Przepis na pstrąga łososiowego z piekarnika krok po kroku
- Pstrąg tęczowy filet 300 g
- Masło 30 g
- Cytryna 100 g 3/4 cytryny
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Masło wymieszaj z 0,5 łyżeczki czosnku, 1 łyżeczką koperku oraz szczyptą soli i pieprzu.
Sparz cytrynę i pokrój na plasterki.
Na duży kawałek foli aluminiowej połóż rybę i posmaruj ją masłem.
Na rybie ułóż plasterki cytryny i zawiń całość w folię aluminiową.
Piecz w 180 C przez 20-30 minut.
Często zadawane pytania
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Pstrąg
-
Pstrag z grilla
-
Pstrąg pieczony w folii
-
Pstrąg w galarecie
-
Pstrąg smażony
-
Pstrąg wędzony
-
Pstrąg z patelni
-
Filet z pstrąga
-
Pstrąg smażony na patelni
-
Pstrąg na parze
-
Sałatka z wędzonym pstrągiem
-
Pasta z wędzonego pstrąga
-
Pstrąg pieczony z warzywami
-
Pstrąg z grilla elektrycznego
-
Solanka do pstrąga
-
Tymbaliki z pstrąga
-
Pstrąg

(liczba kalorii)
Pstrąg łososiowy z piekarnika - cechy przepisu
Więcej o pstrągu łososiowym z piekarnika
Pstrąg tęczowy, inaczej łososiowy, to ryba drapieżna, która żywi się małymi rybkami, żabami i owadami. Żyją w rzekach bogatych w tlen. Pstrąg tęczowy pochodzi z Ameryki Północnej, a z czasem został rozprzestrzeniony na cały świat. Pstrąga tęczowego w największej ilości hoduje się na Pomorzu i jest to gatunek najczęściej hodowany w celach konsumpcyjnych. Jego mięso ma barwę od jasnoróżowej po czerwoną. Kolor w dużej mierze uzależniony jest od sposobu karmienia ryb.
Kupując w sklepie, wybieraj ryby z certyfikatem ASC, który potwierdza, że hodowla tej ryby była prowadzona w sposób zrównoważony. ASC (The Aquaculture Stewardship Council) to niezależna organizacja, która została założona w 2010 roku przez WWF (World Wide Fund for Nature) i IDH (Holenderska Inicjatywa Zrównoważonego Handlu) i ma na celu zapewnienia specjalnego programu certyfikacji i etykietowania dla ryb i owoców morza. Standardy przyznawanego przez tę organizację certyfikatu obejmują zarówno aspekty środowiskowe, jak i społeczne związane z rybactwem.
Pstrąga można dostać w wielu różnych wersjach od ryby w całości do filetów. Ryba ze skórą można upiec nie tylko w piekarniku, ale też na grillu. Przepis na pstrąga łososiowego z piekarnika wykorzystuje akurat filet z pstrąga łososiowego. Wyjaśnianie jak upiec pstrąga łososiowego zaczynamy, nie od ryby, ale od dodatków. W mojej wersji pstrąg pieczony jest z masłem czosnkowym z koperkiem i cytryną. Zaczynamy od posiekania koperku i czosnku. Dodajemy je do miękkiego masła, razem ze szczyptą soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Cytrynę sparzamy i kroimy w plasterki. To jak przygotować pstrąga do pieczenia zależy od tego, jaką mamy rybę. Jeżeli ma ona łuski to należy je usunąć przy pomocy skrobaka do ryb lub zwykłego noża. Jeżeli ryba nie ma łusek, to można przejść do części o tym, jak przyrządzić pstrąga. Jest to bardzo łatwe. Wystarczy położyć rybę na folii aluminiowej, posmarować w środku powstałym masłem koperkowo-czosnkowym, a na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Teraz zawijamy folię, tak aby ryba była szczelnie w nią zapakowana i pieczemy. To ile piec rybę w pewnym trochę zależy od ciebie. Możesz mieć większy lub mniejszy kawałek ryby, co wpłynie na czas pieczenia.
Taki pstrąg łososiowy z piekarnika jest idealny na obiad, w towarzystwie świeżych warzyw i gotowanych ziemniaczków.
Wartości odżywcze pstrąga łososiowego z piekarnika
Energia i białka
(143g)
Węglowodany w pstrągu łososiowym z piekarnika
(143g)
Tłuszcze
(143g)
Witaminy w przepisie na pstrąga łososiowego z piekarnika
(143g)
Składniki mineralne w przepisie na pstrąga łososiowego z piekarnika
(143g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pstrągu łososiowym z piekarnika
Lista alergenów dla pstrąga łososiowego z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pstrąg tęczowy filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło