Przepis na parillas krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
grill

W misce umieść paprykę ostrą i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej piwo, dopraw solą i pieprzem, dodaj olej i wymieszaj.

Do marynaty włóż udka z kurczaka i pozostaw na 2 godziny.

Rozgrzej grill i ułóż na nim stek wołowy, kiełbaski chorizo oraz udka z kurczaka.

Grilluj mięso przez około 40 minut.

Kiełbaski gotowe będą znacznie szybciej.

Stek wołowy możesz przygotować w wersji średnio wysmażonej wtedy powinieneś go grillować przez około 15 minut na jednej stronie.

Udka z kurczaka powinny się srumienić a skórka powinna być chrupiąca.

Parillas ułożone na ruszcie grilla.
Parillas
Koszt przygotowania dania
160.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
675 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
66

Parillas - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o parillas

Parillas to słowo odnoszące się do grilla samego w sobie, czyli urządzenia do grillowania mięsa oraz samego sposobu jego przyrządzania, czyli wolnego grillowania najczęściej steków wołowych lub kiełbasek chorizo, często grilluje się także piersi z kurczaka. Przepis na parrilla jest bardzo prost, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia mięsa na grillu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: stek wołowy, kiełbasa chorizo, udka z kurczaka, papryka ostra, czosnek, piwo ciemne, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić parrillas? W misce umieść paprykę ostrą i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej piwo, dopraw solą i pieprzem, dodaj olej i wymieszaj. Do marynaty włóż udka z kurczaka i pozostaw na 2 godziny. Rozgrzej grill i ułóż na nim stek wołowy, kiełbaski chorizo oraz udka z kurczaka. Grilluj mięso przez około 40 minut. Kiełbaski gotowe będą znacznie szybciej. Stek wołowy możesz przygotować w wersji średnio wysmażonej wtedy powinieneś go grillować przez około 15 minut na jednej stronie.

Grillowane mięso podawaj w towarzystwie sosu chimichurri lub barbecue. Dodatkiem do mięsa powinien być także świeży chleb lub pieczone ziemniaki oraz sałatka ze świeżych warzyw. Argentyńczycy przygotowują grilla samodzielnie w domu, a bardzo często korzystają z restauracji zwanych steak house. Tam na dużych metalowych grilla opalanych drzewem przygotowywane są różnego rodzaju mięsa i jego przetwory. Grill jest swojego rodzaju rytuałem dla Argentyńczyków.

Grillowane mięso jest bardzo zdrowym posiłkiem zawierający mniejszą ilość tłuszczu niż mięso przed obróbką termiczną. Powolne grillowanie pozwala wytopić się dla tłuszczu, który dodatkowo nadaje smaku i aromatu kawałkowi mięsa.

Podsumowując tradycyjny grill w Argentynie to bardzo ważna cześć życia. Argentyna jest krajem, w którym spożywa się bardzo dużo mięsa przygotowanego na ogniu. Parrillas jest zmodyfikowanym rodzajem asado, które polega na grillowaniu całej tuszy wołowej lub wieprzowej.

Wartości odżywcze parillas

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
225.14 kcal
675.42 kcal
Białko
15.87 g
47.60 g
Fenyloalanina
0.41 mg
1.22 mg
Brak danych dla: kiełbasa chorizo.
czytaj dalej

Węglowodany w parillas

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
1.01 g
3.02 g
Węglowodany przyswajalne
1.01 g
3.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
16.91 g
50.73 g
Tłuszcze nasycone
6.31 g
18.92 g
Tłuszcze nienasycone
10.61 g
31.82 g
Tłuszcze jednonasycone
7.56 g
22.67 g
Tłuszcze wielonasycone
3.05 g
9.15 g
Tłuszcze trans
0.05 g
0.15 g
Brak danych dla: kiełbasa chorizo.
czytaj dalej
Cholesterol
71.39 mg
214.17 mg

Witaminy w przepisie na parillas

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
10.00 µg (mcg)
30.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.32 mg
0.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.82 µg (mcg)
2.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.50 µg (mcg)
1.50 µg (mcg)
Witamina E
0.62 mg
1.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
10.00 µg (mcg)
30.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.53 mg
13.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na parillas

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
311.94 mg
935.83 mg
Potas
273.75 mg
821.25 mg
Wapń
17.50 mg
52.50 mg
Fosfor
153.33 mg
460.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.86 mg
59.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.35 mg
4.05 mg
Cynk
2.12 mg
6.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny parillas 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w parillas

Lista alergenów dla parillas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo ciemne

Cena przygotowania parillas

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Antrykot wołowy bez kości
1000 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
60.00
Za 1000 g
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Kiełbasa chorizo
1000 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 5
80.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Piwo ciemne
500 ml
1 butelka
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
166.50
Jak oceniasz przepis na parillas
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób