Pstrąg wędzony

Opublikowano: 01.09.2022 r., 16:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pstrąg wędzony podany na desce do krojenia.
Pstrąg wędzony
Pstrąg wędzony to doskonały pomysł na przekąskę serwowaną podczas wesel. Pstrąg wędzony świetnie sprawdzi się również podany podczas imprez rodzinnych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Wędzenie 180 min
229 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Pstrąg tuszka 5 średnich sztuk (2500 g)
  • Sól pół opakowania (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miska, ręcznik papierowy, hak wędzarniczy, wędzarnia

Przepis na pstrąga wędzonego krok po kroku

Tuszki pstrąga oczyść, umyj i osusz.

Do dużej miski wlej 5 litrów wody, dodaj do niej sól i dokładnie wymieszaj (do rozpuszczenia soli).

Do solanki włóż wcześniej przygotowane tuszki pstrąga i pozostaw w chłodnym miejscu na noc.

Następnie pstrągi wyciągnij z solanki, opłucz pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy ręczników papierowych.

Ryby powieś na hakach wędzarniczych i wędź w temperaturze około 60 st. C przez około 3 godziny (najlepiej do wędzenia użyć drzewa owocowego).

Gotowe ryby wyciągnij z wędzarni, ściągnij z haków i podawaj na ciepło lub na zimno.

Jak oceniasz przepis na pstrąga wędzonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat pstrąga wędzonego

Pstrąg wędzony to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania lub kolacji. Wędzonego pstrąga można wykorzystać jako przekąskę na wiejskim stole podczas wesela. Domowy pstrąg wędzony świetnie sprawdzi się również, jakie składnik past kanapkowych. Wędzenie nadaje produktom charakterystyczny zapach, smak oraz zabarwienie. Wędzenie to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. Sprawdzony przepis na pstrąga wędzonego jest dość prosty, jednak wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ryby wędzonej potrzebne będą następujące produkty: tuszka pstrąga, sól oraz woda.

Jak zrobić pstrąga wędzonego? Tuszki pstrąga oczyść, umyj i osusz. Do dużej miski wlej 5 litrów wody, dodaj do niej sól i dokładnie wymieszaj (do rozpuszczenia soli). Do solanki włóż wcześniej przygotowane tuszki pstrąga i pozostaw w chłodnym miejscu na noc. Następnie pstrągi wyciągnij z solanki, opłucz pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Ryby powieś na hakach wędzarniczych i wędź w temperaturze około 60°C przez około 3 godziny (najlepiej do wędzenia użyć drzewa owocowego). Gotowe ryby wyciągnij z wędzarni, ściągnij z haków i podawaj na ciepło lub na zimno.

Pstrąg jest rybą tłustą, zawiera spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, które są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspomagają pracę serca oraz układu krwionośnego, pomagają zmniejszać stężenie frakcji LDL cholesterolu i podnoszą stężenie frakcji HDL. Pstrąg jest również źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie, przede wszystkim jest budulcem naszych komórek.

Podsumowując wiesz już jak uwędzić pstrąga. Pyszny pstrąg wędzony świetnie sprawdzi się podczas wielu uroczystości. Najlepszy pstrąg wędzony jest dobry do spożycia na ciepło lub na zimno. Mięso pstrąga stanowi dobre źródło wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do wędzenia ryb najlepiej wykorzystać drewno z drzew owocowych.

Alergeny w pstrągu wędzonym

Lista alergenów dla pstrąga wędzonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg tuszka

Wartości odżywcze pstrąga wędzonego

na 100g gotowej potrawy

Pstrąg wędzony to doskonała propozycja na pyszne danie rybne na zimno. Pstrąg stanowi dobre źródło wielu cennych substancji odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
91.67
229.17
Białko (g)
17.67
44.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
2.27
5.69
Tłuszcze nasycone (g)
0.95
2.38
Tłuszcze nienasycone (g)
1.33
3.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.68
1.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
1.60
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.04
Cholesterol (mg)
50.00
125.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.23
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
2.31
5.77
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.12
0.29
Ryboflawina (mg)
0.08
0.21
Niacyna (mg)
4.41
11.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
6504.17
16260.42
Potas (mg)
348.83
872.08
Wapń (mg)
24.83
62.08
Fosfor (mg)
205.00
512.50
Magnez (mg)
23.50
58.75
Żelazo (mg)
0.37
0.93
Cynk (mg)
0.48
1.19
Miedź (mg)
0.05
0.12
Mangan (mg)
0.03
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga wędzonego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pstrąga wędzonego

Koszt składników
131.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg tuszka
2500 g
5 średnich sztuk
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 13
125.00
Za 2500 g
Sól
500 g
pół opakowania
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 500 g
Koszt składników
131.00