Przepis na pstrąga smażonego na patelni krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, praska do czosnku, miska, ręcznik papierowy

Filety z pstrąga umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym.

Filety natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz skrop sokiem z cytryny.

Następnie filety pstrąga odłóż do lodówki na 30 minut.

Na patelni rozgrzej olej.

Filety obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru (około 7-8 minut na stronę).

Gotową rybę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Często zadawane pytania

Pstrąg smażony na patelni podany na ciemnej deseczce. Obok pstrąga leży surówka ze świeżych owoców i warzyw.
Pstrąg smażony na patelni
Koszt przygotowania dania
32.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
333 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Pstrąg smażony na patelni - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pstrągu smażonym na patelni

Pstrąg smażony na patelni to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszny pstrąg smażony doskonale smakuje z dodatkiem frytek oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Sprawdzony przepis na pstrąga smażonego na patelni jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: filet z pstrąga, mąka pszenna, sok z cytryny, olej rzepakowy, czosnek, sól oraz pieprz. Pstrąga możesz przygotować w całości lub wykorzystać filet.

Jak zrobić pstrąga smażonego na patelni? Filety z pstrąga umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Filety natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz skrop sokiem z cytryny. Następnie filety pstrąga odłóż do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzej olej. Filety obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru (około 7-8 minut na stronę). Gotową rybę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Pstrąg jest rybą tłustą, zawiera spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, które są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspomagają pracę serca oraz układu krwionośnego, pomagają zmniejszać stężenie frakcji LDL cholesterolu i podnoszą stężenie frakcji HDL. Pstrąg jest również źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie, przede wszystkim jest budulcem naszych komórek.

Podsumowując smaczny pstrąg smażony świetnie sprawdzi się podany jako obiad dla rodziny. Pstrąg smażony jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Pstrąg zawiera spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego. Aby danie było mniej kaloryczne warto przygotować pstrąga w piekarniku lub ugotować go na parze. Pstrąg doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie kapusty.

Wartości odżywcze pstrąga smażonego na patelni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
166.83 kcal
333.66 kcal
Białko
18.82 g
37.64 g

Węglowodany w pstrągu smażonym na patelni

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
4.76 g
9.52 g
Węglowodany przyswajalne
4.72 g
9.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.04 g
0.08 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.05 g
16.10 g
Tłuszcze nasycone
1.46 g
2.92 g
Tłuszcze nienasycone
6.59 g
13.18 g
Tłuszcze jednonasycone
4.41 g
8.82 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.18 g
4.35 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.02 g
0.03 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
50.70 mg
101.41 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pstrąga smażonego na patelni

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.25 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.85 mg
9.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pstrąga smażonego na patelni

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
38.46 mg
76.93 mg
Potas
368.10 mg
736.20 mg
Wapń
24.92 mg
49.83 mg
Fosfor
217.25 mg
434.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
26.21 mg
52.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.66 mg
1.32 mg
Cynk
0.54 mg
1.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.08 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga smażonego na patelni 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pstrągu smażonym na patelni

Lista alergenów dla pstrąga smażonego na patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania pstrąga smażonego na patelni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg filet
600 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
30.00
Za 600 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na pstrąga smażonego na patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób