Przepis na pstrąga pieczonego z warzywami krok po kroku

Składniki
  • Pstrąg filet 600 g 2 szt
  • Papryka czerwona 230 g 1 szt
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Pomidor 170 g 1 szt
  • papryka żółta 230 g 1 szt
  • Czosnek 15 g 3 ząbki
  • Natka pietruszki 45 g 1 pęczek
  • Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, miseczka

Rybę dokładnie opłucz i osusz. Po bokach zrób 3 dość głębokie nacięcia. Rybę obsyp solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny.

Do miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę natki pietruszki, drobno posiekanej. Dokładnie wymieszaj. Mieszankę powciskaj w nacięcia w rybie.

Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę i przełóż rybę. Dodaj obrane i pokrojone w dużą kostkę warzywa. Na wierzch połóż pozostałą część natki.

Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Pstrąg pieczony z warzywami ułożony w naczyniu żaroodpornym.
pstrąg pieczony z warzywami
Koszt przygotowania dania
45.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
355 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
20

Pstrąg pieczony z warzywami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pstrągu pieczonym z warzywami

Pstrąg pieczony z warzywami to pomysł na niezwykle zdrowe danie, pełne witamin i składników odżywczych. Całość świetnie komponuje się z dodatkiem ziemniaków czy kaszy i surówką. Takie połączenie pozwala stworzyć niezwykle wartościowy i dobrze zbilansowany posiłek. Ryba tak przygotowana jest pełna smaku i niezwykle zdrowa. Sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, nawet dla dzieci, choć w ich przypadku należy zadbać, by usunąć wszystkie ości.

Przepis na pstrąga pieczonego z warzywami jest niezwykle prosty i pozwala przygotować bardzo smaczny, a przy tym zdrowy posiłek. Pstrąg jest rybą niskokaloryczną, dzięki czemu świetnie sprawdza się nawet na diecie redukcyjnej. Jest też świetnym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, które wpływa na szybsze budowanie tkanki mięśniowej i pozwala zachować dłużej pełne zdrowie.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec pstrąga z warzywami, by stworzyć naprawdę sycące danie, to ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Ryba z warzywami tworzy idealny pomysł na posiłek. Warzywa dodają całości uroku, ze względu na liczne kolory, a także lepszego smaku. Ze względu na niezbyt długą obróbkę termiczną całość nie traci zbyt wielu witamin, dzięki czemu ma lepszy wpływ na organizm. Warzywa pozwalają wzbogacić danie o dużą ilość błonnika, który pobudza działanie układu pokarmowego do pracy. Dzięki połączeniu ich z tłustą rybą wszystkie witaminy wchłaniają się znacznie lepiej.

To pyszny i bardzo zdrowy pomysł na pożywny posiłek. Ryby nie goszczą w menu zbyt często, a według najnowszych zaleceń powinny pojawiać się w diecie co najmniej dwa razy w tygodniu. To smaczny sposób, by włączyć pstrąga do codziennego jadłospisu.

To dobry pomysł na bardzo szybki posiłek. Przygotowanie ryby nie jest zbyt pracochłonne, głównie dlatego, że piecze się ją w całości, dlatego nie trzeba zbytnio jej oczyszczać, czy pozbawiać ości. Na pewno ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nieskomplikowanych dań pełnych smaku. Z tego przepisu wyczarujesz wspaniały obiad, kolację czy lunch.

Wartości odżywcze pstrąga pieczonego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (363g)
Energia (kalorie)
98.03 kcal
355.85 kcal
Białko
9.43 g
34.21 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (363g)
Tłuszcz
5.41 g
19.63 g
Tłuszcze nasycone
1.21 g
4.39 g
Tłuszcze nienasycone
4.17 g
15.14 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.38 g
12.25 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.80 g
2.89 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pstrąga pieczonego z warzywami

Na 100g
Na porcję (363g)
Witamina B6
0.22 mg
0.79 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.30 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.25 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.61 mg
9.48 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pstrąga pieczonego z warzywami

Na 100g
Na porcję (363g)
Sód
22.43 mg
81.42 mg
Potas
298.89 mg
1084.96 mg
Wapń
22.16 mg
80.42 mg
Fosfor
117.92 mg
428.05 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
19.18 mg
69.63 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.58 mg
2.10 mg
Cynk
0.37 mg
1.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.21 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga pieczonego z warzywami 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pstrągu pieczonym z warzywami

Lista alergenów dla pstrąga pieczonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, sok z cytryny.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg filet

Cena przygotowania pstrąga pieczonego z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg filet
600 g
2 szt
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
30.00
Za 600 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidor
170 g
1 szt
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
papryka żółta
230 g
1 szt
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Liczba porcji:
Razem
71.50
Łączny koszt
45.31
Jak oceniasz przepis na pstrąga pieczonego z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób