Schab z grilla

Opublikowano: 07.04.2021 r., 11:04 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab grillowany na grillu.
Schab z grilla
Schab z grilla to obowiązkowa część każdego grillowania. Doprawione, zamarynowane soczyste mięso powinno rozpocząć każdy sezon grillowy. Idealny do sałatek i szaszłyków.
Przygotowanie 45 min
330 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (150 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
grill elektryczny, grill, szczypce do grilla

Przepis na schab z grilla krok po kroku

Mięso przełóż do miski.

Do mięsa dodaj oliwę, musztardę i przyprawy.

Całość dokładnie wymieszaj, rozprowadzając marynatę po całej powierzchni mięsa.

Włóż do lodówki na minimum godzinę.

Mięso grilluj na grillu z każdego strony, co kilka minut obracając za pomocą szczypców.

Jak oceniasz przepis na schab z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat schabu z grilla

Schab z grilla to pyszny i nieodłączny element każdego wspólnego rodzinnego grillowania, czy spotkania z przyjaciółmi na działce i świeżym powietrzu. Szybki i prosty w przygotowaniu, podawany w towarzystwie grillowanych lub świeżych warzyw posmakuje wszystkim, również dzieciom.

Jak przygotować schab na grilla? Przepis nie jest skomplikowany i poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Najważniejsze jest odpowiednie dobranie przypraw, dzięki którym pieczony schab z grilla elektrycznego będzie smakowity i aromatyczny. To, jaki rodzaj przypraw będzie dominować i odpowiadać w największym stopniu za smak i aromat mięsa jest zależne od indywidualnych preferencji i dalej duże pole do popisu i manewru. A więc odpowiedź na to jak przyprawić grillowany wieprzowy schab z kością nie będzie jednoznaczna, ale dzięki temu możemy przygotować kilka wersji, dzięki czemu każdy gość znajdzie coś dla siebie. Marynata do schabu na grilla osób preferujących ostre i pikantne smaki powinna uwzględniać ostrzejsze przyprawy takie jak na przykład papryka mielona, papryczki chilli lub jalapenos, a także duże ilości czosnku. Mięso można zamarynować również w miodzie, dzięki czemu po grillowaniu będzie złociste, chrupiące i słodkawe. Aby zamarynować kotlety schabowe z grilla można wykorzystać również gotowe mieszanki przypraw przeznaczone docelowo specjalnie do mięs wieprzowych i schabu na grilla. Dzięki nim marynata będzie miała wyrazisty smak i aromat, a mięso będzie kruche i smaczne. Jak prawidłowo marynować wieprzowy schab przeznaczony na grilla? Oliwę z oliwek extra virgin wystarczy wymieszać z wybranymi przyprawami, odrobiną musztardy i wybranymi dodatkami, ziołami i przyprawami. Następnie w marynacie należy obtoczyć kawałki mięsa i marynować minimum godzinę. Im dłuższy czas marynowania tym bardziej wyrazisty smak mięsa po upieczeniu, dlatego, mięso można przygotować już dzień wcześniej przed planowanym grillem i marynować całą noc.

Schab z grilla idealnie smakuje w towarzystwie grillowanych warzyw na przykład ziemniaków, marchewek, cukinii, czy bakłażana, a także pieczarek. Można podawać go również z sałatką ze świeżych warzyw, na przykład ze szpinaku, rukoli i pomidorków koktajlowych, czy domowymi frytkami.

Alergeny w schabie z grilla

Lista alergenów dla schabu z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze schabu z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
200.56
330.93
Białko (g)
20.25
33.41
Fenyloalanina (mg)
0.85
1.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
12.76
21.05
Tłuszcze nasycone (g)
3.92
6.47
Tłuszcze nienasycone (g)
8.84
14.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.36
12.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.48
2.44
Cholesterol (mg)
62.81
103.64

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
0.94
1.55
Witamina B6 (mg)
0.68
1.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
0.82
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.62
Witamina E (mg)
1.02
1.69
Retinol (µg (mcg))
0.94
1.55
Tiamina (mg)
0.63
1.04
Ryboflawina (mg)
0.18
0.29
Niacyna (mg)
7.49
12.36
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
45.12
74.46
Potas (mg)
349.75
577.09
Wapń (mg)
6.62
10.93
Fosfor (mg)
211.88
349.59
Magnez (mg)
24.38
40.22
Żelazo (mg)
0.50
0.83
Cynk (mg)
1.45
2.40
Miedź (mg)
0.06
0.09
Mangan (mg)
0.01
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu z grilla brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu z grilla

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
150 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
29.00