Parillas
Opublikowano: 30.11.2021 r.
Parillas to tradycyjny sposób przygotowywania jedzenia w Argentynie. Wolno grillowane mięso na metalowym ruszcie doskonale sprawdza się podczas letnich wieczorów.
Składniki dla 10 porcji:
- Antrykot wołowy bez kości - 1000 g
- Udko kurczaka ze skórą - 1000 g
- Kiełbasa chorizo - 1000 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Piwo ciemne - 500 ml (1 butelka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- grill
Przepis krok po kroku
- W misce umieść paprykę ostrą i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej piwo, dopraw solą i pieprzem, dodaj olej i wymieszaj.
- Do marynaty włóż udka z kurczaka i pozostaw na 2 godziny.
- Rozgrzej grill i ułóż na nim stek wołowy, kiełbaski chorizo oraz udka z kurczaka.
- Grilluj mięso przez około 40 minut.
- Kiełbaski gotowe będą znacznie szybciej.
- Stek wołowy możesz przygotować w wersji średnio wysmażonej wtedy powinieneś go grillować przez około 15 minut na jednej stronie.
- Udka z kurczaka powinny się srumienić a skórka powinna być chrupiąca.
Komentarz dietetyka
Parillas to danie zawierające dużo białka zwierzęcego. Jest doskonałą propozycją na letnie wieczory. danie zawiera małą ilość tłuszczu, gdyż zawarty w mięsie tłuszcz wytapia się podczas grillowania.