Przepis na pstrąga pieczonego w folii krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, miseczka

Rybę dokładnie opłucz i osusz. Po bokach zrób 3 dość głębokie nacięcia. Rybę obsyp solą i pieprzem i skrop sokiem z połowy cytryny.

Do miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę drobno posiekanego koperku. Dokładnie wymieszaj. Mieszankę powciskaj w nacięcia w rybie.

Rybę zapakuj w papier aluminiowy i obłóż ją plasterkami cytryny i posiekanym koperkiem. Na wierzch wyłóż kawałki masła. Całość ułóż w naczyniu żaroodpornym i zamknij arkusz papieru.

Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Pstrąg pieczony w folii podany na drewnianej desce z cytryną i koperkiem.
pstrąg pieczony w folii
Koszt przygotowania dania
15.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
417 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
0

Pstrąg pieczony w folii - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pstrągu pieczonym w folii

Pstrąg pieczony w folii to pomysł na niezwykle pyszne i łatwe danie, które jest również bardzo zdrowe. To idealny pomysł na przemycenie do swojego menu ryby w naprawdę pysznej postaci. Całość ma niezbyt dużo kalorii, a dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Tak przygotowana ryba będzie dobrym wyborem zarówno na obiad, jak i na kolację. Można ją jeść beż żadnych dodatków, gdyż smakuję naprawdę pysznie, ale sprawdzi się również w połączeniu z ziemniakami czy warzywnymi frytkami i surówką.

Rybę przygotowuje się w piekarniku, dzięki temu jest bardziej lekkostrawna i zdrowa. To idealna opcja nawet dla osób na diecie, gdyż całość jest delikatna i ma mało kalorii. Całość dostarcza za to naprawdę wiele składników odżywczych, które wspaniale wpłyną na cały organizm. Pstrąg jest świetnym źródłem zdrowych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które dbają o zdrowie układu krwionośnego, nerwowego i odpornościowego. Pstrąg dostarcza również sporo cynku i selenu, pierwiastków, które są kluczowe w utrzymaniu prawidłowego zdrowia układu hormonalnego i pracy tarczycy.

To wspaniały pomysł na pyszny i bardzo zdrowy obiad, który można zrobić w kilka chwil. Jeśli zastanawiasz się jak upiec pstrąga w folii, by był niezwykle miękki i delikatny, to ten przepis na pewno ci w tym pomoże. Powstaje z niego ryba niezwykle aromatyczna, gdyż dodaje się do niej dość sporo cytryny, która nadaje mięsu naprawdę orzeźwiającego smaku. Cytryna świetnie łączy się również z ostrym czosnkiem i koperkiem.

Przepis na pstrąga pieczonego w folii jest bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Całość nie jest zbyt skomplikowana i zawsze się udaje. Tak przygotowana ryba świetnie nadaje się na uroczysty obiad, choć jest dość prosta, to odpowiednio dobrane przyprawy i dodatki sprawiają, że smakuje wyśmienicie. Rybę najlepiej podawać z masłem, gdyż pod wpływem tłuszcz roztopi się i stworzy wspaniały sos, który połączy się koperkiem i czosnkiem. Rybę można również podawać z pietruszką, należy drobno ją posiekać i dodać do całości. Tak przygotowane danie będzie jeszcze zdrowsze.

Wartości odżywcze pstrąga pieczonego w folii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kalorie)
99.38 kcal
417.40 kcal
Białko
13.50 g
56.70 g

Węglowodany w pstrągu pieczonym w folii

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany
4.15 g
17.45 g
Węglowodany przyswajalne
3.19 g
13.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.97 g
4.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz
3.77 g
15.81 g
Tłuszcze nasycone
2.06 g
8.65 g
Tłuszcze nienasycone
1.70 g
7.16 g
Tłuszcze jednonasycone
1.13 g
4.76 g
Tłuszcze wielonasycone
0.57 g
2.40 g
Cholesterol
40.83 mg
171.50 mg

Witaminy w przepisie na pstrąga pieczonego w folii

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina B6
0.24 mg
1.03 mg
Witamina B12
1.65 µg (mcg)
6.94 µg (mcg)
Witamina C
22.84 mg
95.93 mg
Tiamina
0.11 mg
0.45 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.42 mg
Niacyna
3.37 mg
14.14 mg

Składniki mineralne w przepisie na pstrąga pieczonego w folii

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód
34.67 mg
145.60 mg
Potas
375.04 mg
1575.15 mg
Wapń
50.39 mg
211.65 mg
Fosfor
163.35 mg
686.05 mg
Magnez
25.40 mg
106.70 mg
Żelazo
1.01 mg
4.23 mg
Cynk
0.48 mg
2.03 mg
Miedź
0.07 mg
0.28 mg
Mangan
0.21 mg
0.87 mg
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga pieczonego w folii 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pstrągu pieczonym w folii

Lista alergenów dla pstrąga pieczonego w folii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania pstrąga pieczonego w folii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg filet
250 g
1 szt
10.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 250 g
Cytryna
100 g
1 szt
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koperek
45 g
pęczek
2.00
Za 60.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
31.30
Jak oceniasz przepis na pstrąga pieczonego w folii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.3% osób