Jak przyrządzić pstrąga?

Jak przyrządzić pstrąga
Jak przyrządzić pstrąga
ikona podziel się
Opublikowano: 18.12.2022 r., 15:24 | Autor: Ewa Cierpiał

Pstrąga można ugotować na parze, upiec w piekarniku, usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej. Do przygotowania pstrąga często przydaje się sok z cytryny, a także zioła takie jak koperek, pietruszka lub rozmaryn. Delikatny smak mięsa z pstrąga świetnie komponuje się z aromatycznymi ziołami.

Jak przyrządzić pstrąga? Co jeszcze warto wiedzieć?

Pstrąg to określenie na kilka gatunków ryb drapieżnych. Ogólnie należą one do rodziny łososiowatych i zasiedlają słodkie wody, szczególnie w górnych odcinkach rzek. W Polsce dostępnego mamy pstrąga potokowego, pstrąga tęczowego oraz pstrąga źródlanego. Pstrągi mają zazwyczaj 40-60 cm długości, ale mogą dorosnąć do 145 cm. Ich masa może osiągnąć aż 23 kg, ale najczęściej jest to około 4-6 kg. Pstrągi są rybami drapieżnymi, czyli żywią się owadami, larwami owadów, ale również innymi rybami.

Pstrąg to ryba niskokaloryczna, w 100 g mamy około 120 kcal, co jest znacznie mniejszą ilością niż w przypadku łososia, makreli czy śledzia. Mięso pstrąga to dobre źródło witamin z grupy B, przede wszystkim niacyny. Niacyna dostarcza energii do komórek całego ciała, wspomaga tworzenie czerwonych krwinek, wzmaga metabolizm leków i usuwanie toksyn z organizmu. W pstrągu mamy również witaminę B6 i B12. Na szczególną uwagę zasługuje oczywiście witamina D, która ma szerokie działanie w całym organizmie. Wszyscy doskonale wiedzą, że ma ona znaczenie dla stanu kości, ale wskazuje się również, że optymalna obecność witaminy D w organizmie zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych w starszym wieku. W mięsie ryb jest również witamina A, która ma pozytywne oddziaływanie na wzrok i stan skóry. Oprócz witamin w pstrągu są również składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, miedź, wapń, potas, cynk i jod.

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny.

Jeśli chcesz wiedzieć jak przygotować pstrąga, to główne znaczenie ma to czy ryba, którą wybierzesz będzie na pewno świeża. Można to poznać po pięknie błyszczących łuskach i błyszczących, wypukłych oczach. Kolejnym elementem wskazującym na to, że ryba jest na pewno świeża to czerwone skrzela. Jeśli Twoją uwagę zwróci nieprzyjemny zapach, wklęsłe oczy lub śluz na łuskach to znak, że ryba nie nadaje się już do spożycia.

Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić pstrąga, to przede wszystkim warto przyrządzić go na parze. Gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem na przygotowaniem na ciepło mięs, ryb oraz warzyw. Potrzebne będą przyprawy takie jak oregano, tymianek oraz bazylia. Oczyść dokładnie rybę, umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Nakrój skórę w kilku miejscach, by przyprawy głębiej wniknęły w mięso. Rybę natrzyj przyprawami i odstaw na godzinę do lodówki. Gotuj rybę na parze przez 15 minut. Podaj rybę skropioną sokiem z cytryny.

Najczęściej przygotowuje się pstrąga w piekarniku. Oczyszczone ryby ułóż na boku i do środka ryby włóż plasterek czosnku. Dokładnie oprósz solą, białym pieprzem i skrop cytryną. W środek brzuszków włóż po kawałku masła i posiekany koperek. Wierzch posmaruj roztopionym masłem. Ryby ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 30 minut w 220 st. C. Mam nadzieję, że wiesz już jak upiec pysznego pstrąga na obiad.

Przepis na pstrąga smażonego na patelni grillowej jest również bardzo dobrym pomysłem na przygotowanie tej smacznej ryby. Natnij skórę oczyszczonych pstrągów i skrop całość sokiem z cytryny. Natrzyj rybę solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. W miseczce wymieszaj masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany rozmaryn i koperkiem. Umieść na chwilę całość w lodówce, a następnie uformuj w wałeczek, który umieścisz w środku ryby. Rybę owiń folią i schowaj w lodówce na godzinę. Rybę posmaruj oliwą z oliwek. Patelnię grillową bardzo dobrze i mocno nagrzej. Zmniejsz ogień i smaż po 4-5 minut z każdej strony. W taki sam sposób można przygotować rybę na grillu tradycyjnym lub elektrycznym.

Pstrąg przygotowany w domu to zdrowy pomysł na obiad. Jeśli wiesz już jak zrobić pstrąga, to pewnie zastanawiasz się również z czym można go podać. Najczęściej przygotowuje się do niego frytki lub gotowane ziemniaki, ale świetnie smakuje również z pieczywem.

Zobacz pytania podobne do jak przyrządzić pstrąga?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto