Przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem krok po kroku
- Pstrąg wędzony filet 500 g
- Jajko 4 szt.
- Ogórek kiszony 180 g 3 szt
- Cebula czerwona 100 g 1 szt
- Mix sałat 150 g 6 garści
- Pomidory koktajlowe 200 g 2 garści
- Musztarda sarepska 25 g 1 łyżka
- Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
W rondelku ugotuj jajka na twardo. Całość ostudź, obierz i pokrój w cząstki.
Pstrąga podziel na małe części i przełóż do miski.
Pomidory opłucz i podziel na pół. Przełóż je do miski z rybą.
Sałatę opłucz i porwij na małe kawałki dodaj do pozostałych składników.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj do sałatki.
Ogórki wyciągnij z zalewy i pokrój w paseczki dodaj do sałatki. Całość dokładnie wymieszaj
W miseczce zmieszaj oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny, posiekany drobno szczypiorek i musztardę.
Gotowym sosem polej sałatkę i udekoruj ją cząstkami jajek.
Często zadawane pytania
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Pstrąg
-
Pstrag z grilla
-
Pstrąg pieczony w folii
-
Pstrąg w galarecie
-
Pstrąg smażony
-
Pstrąg wędzony
-
Pstrąg z patelni
-
Pstrąg łososiowy z piekarnika
-
Filet z pstrąga
-
Pstrąg smażony na patelni
-
Pstrąg na parze
-
Pasta z wędzonego pstrąga
-
Pstrąg pieczony z warzywami
-
Pstrąg z grilla elektrycznego
-
Solanka do pstrąga
-
Tymbaliki z pstrąga
-
Pstrąg

(liczba kalorii)
Sałatka z wędzonym pstrągiem - cechy przepisu
Więcej o sałatce z wędzonym pstrągiem
Sałatka z wędzonym pstrągiem to pomysł na pyszny lunch, ale również smaczną kolację z dodatkiem ryby i warzyw. Całość jest niezwykle sycąca i kusi wspaniałym smakiem. To dobry wybór dla wszystkich osób, które kochają ciekawe połączenia smakowe i nowoczesną kuchnię. Pstrąg połączony ze świeżymi warzywami jest propozycją naprawdę wspaniałą, a przy tym nieskomplikowaną. To genialny wybór na ekspresowy posiłek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z wędzonym pstrągiem, by była sycąca, a przy tym zdrowa i pyszna to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego danie proste, choć pełne smaku. To dlatego, że składają się na nie pozornie nie pasujące produkty, które razem tworzą niezwykłą kompozycję smakową. To dobry wybór na kolację, lunch, czy obiad do pracy.
Przepis na pyszną sałatkę z wędzonym pstrągiem jest bardzo łatwy, dlatego poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. Całość jest nieskomplikowana i nie zabiera dużo czasu. Warto wcześniej ugotować jajka, by jeszcze bardziej skrócić czas oczekiwania. Całość wystarczy tylko pokroić i połączyć ze sobą. Sałatka nie wymaga zbyt dużej ilości dodatków, gdyż produkty, które się w niej znajdują są naprawdę bardzo aromatyczne. Jednak wspaniale smakuje polana pysznym sosem. Dressing z oliwy i musztardy wspaniale podkreśla smak wędzonej ryby, słonych ogórków i ostrej cebuli. To danie tak pyszne, obok którego ciężko jest przejść obojętnie.
Sałatka to dobra opcja na wynos, gdyż nie potrzebuje lodówki. Całość jest również bardzo zdrowym wyborem ze względu na składniki, które się w niej znajdują. Pstrąg jest niezwykle wartościową rybą. Dostarcza sporo pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan układu krwionośnego, odpornościowego i nerwowego. Pstrąg jest także świetnym źródłem selenu, fosforu, wapnia i magnezu, pierwiastków, które wspierają pracę całego organizmu.
To danie, które świetnie sprawdzi się na święta, czy na imprezę, gdyż choć jest zdrowe, to również naprawdę smaczne. Wszystko za sprawą idealnego połączenia składników. Dodatkowo całość pięknie się prezentuje ze względu na duży udział kolorowych warzyw.
Wartości odżywcze sałatki z wędzonym pstrągiem
Energia i białka
(236g)
Węglowodany w sałatce z wędzonym pstrągiem
(236g)
Tłuszcze
(236g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z wędzonym pstrągiem
(236g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z wędzonym pstrągiem
(236g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z wędzonym pstrągiem
Lista alergenów dla sałatki z wędzonym pstrągiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pstrąg wędzony filet
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda sarepska