Przepis na filet z pstrąga krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek, koper
To będzie niezbędne
piekarnik, blacha do pieczenia 28x34 cm, folia aluminiowa, miseczka

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Masło wymieszaj z 0,5 łyżeczki czosnku, łyżeczką koperku oraz szczyptą soli i pieprzu.

Sparz cytrynę i pokrój w plasterki.

Na folii aluminiowej połóż rybę, posmaruj ją masłem i połóż plasterki cytryny. Przykryj rybę folia aluminiową

Piecz w 180 C przez 20-30 minut.

Filet z pstrąga, na białym talerzu, z sałatką z ciecierzycy.
filet z pstrąga
Koszt przygotowania dania
16.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
221 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
0

Filet z pstrąga - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o filecie z pstrąga

Pstrąg tęczowy, inaczej łososiowy, to ryba drapieżna, która żywi się małymi rybkami, żabami i owadami. Żyją w rzekach bogatych w tlen. Pstrąg tęczowy pochodzi z Ameryki Północnej, a z czasem został rozprzestrzeniony na cały świat. Pstrąga tęczowego w największej ilości hoduje się na Pomorzu i jest to gatunek najczęściej hodowany w celach konsumpcyjnych. Jego mięso ma barwę od jasnoróżowej po czerwoną. Kolor w dużej mierze uzależniony jest od sposobu karmienia ryb.

Kupując w sklepie, wybieraj ryby z certyfikatem ASC, który potwierdza, że hodowla tej ryby była prowadzona w sposób zrównoważony. ASC (The Aquaculture Stewardship Council) to niezależna organizacja, która została założona w 2010 roku przez WWF (World Wide Fund for Nature) i IDH (Holenderska Inicjatywa Zrównoważonego Handlu) i ma na celu zapewnienia specjalnego programu certyfikacji i etykietowania dla ryb i owoców morza. Standardy przyznawanego przez tę organizację certyfikatu obejmują zarówno aspekty środowiskowe, jak i społeczne związane z rybactwem.

Pstrąga można dostać w wielu różnych wersjach od ryby w całości do filetów. Ryba ze skórą można upiec nie tylko w piekarniku, ale też na grillu. Mój sprawdzony przepis na filet z pstrąga łososiowego z piekarnika wykorzystuje akurat filet z pstrąga łososiowego. Wyjaśnianie jak zrobić dobre filety z pstrąga zaczynamy, nie od ryby, ale od dodatków. W mojej wersji pstrąg pieczony jest z masłem czosnkowym z koperkiem i cytryną. Zaczynamy od posiekania koperku i czosnku. Dodajemy je do miękkiego masła, razem ze szczyptą soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Cytrynę sparzamy i kroimy w plasterki. To jak przyrządzić filet z pstrąga do pieczenia zależy od tego, jaką mamy rybę. Jeżeli ma ona łuski to należy je usunąć przy pomocy skrobaka do ryb lub zwykłego noża. Jeżeli ryba nie ma łusek, to można przejść do części o tym, jak przyrządzić pstrąga. Jest to bardzo łatwe. Wystarczy położyć rybę na folii aluminiowej, posmarować w środku powstałym masłem koperkowo-czosnkowym, a na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Teraz zawijamy folię, tak aby ryba była szczelnie w nią zapakowana i pieczemy. To ile piec rybę w pewnym trochę zależy od ciebie. Możesz mieć większy lub mniejszy kawałek ryby, co wpłynie na czas pieczenia. Taki pyszny pstrąg łososiowy z piekarnika jest bardzo dobry na obiad, w towarzystwie świeżych warzyw i gotowanych ziemniaczków.

Wartości odżywcze filetu z pstrąga

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(143g)
Energia (kalorie)
155.14 kcal
221.85 kcal
Białko
14.20 g
20.30 g

Węglowodany w filecie z pstrąga

Na 100g
Na porcję
(143g)
Węglowodany
2.17 g
3.11 g
Węglowodany przyswajalne
1.52 g
2.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.65 g
0.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(143g)
Tłuszcz
10.04 g
14.36 g
Tłuszcze nasycone
5.74 g
8.21 g
Tłuszcze nienasycone
4.30 g
6.15 g
Tłuszcze jednonasycone
3.02 g
4.31 g
Tłuszcze wielonasycone
1.28 g
1.84 g
Cholesterol
56.16 mg
80.31 mg

Witaminy w przepisie na filet z pstrąga

Na 100g
Na porcję
(143g)
Witamina A
106.56 µg (mcg)
152.38 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
0.37 mg
Witamina B12
3.01 µg (mcg)
4.31 µg (mcg)
Witamina C
14.35 mg
20.52 mg
Witamina D
11.09 µg (mcg)
15.86 µg (mcg)
Witamina E
1.83 mg
2.62 mg
Retinol
105.42 µg (mcg)
150.75 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.10 mg
Niacyna
3.91 mg
5.59 mg
Foliany
10.44 µg (mcg)
14.93 µg (mcg)
Beta karoten
11.72 µg (mcg)
16.76 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na filet z pstrąga

Na 100g
Na porcję
(143g)
Sód
36.81 mg
52.64 mg
Potas
296.79 mg
424.41 mg
Wapń
25.16 mg
35.98 mg
Fosfor
163.07 mg
233.19 mg
Magnez
19.44 mg
27.80 mg
Żelazo
0.23 mg
0.33 mg
Cynk
0.33 mg
0.48 mg
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny filetu z pstrąga 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w filecie z pstrąga

Lista alergenów dla filetu z pstrąga przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg tęczowy filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania filetu z pstrąga

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg tęczowy filet
300 g
10.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 300 g
Masło
30 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cytryna
100 g
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koszt składników
26.30
Jak oceniasz przepis na filet z pstrąga
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.6% osób