Przepis na pstrąga z grilla krok po kroku
- Pstrąg filet 690 g 3 pstrągi w całości
- Koperek 30 g 1 garść
- Oliwa z oliwek 60 ml 6 łyżek
- Czosnek 15 g 3 ząbki czosnku
- Cytryna 45 g 1/2 cytryny
- Tymianek suszony 15 g 1 garść
- Bazylia suszona 15 g 3 garście
Koperek i tymianek poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Wypatroszone i oczyszczone pstrągi natrzyj solą i pieprzem z wierzchu i w środku.
Do miski wlej oliwę z oliwek. Dodaj zioła oraz czosnek. Wymieszaj.
Do środka każdej ryby włóż 1/3 powstałej mieszkanki oraz 1 garść bazylii.
Ryby zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 3 h.
Pstrągi wyciągnij z folii i umieść w specjalnym ruszcie do grilla do ryb.
Grilluj na średniej mocy ok. 5-6 min z każdej strony.
Gotowe ryby skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Często zadawane pytania
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Pstrąg
-
Pstrąg pieczony w folii
-
Pstrąg w galarecie
-
Pstrąg smażony
-
Pstrąg wędzony
-
Pstrąg z patelni
-
Pstrąg łososiowy z piekarnika
-
Filet z pstrąga
-
Pstrąg smażony na patelni
-
Pstrąg na parze
-
Sałatka z wędzonym pstrągiem
-
Pasta z wędzonego pstrąga
-
Pstrąg pieczony z warzywami
-
Pstrąg z grilla elektrycznego
-
Solanka do pstrąga
-
Tymbaliki z pstrąga
-
Pstrąg

(liczba kalorii)
Pstrag z grilla - cechy przepisu
Więcej o pstrągu z grilla
Pstrąg z grilla najczęściej podawany jest z cytryną, koperkiem i masłem. Jednak ten przepis można nieco modyfikować i dodać do niego inne, ulubione zioła. Przygotowanie pstrąga na grilla nie zajmuje dużo czasu. Jeżeli twoi goście lubią ryby, będą zachwyceni tym pstrągiem.
Jak przyrządzić pstrąga z grilla? Niezbędna jest marynata, więc przede wszystkim potrzebne będą świeże lub suszone zioła. W rybie możesz umieszczać gałązki lub garstki ziół (np. kolendry, koperku, tymianku), ale możesz też je posiekać i połączyć z innymi dodatkami. Później taką mieszanką można nafaszerować rybę.
Pstrąg wyjdzie dobry zarówno z grilla gazowego, jak i z grilla elektrycznego. Jak przyprawić rybę? W tym przepisie użyte zostały świeże zioła: koperek, tymianek i bazylia. Ciekawy aromat daje świeży czosnek przeciśnięty przez praskę, ale możesz pokusić się na czosnek granulowany. Do tej ryby pasuje także rozmaryn, kolendra oraz natka pietruszki. Obowiązkowo pstrąga należy obtoczyć w soli i pieprzu, zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Istotne jest to, ile czasu ryba marynuje się w lodówce. Minimalnie powinna być tam odłożona na 2 h.
Rybę można grillować zawinięta w papier do pieczenia. Lepiej unikać przygotowywania pstrąga czy jakiejkolwiek innej ryby w folii aluminiowej, choć niektórzy mogą do tego zachęcać. Podczas takiego podgrzewania aluminium przenika do jedzenia w takiej dawce, że przekracza dopuszczalne normy. Jest to zwłaszcza niebezpieczne wtedy, gdy w podgrzewanej folii aluminiowej znajdują się cytrusy lub sól.
Najbezpieczniejszą opcją jest zdecydowanie się na rybę z rusztu. Ten specjalny ruszt do ryb na grilla można kupić już za 10 zł, a dzięki niemu nie musimy się martwić tym, czy podczas odwracania na drugą stronę i zdejmowania z grilla z naszej ryby nie powypada środek.
Pstrąg pieczony na grillu jest pyszny. Najlepiej podawaj pstrąga z masłem czosnkowym. Możesz przygotować go sam z masła, czosnku i soli. Obowiązkowo na talerzu powinien znajdować się kawałek cytryny, aby bezpośrednio na rybkę wyciśnięć świeży sok.
Wartości odżywcze pstrąga z grilla
Energia i białka
(285g)
Węglowodany w pstrągu z grilla
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy w przepisie na pstrąga z grilla
(285g)
Składniki mineralne w przepisie na pstrąga z grilla
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pstrągu z grilla
Lista alergenów dla pstrąga z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pstrąg filet