Przepis na schab z grilla krok po kroku

Składniki
  • Schab wieprzowy bez kości 150 g
  • Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mięs
To będzie niezbędne
grill elektryczny, grill, szczypce do grilla

Mięso przełóż do miski.

Do mięsa dodaj oliwę, musztardę i przyprawy.

Całość dokładnie wymieszaj, rozprowadzając marynatę po całej powierzchni mięsa.

Włóż do lodówki na minimum godzinę.

Mięso grilluj na grillu z każdego strony, co kilka minut obracając za pomocą szczypców.

Schab grillowany na grillu.
Schab z grilla
Koszt przygotowania dania
4.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
330 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
brak danych

Schab z grilla - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabie z grilla

Schab z grilla to pyszny i nieodłączny element każdego wspólnego rodzinnego grillowania, czy spotkania z przyjaciółmi na działce i świeżym powietrzu. Szybki i prosty w przygotowaniu, podawany w towarzystwie grillowanych lub świeżych warzyw posmakuje wszystkim, również dzieciom.

Jak przygotować schab na grilla? Przepis nie jest skomplikowany i poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Najważniejsze jest odpowiednie dobranie przypraw, dzięki którym pieczony schab z grilla elektrycznego będzie smakowity i aromatyczny. To, jaki rodzaj przypraw będzie dominować i odpowiadać w największym stopniu za smak i aromat mięsa jest zależne od indywidualnych preferencji i dalej duże pole do popisu i manewru. A więc odpowiedź na to jak przyprawić grillowany wieprzowy schab z kością nie będzie jednoznaczna, ale dzięki temu możemy przygotować kilka wersji, dzięki czemu każdy gość znajdzie coś dla siebie. Marynata do schabu na grilla osób preferujących ostre i pikantne smaki powinna uwzględniać ostrzejsze przyprawy takie jak na przykład papryka mielona, papryczki chilli lub jalapenos, a także duże ilości czosnku. Mięso można zamarynować również w miodzie, dzięki czemu po grillowaniu będzie złociste, chrupiące i słodkawe. Aby zamarynować kotlety schabowe z grilla można wykorzystać również gotowe mieszanki przypraw przeznaczone docelowo specjalnie do mięs wieprzowych i schabu na grilla. Dzięki nim marynata będzie miała wyrazisty smak i aromat, a mięso będzie kruche i smaczne. Jak prawidłowo marynować wieprzowy schab przeznaczony na grilla? Oliwę z oliwek extra virgin wystarczy wymieszać z wybranymi przyprawami, odrobiną musztardy i wybranymi dodatkami, ziołami i przyprawami. Następnie w marynacie należy obtoczyć kawałki mięsa i marynować minimum godzinę. Im dłuższy czas marynowania tym bardziej wyrazisty smak mięsa po upieczeniu, dlatego, mięso można przygotować już dzień wcześniej przed planowanym grillem i marynować całą noc.

Schab z grilla idealnie smakuje w towarzystwie grillowanych warzyw na przykład ziemniaków, marchewek, cukinii, czy bakłażana, a także pieczarek. Można podawać go również z sałatką ze świeżych warzyw, na przykład ze szpinaku, rukoli i pomidorków koktajlowych, czy domowymi frytkami.

Wartości odżywcze schabu z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (165g)
Energia (kalorie)
200.56 kcal
330.93 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (165g)
Tłuszcz
12.76 g
21.05 g
Tłuszcze nasycone
3.92 g
6.47 g
Tłuszcze nienasycone
8.84 g
14.58 g
Tłuszcze jednonasycone
7.36 g
12.14 g
Tłuszcze wielonasycone
1.48 g
2.44 g

Witaminy w przepisie na schab z grilla

Na 100g
Na porcję (165g)
Witamina E
1.02 mg
1.69 mg

Składniki mineralne w przepisie na schab z grilla

Na 100g
Na porcję (165g)
Sód
45.12 mg
74.46 mg
Potas
349.75 mg
577.09 mg
Wapń
6.62 mg
10.93 mg
Żelazo
0.50 mg
0.83 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu z grilla brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie z grilla

Lista alergenów dla schabu z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mięs.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab z grilla

Cena przygotowania schabu z grilla

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
150 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Razem
29.00
Łączny koszt
4.15
Jak oceniasz przepis na schab z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób