Pstrąg na parze

Opublikowano: 08.09.2021 r., 14:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pstrąg na parze podany na talerzyku z cytryną i koperkiem.
Pstrąg na parze
Pstrąg na parze to idealny wybór dla wszystkich osób na diecie lekkostrawnej i redukcyjnej. Całość jest bardzo delikatna, a przy tym niezwykle smaczna i aromatyczna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie na parze 25 min
452 kcal
Kcal w porcji
253 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Pstrąg filet 2 szt (460 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, naczynie do gotowania na parze

Przepis na pstrąga na parze krok po kroku

Pstrąga opłucz, delikatnie osusz, posyp solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Ryby natnij delikatnie nożem z jednej strony.

W miseczce zmieszaj oliwę, sól, pieprz, pieprz cytrynowy i zioła prowansalskie. Podaną mieszankę wetrzyj w rybę i włóż całość do lodówki na 20 minut.

W dużym garnku zagotuj wodę i włóż do niego naczynie do gotowania na parze.

Ułóż w nim ryby i gotuj rybę przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na pstrąga na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat pstrąga na parze

Pstrąg na parze to wspaniały pomysł na niezwykle lekkostrawne danie, które smakuje obłędnie. To dzięki wspaniałemu połączeniu ziół i cytryny, które idealnie komponują się z rybą. To danie na pewno przypadnie do gustu miłośnikom rybnych potraw. Tak przygotowany pstrąg jest bardzo delikatny, aksamitny i miękki. Rozpływa się w ustach. Sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Przepis na pstrąga na parze jest niezwykle łatwy dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Całość jest pełna smaku i aromatu, więc wspaniale sprawdzi się na szybki posiłek. To dobry wybór dla wszystkich dbających o zdrowe i zbilansowane menu. W takim wydaniu ryba jest naprawdę zdrowym wyborem.

Pstrąg na parze to bardzo dietetyczny wybór, gdyż dzięki odpowiedniej obróbce termicznej jest naprawdę lekkostrawny. Całość pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, dzięki czemu może być pomysłem na posiłek, nawet dla osób mających problem z trawieniem. Choć jest to opcja bardzo delikatna, to jednak wcale nie jest nudna. To dzięki dość sporej zawartości ziół w daniu, które nadają rybie wspaniałego smaku. To naprawdę dobry wybór na pyszny posiłek, pełen smaku i bardzo zdrowy. Ryby wciąż goszczą w menu zdecydowanie za rzadko, a są skarbnicą wielu prozdrowotnych substancji. Warto włączyć je do swojego jadłospisu, a ten przepis pozwala to zrobić w naprawdę smaczny sposób. Pstrąg jest rybą o dość niskiej kaloryczności, za to dostarcza bardzo dużo pełnowartościowego białka i dobrych tłuszczów, wśród nich możemy znaleźć kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3. To substancje, które wspierają pracę układu krwionośnego, a także nerwowego i odpornościowego. Dodatkowo, pstrąg jest też dobrym źródłem wapnia, magnezu, selenu, żelaza czy fosforu pierwiastków bez których organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Dlatego dobrze jest wybierać ten gatunek ryby, choć nie jest ona tak tania.

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić dorsza na parze, by był nie tylko zdrowy i lekkostrawny, ale również bardzo smaczny. Tak przygotowany, stanowi świetny pomysł na wspaniałą kolację, ale również na obiad. Dobrze połączyć go z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Sprawdzi się również dla dzieci, gdyż jest gotowany na parze, dlatego całość jest niezwykle łagodna.

Alergeny w pstrągu na parze

Lista alergenów dla pstrąga na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg filet

Wartości odżywcze pstrąga na parze

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowa i lekka propozycja, świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej i lekkostrawnej. Dostarcza sporo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(253g)
Energia (kcal)
178.97
452.79
Białko (g)
19.31
48.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(253g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(253g)
Tłuszcz (g)
11.40
28.84
Tłuszcze nasycone (g)
2.51
6.35
Tłuszcze nienasycone (g)
8.89
22.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.25
18.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.64
4.14
Cholesterol (mg)
54.65
138.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(253g)
Witamina B6 (mg)
0.25
0.62
Witamina B12 (µg (mcg))
2.52
6.38
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.13
0.32
Ryboflawina (mg)
0.09
0.23
Niacyna (mg)
4.82
12.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(253g)
Sód (mg)
41.17
104.16
Potas (mg)
379.93
961.22
Wapń (mg)
22.86
57.84
Fosfor (mg)
224.08
566.92
Magnez (mg)
25.50
64.53
Żelazo (mg)
0.40
1.00
Cynk (mg)
0.50
1.27
Miedź (mg)
0.05
0.12
Mangan (mg)
0.02
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga na parze 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pstrąga na parze

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg filet
460 g
2 szt
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
23.00
Za 460 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
50.00