Przepis na pstrąga wędzonego krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
  • Pstrąg tuszka 2500 g 5 średnich sztuk
  • Sól 500 g pół opakowania
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
miska, ręcznik papierowy, hak wędzarniczy, wędzarnia

Tuszki pstrąga oczyść, umyj i osusz.

Do dużej miski wlej 5 litrów wody, dodaj do niej sól i dokładnie wymieszaj (do rozpuszczenia soli).

Do solanki włóż wcześniej przygotowane tuszki pstrąga i pozostaw w chłodnym miejscu na noc.

Następnie pstrągi wyciągnij z solanki, opłucz pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy ręczników papierowych.

Ryby powieś na hakach wędzarniczych i wędź w temperaturze około 60 st. C przez około 3 godziny (najlepiej do wędzenia użyć drzewa owocowego).

Gotowe ryby wyciągnij z wędzarni, ściągnij z haków i podawaj na ciepło lub na zimno.

Pstrąg wędzony podany na desce do krojenia.
Pstrąg wędzony
Koszt przygotowania dania
0.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
brak danych
0

Pstrąg wędzony - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pstrągu wędzonym

Pstrąg wędzony to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania lub kolacji. Wędzonego pstrąga można wykorzystać jako przekąskę na wiejskim stole podczas wesela. Domowy pstrąg wędzony świetnie sprawdzi się również, jakie składnik past kanapkowych. Wędzenie nadaje produktom charakterystyczny zapach, smak oraz zabarwienie. Wędzenie to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. Sprawdzony przepis na pstrąga wędzonego jest dość prosty, jednak wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ryby wędzonej potrzebne będą następujące produkty: tuszka pstrąga, sól oraz woda.

Jak zrobić pstrąga wędzonego? Tuszki pstrąga oczyść, umyj i osusz. Do dużej miski wlej 5 litrów wody, dodaj do niej sól i dokładnie wymieszaj (do rozpuszczenia soli). Do solanki włóż wcześniej przygotowane tuszki pstrąga i pozostaw w chłodnym miejscu na noc. Następnie pstrągi wyciągnij z solanki, opłucz pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Ryby powieś na hakach wędzarniczych i wędź w temperaturze około 60°C przez około 3 godziny (najlepiej do wędzenia użyć drzewa owocowego). Gotowe ryby wyciągnij z wędzarni, ściągnij z haków i podawaj na ciepło lub na zimno.

Pstrąg jest rybą tłustą, zawiera spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, które są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspomagają pracę serca oraz układu krwionośnego, pomagają zmniejszać stężenie frakcji LDL cholesterolu i podnoszą stężenie frakcji HDL. Pstrąg jest również źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie, przede wszystkim jest budulcem naszych komórek.

Podsumowując wiesz już jak uwędzić pstrąga. Pyszny pstrąg wędzony świetnie sprawdzi się podczas wielu uroczystości. Najlepszy pstrąg wędzony jest dobry do spożycia na ciepło lub na zimno. Mięso pstrąga stanowi dobre źródło wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do wędzenia ryb najlepiej wykorzystać drewno z drzew owocowych.

Wartości odżywcze pstrąga wędzonego

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga wędzonego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pstrągu wędzonym

Lista alergenów dla pstrąga wędzonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na pstrąga wędzonego nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pstrąg tuszka
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pstrąga wędzonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg tuszka
2500 g
5 średnich sztuk
Sól
500 g
pół opakowania
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 500 g
Jak oceniasz przepis na pstrąga wędzonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób