Przepis na cukinię z grilla krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, tymianek, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany, cukier
To będzie niezbędne
patelnia grillowa, grill

Przygotuj marynatę: w oliwie wymieszaj wszystkie przyprawy.

Cukinię umyj i potnij na krążki o grubości około 3 cm.

Każdy krążek z cukinii nasmaruj marynatą i odstaw na 20 minut, aby cukinie zamarynowały się.

Ugrilluj na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej, do momentu aż każda strona cukinii będzie rumiana.

Cukinię możesz podać z sosami.

Na brązowym okrągłym talerzu znajdują się plastry cukinii z grilla. Dookoła talerza znajduje się natka pietruszki, oliwa z oliwek w szklanej butelce, oraz drewniane sztućce.
cukinia z grilla
Koszt przygotowania dania
4.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
95 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Cukinia z grilla - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cukinii z grilla

Cukinia z grilla to idealny pomysł na dodatek do dań mięsnych przygotowanych na grillu. Cukinia żółta i zielona świetnie sprawdzą się jako odmiany do grillowania. Przepis na jej przygotowanie jest bardo prosty, dlatego nie potrzebujesz żadnego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Pewnie zastanawiasz się jak przyrządzić cukinię na grilla. Nic bardziej prostego, wystarczy, że cukinię umyjesz i pokroisz w talarki, zamarynujesz i podpieczesz na grillu. Pieczona cukinia najlepiej smakuje z sosami. Sos jaki polecam do niej przygotujesz z jogurtu naturalnego oraz czosnku przeciśniętego przez praskę. Cukinię możesz przygotować na tradycyjnym grillu, na grillu elektrycznym lub możesz ją usmażyć na patelni grillowej.

Chcesz wiedzieć jak przyprawić cukinię na grilla? Przygotuj przyprawy (sól, pieprz, paprykę wędzoną, tymianek, oregano, paprykę ostrą, czosnek granulowany), uzyskana z nich marynata rozpuszczona w oleju sprawi, że grillowana cukinia zyska wyrazisty smak. Świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej, ponieważ użyte produkty nie zawierają glutenu. Jest to również dobry przykład szybkiej przekąski na grilla dla wegan oraz wegetarian.

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego bez obaw może być spożywana przez osoby odchudzające się. Warzywo to jest również lekkostrawne i zawiera wiele składników mineralnych i witamin (potas, magnez, żelazo, witaminę C, K, PP, B1). Cukinia ponadto ma wiele właściwości leczniczych, do których zaliczymy odkwaszanie organizmu, wspieranie odchudzania, przeciwdziałanie zatrzymywania się wody w organizmie, działanie przeciwnowotworowe, zmiejszenie ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, wzmacnianie krzepliwości krwi, usprawnienie pracy mózgu czy zredukowanie stresu.

Podsumowując cukinia na grilla to idealny dodatek do dań grillowych. Świetnie sprawdzi się w większości diet, ponieważ cukinia jest warzywem uniwersalnym. Świetnie smakuje z sosami. Cukinia posiada wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto włączyć ją do swojego codziennego jadłospisu.

Wartości odżywcze cukinii z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
Białko
1.10 g
1.10 g
Fenyloalanina
0.04 mg
0.04 mg

Węglowodany w cukinii z grilla

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
2.83 g
2.83 g
Węglowodany przyswajalne
1.92 g
1.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
0.91 g
Sacharoza (cukier)
0.05 g
0.05 g
Glukoza
0.97 g
0.97 g
Fruktoza
1.25 g
1.25 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
9.38 g
9.38 g
Tłuszcze nasycone
1.70 g
1.70 g
Tłuszcze nienasycone
7.68 g
7.68 g
Tłuszcze jednonasycone
6.65 g
6.65 g
Tłuszcze wielonasycone
1.04 g
1.04 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na cukinię z grilla

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
9.09 µg (mcg)
9.09 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
16.27 mg
16.27 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.42 mg
1.42 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.08 mg
Niacyna
0.41 mg
0.41 mg
Foliany
21.82 µg (mcg)
21.82 µg (mcg)
Beta karoten
109.09 µg (mcg)
109.09 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na cukinię z grilla

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
7.45 mg
7.45 mg
Potas
237.36 mg
237.36 mg
Wapń
14.64 mg
14.64 mg
Fosfor
34.55 mg
34.55 mg
Magnez
16.36 mg
16.36 mg
Żelazo
0.39 mg
0.39 mg
Cynk
0.29 mg
0.29 mg
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Mangan
0.16 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii z grilla 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cukinii z grilla

Lista alergenów dla cukinii z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cukinię z grilla

Cena przygotowania cukinii z grilla

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
400 g
2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na cukinię z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób