Pstrąg pieczony w folii

Opublikowano: 10.08.2021 r., 17:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pstrąg pieczony w folii podany na drewnianej desce z cytryną i koperkiem.
Pstrąg pieczony w folii
Pstrąg pieczony w folii to świetny przepis na zdrowe i pełne smaku danie rybne. Tak przygotowana ryba jest niesamowicie miękka i aromatyczna, a przy tym bardzo fit.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
417 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Pstrąg filet 1 szt (250 g)
  • Cytryna 1 szt (100 g)
  • Koperek pęczek (45 g)
  • Masło 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, miseczka

Przepis na pstrąga pieczonego w folii krok po kroku

Rybę dokładnie opłucz i osusz. Po bokach zrób 3 dość głębokie nacięcia. Rybę obsyp solą i pieprzem i skrop sokiem z połowy cytryny.

Do miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę drobno posiekanego koperku. Dokładnie wymieszaj. Mieszankę powciskaj w nacięcia w rybie.

Rybę zapakuj w papier aluminiowy i obłóż ją plasterkami cytryny i posiekanym koperkiem. Na wierzch wyłóż kawałki masła. Całość ułóż w naczyniu żaroodpornym i zamknij arkusz papieru.

Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na pstrąga pieczonego w folii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat pstrąga pieczonego w folii

Pstrąg pieczony w folii to pomysł na niezwykle pyszne i łatwe danie, które jest również bardzo zdrowe. To idealny pomysł na przemycenie do swojego menu ryby w naprawdę pysznej postaci. Całość ma niezbyt dużo kalorii, a dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Tak przygotowana ryba będzie dobrym wyborem zarówno na obiad, jak i na kolację. Można ją jeść beż żadnych dodatków, gdyż smakuję naprawdę pysznie, ale sprawdzi się również w połączeniu z ziemniakami czy warzywnymi frytkami i surówką.

Rybę przygotowuje się w piekarniku, dzięki temu jest bardziej lekkostrawna i zdrowa. To idealna opcja nawet dla osób na diecie, gdyż całość jest delikatna i ma mało kalorii. Całość dostarcza za to naprawdę wiele składników odżywczych, które wspaniale wpłyną na cały organizm. Pstrąg jest świetnym źródłem zdrowych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które dbają o zdrowie układu krwionośnego, nerwowego i odpornościowego. Pstrąg dostarcza również sporo cynku i selenu, pierwiastków, które są kluczowe w utrzymaniu prawidłowego zdrowia układu hormonalnego i pracy tarczycy.

To wspaniały pomysł na pyszny i bardzo zdrowy obiad, który można zrobić w kilka chwil. Jeśli zastanawiasz się jak upiec pstrąga w folii, by był niezwykle miękki i delikatny, to ten przepis na pewno ci w tym pomoże. Powstaje z niego ryba niezwykle aromatyczna, gdyż dodaje się do niej dość sporo cytryny, która nadaje mięsu naprawdę orzeźwiającego smaku. Cytryna świetnie łączy się również z ostrym czosnkiem i koperkiem.

Przepis na pstrąga pieczonego w folii jest bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Całość nie jest zbyt skomplikowana i zawsze się udaje. Tak przygotowana ryba świetnie nadaje się na uroczysty obiad, choć jest dość prosta, to odpowiednio dobrane przyprawy i dodatki sprawiają, że smakuje wyśmienicie. Rybę najlepiej podawać z masłem, gdyż pod wpływem tłuszcz roztopi się i stworzy wspaniały sos, który połączy się koperkiem i czosnkiem. Rybę można również podawać z pietruszką, należy drobno ją posiekać i dodać do całości. Tak przygotowane danie będzie jeszcze zdrowsze.

Alergeny w pstrągu pieczonym w folii

Lista alergenów dla pstrąga pieczonego w folii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pstrąga pieczonego w folii

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowe danie, które dostarcza dużej ilości dobrych tłuszczów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
99.38
417.40
Białko (g)
13.50
56.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
4.15
17.45
Węglowodany przyswajalne (g)
3.19
13.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
4.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
3.77
15.81
Tłuszcze nasycone (g)
2.06
8.65
Tłuszcze nienasycone (g)
1.70
7.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.13
4.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
2.40
Cholesterol (mg)
40.83
171.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina B6 (mg)
0.24
1.03
Witamina B12 (µg (mcg))
1.65
6.94
Witamina C (mg)
22.84
95.93
Tiamina (mg)
0.11
0.45
Ryboflawina (mg)
0.10
0.42
Niacyna (mg)
3.37
14.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
34.67
145.60
Potas (mg)
375.04
1575.15
Wapń (mg)
50.39
211.65
Fosfor (mg)
163.35
686.05
Magnez (mg)
25.40
106.70
Żelazo (mg)
1.01
4.23
Cynk (mg)
0.48
2.03
Miedź (mg)
0.07
0.28
Mangan (mg)
0.21
0.87
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga pieczonego w folii 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pstrąga pieczonego w folii

Koszt składników
31.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg filet
250 g
1 szt
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 250 g
Cytryna
100 g
1 szt
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koperek
45 g
pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
31.30