie tylko mięso może się za mocno przypiec z zewnątrz, ale i też będzie surowe w środku. Zamarynowane mięso najlepiej wyciągnąć 1-1,5 h przed planowanym grillowaniem.

Marynowanie mięsa jest bardzo ważne, ponieważ wtedy mięso robi się miększe. Przede wszystkim istotne jest dodanie do marynaty soli. Warto też rozważyć dodanie soku z cytryny. Ciekawym rozwiązaniem jest zalewa z piwa. Jednak takie mięso może być nieco gorzkie, jeśli za długo będzie się piec. To samo tyczy się mięsa marynowanego w miodzie lub cukrze.

Ten przepis możesz modyfikować. Ocet winny z tego przepisu możesz zamienić na ocet jabłkowy lub ocet balsamiczny, w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać. Ketchup nie musi być łagodny. Jeśli lubisz ostre smaki, zamień go na ketchup pikantny. Wtedy karkówka również wyjdzie pyszna.

Jak doprawić karczek? Nie istnieje jedna przyprawa, która zapewni najlepszy smak karkówki. Do marynaty pasuje tymianek, rozmaryn, kminek, majeranek, oregano. Karkówkę można wysmarować musztardą z ketchupem i obsypać przyprawami.

Karkówka z grilla to idealny pomysł na obiad lub kolację, ale lepiej nie przygotowywać jej „na szybko”, czyli zamarynować i zostawić w lodówce na pół godziny, a później grillować w dużej temperaturze. Możesz być pewien, że wtedy nie wyjdzie zbyt dobra.

Jak przygotować karkówkę na grilla? Karkówkę można marynować w różnych marynatach. Marynata piwna składa się m.in. z piwa, octu, czosnku, musztardy, kminku i cebuli. Z kolei do marynaty z miodem i musztardą można dodać jeszcze m.in. olej i słodką paprykę. Marynata na bazie soku sojowego może być z dodatkiem oleju, imbiru, chili i czosnku. Możesz też pokusić się na marynatę z czosnkiem i miodem, olejem i papryczką chili.

Wartości odżywcze karkówki z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (220g)
Energia (kalorie)
222.83 kcal
490.23 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (220g)
Tłuszcz
13.40 g
29.47 g
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na karkówkę z grilla

Na 100g
Na porcję (220g)
Sód
81.17 mg
178.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
312.02 mg
686.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
15.75 mg
34.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
224.86 mg
494.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.84 mg
41.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.95 mg
2.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
2.83 mg
6.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki z grilla 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karkówce z grilla

Lista alergenów dla karkówki z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka ostra.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania karkówki z grilla

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
70 ml
7 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Ocet winny
10 ml
1 łyżka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 10 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Ketchup
15 g
1 łyżka (ketchup łagodny)
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Liczba porcji:
Razem
47.00
Łączny koszt
25.89
Jak oceniasz przepis na karkówkę z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób